Castelul Marthei Bibescu de la Posada – Comarnic (jud. Prahova) ar trebui pus în valoare

Castelul Posada sau Castelul Bibescu, acesta a fost construit din porunca domnitorului Gheorghe Bibescu, cunoscut sub numele de Bibescu Vodă, în anii premergători revoluției de la 1848 (începând cu anul 1842, până în 1848). Inițial, destinația castelului a fost aceea de conac de vânătoare, construit asemeni caselor de munte, din piatră de râu. La începutul secolul al XX-lea, conacul, extins deja, a căpătat denumirea de castel. Devenind reședință de vară a familiei Bibescu acesta a fost incendiat în repetate rânduri. În noaptea de 24/25 septembrie 1915, clădirea principală a fost incendiată de trupele germane, pentru a distruge arhiva Legației Britanice, depozitată aici de Lordul Thomson (amantul Marthei Bibescu). În decembrie 1916, trupele maghiare au devastat celelalte clădiri ale castelului și au distrus colecția de tablouri și picturi achiziționate de prințul Bibescu. În 1950, un alt incendiu de proporții a distrus frumoasa construcție prahoveană, castelul fiind iarăși vandalizat și prădat. Personalități impresionante ale vremii, Martha și Valentin Bibescu s-au căsătorit pe când aceasta avea doar 16 ani, iar el 25. S-au iubit nebuneşte o vreme, dar, destul de repede, dragostea s-a stins. În ciuda numeroaselor relaţii pe care le-au avut amândoi, Martha şi Valentin au rămas căsătoriţi. Martha Bibescu a fost una dintre cele mai frumoase și celebre românce ale secolului al XX-lea. Romancieră, poetă, om politic, ea a fost, totodată și una dintre primele femei-mason din țară. George Bibescu, cel de numele căruia se leagă înființarea Clubului Aviatic Român, era un mare pasionat de aventuri automobilistice sau aviatice. De fiecare dată, după fiecare show sau competiție la care participa, acesta revenea pentru odihnă și relaxare în locul său preferat din Prahova.

Căsătoria celor doi nu a fost una fericită, prințul Bibescu fiind cunoscut pentru escapadele sale amoroase, dar și pentru firea sa egoistă și impulsivă. Nu au divorțat niciodată, însă, libertinajul a fost cuvântul ce a descris, în cazul amândurora, această căsătorie. Pentru a o îmbuna, la un moment dat, pe Martha Bibescu, de notorietate este și extravagantul cadou pe care prințul l-a făcut soției sale și anume palatul Mogoșoaia din Ilfov. George și Martha Bibescu au locuit împreună până la moartea lui Valentin Bibescu, între ei nemaifiind decât o strânsă relație de prietenie. Datorită eleganței, erudiției, frumuseții și talentului scriitoricesc, Martha Bibescu a fost una dintre cele mai influente femei din Europa de dinaintea Primului Război. A avut strânse relații de prietenie cu Charles de Gaulle, Churchill, regele Carol al II-lea, regele Ferdinand, Roosvelt, Marcel Proust, Reiner Maria Rilke sau Emil Cioran. În castelul de la Posada a născut-o, la 17 ani, pe unica fiică a familiei Bibescu, Valentina. Din păcate, Valentin Bibescu murise în 1941, astfel că la sfârşitul războiului, Martha Bibescu părăseşte România şi se stabileşte la Paris. Prinţesa nu a mai apucat să-şi revadă niciodată fostul cămin. După plecarea familiei Bibescu, castelul Posada şi dependinţele sale au intrat în posesia statului român, cu diverse utilizări. Refăcut parţial după naţionalizare, comuniştii îl folosesc ca tabără pentru elevi şi chiar reşedinţă pentru refugiaţi coreeni. În anii ’70, a intrat în administraţia Castelului Peleş drept loc de depozitare şi ateliere de restaurare, funcţionalitate pe care o are şi astăzi.

Martha Bibescu a trăit până la vârsta de 87 de ani, având atât perioade de glorie și faimă, cât și de declin, ostracizare, bârfă și invidie. Martha Bibescu și-a dorit ca moartea să o prindă îmbrăcată într-o rochie Coco Chanel, purtând la gât ultimul șirag de perle pe care îl mai avea, stând în fotoliu și așteptând. Dincolo de fascinanta viață pe care au avut-o, soții Bibescu au fost foarte buni români, care și-au iubit țara, mândrindu-se cu locurile sale pitorești. În curtea castelului Bibescu funcționează Muzeul Cinegetic Posada, singurul de acest fel din țară. Aici găsim cele mai valoroase trofee de vânătoare, unele fiind chiar recorduri mondiale. Mai rar, cei care fac popas la Muzeul Cinegetic de la Posada, Comarnic, află, cu suprindere, că, în apropiere, se află un frumos castel, cu o istorie zbuciumată. De altfel şi simplul motiv că nu este în circuitul turistic contribuie la păstrarea castelului în anonimat. Dacă, totuşi, intraţi să vedeţi singurul muzeu cinegetic din România, depozitar a numeroase trofee de vânătoare, inclusiv recoduri mondiale, vă puteţi plimba şi pe aleile frumosului domeniu de la Posada. Muzeul este adăpostit într-o clădire ridicată de comunişti în curtea castelului Bibescu. Din păcate, Castelul de la Posada nu se vizitează. Proiectele de restaurare a reşedinţei Bibeştilor nu s-au concretizat niciodată din lipsă de fonduri. O refacere a acestui castel cu exponatele de rigoare și repunere în funcțiune ar atrage turiștii numeroși ce „populează” Valea Prahovei. Se vede că nu stăm prea bine la promovarea turismului și culturii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*