Tezaurul de aur de la Sarasău se află în turneu mondial

În acest moment, tezaurul de aur de la Sarasău, datând de acum 3200-3300 ani, unul dintre cele mai frumoase din Europa acelor vremuri, se află într-un „turneu” mondial. Tezaurul de la Sarasău (mai concret, partea de comoară păstrată la București, pentru că o parte se află la Budapesta), a devenit pentru prima dată ambasador al Maramureșului între noiembrie 2019 – aprilie 2020, când a fost vedetă în cadrul expoziției „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos”, deschisă la Muzeul Grand Curtius din Liège, Belgia. Apoi, ambele părți ale tezaurului, atât cea de la București cât și cea de la Budapesta (reunite pentru prima dată de la descoperirea lor în anul 1847!), grupate împreună cu obiecte din 11 țări central și est-europene, în expoziția itinerantă „First Kings of Europe”, au fost prezentate între septembrie 2022 – februarie 2023, la „Institute for the Study of the Ancient World” din inima New York-ului (SUA). Începând din martie 2023 și până în ianuarie 2024, tezaurul a uimit privitorii din Chicago, fiind expus la „Field Museum of Natural History”. Într-un final, expoziția se va muta (între martie 2024 – ianuarie 2025) la Canadian Museum of History din Gatineau, Quebec, Canada.

În câteva cuvinte despre tezaur, trebuie menționat că acesta a fost descoperit accidental în primăvara ploioasă a anului 1847 de către un tânăr care-și păștea vaca pe terenul lui László (Vasile) Man din Sarasău (este vorba despre fiul fierarului rom al moșiei). A urmat o goană după aur (doar de la primul descoperitor au fost confiscate de către autoritățile imperiale, 4,5 kg aur), iar cea mai mare parte a tezaurului a dispărut, părți din acesta suspectându-se că au ajuns, ulterior, în felurite mâini și țări. Din ceea ce s-a salvat, o parte a fost vândută de către familie, chiar atunci, Muzeului Național din Budapesta. Din ce a rămas s-a împărțit apoi între familiile celor trei moștenitori ai lui Man. S-a mai păstrat până azi doar partea nepotului Ioan Mihalyi de Apșa, care, prin moșteniri succesive, a ajuns la Iosif Pop din Sighetu Marmației. Iar acesta, în anul 2016, a vândut întregul lot Muzeului Național de Istorie a României.

Partea aflată la Budapesta conține acum: patru discuri spiralice plus un fragment de disc, trei pandantive tip lunulă, 81 verigi crestate și 43 de mărgele. Cea de la București are în componență: șapte discuri spiralice și un fragment de disc, trei verigi crestate și 239 de mărgele, toate piesele fiind din aur pur, prelucrat prin batere. Frumusețea și unicitatea tezaurului este dată de enigmaticele discuri spiralice, bogat decorate cu motive fie de tip solar, fie de tip serpentiform (ornamentele aduc cu desenul dorsal al viperei), a căror destinație ne rămâne necunoscută. Apărut miraculos din misterioasa și îndepărtata lume a epocii bronzului, tezaurul de aur de la Sarasău ne reprezintă, iată, prestigios, la cel mai înalt nivel peste hotare, în calitate de ambasador al Maramureșului etern. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*