Războiul mamelucilor și prăbușirea în sălbăticie…

Au trecut doi ani de masacru și Putin înc nu foosește cuvântul „vaina” („război”). A rămas cu „operațiunea militară specială”, prin care vrea să-l „denazifice” pe președintele evreu Volodimir Zelenskii. În lumea nebunilor, cel care caută rațiunea este tot un nebun. Văzând ce se întâmplă în Rusia, am senzația că trăim timpuri tribale, cu frenezii mitologice, încât lumea întreagă așteaptă ca Moyra să-și spună ultimul cuvânt și să ne măture cu totul de pe planetă. Și așa, tot susțin unii că rușii ar fi singurul popor messianic, după iudei. Iulia Navalinaia este Antigona contemporană, iar cruzimea tiranului Creon rămâne o poveste pe lângă primitivismul lui Vladimir Putin: în ziua în care mama lui Alexei Navalinîi i-a cerut președintelui rus să-i dea trupul fiului ca să-l înmormânteze, Botoxatu l-a avansat pe directorul lagărului Lupul Polar, unde a murit Alioșa. „Știu că numai dumneavoastră puteți, că depinde de dumneavoastră: dați-mi trupul băiatului ca să-l îngrop omenește”, a spus mama lui Alexei Navalinîi. Este durerea unei mame pentru fiul ei, care a avut moarte martirică. Ea nu zice că vrea să-l îngroape „creștinește”, spune simplu „omenește” („pa celaveceski”). Acest „omenește” este dincolo de orice religie, vine de la originea lumii și nu poți să nu cedezi la o asemenea rugăminte de tragediană fără voie. Putin are însă alegeri și aprobă parastasul după. Ne aflăm în lumea lui Sofocle din cauza unor barbari care exultă printre noi când văd râuri de sânge.

„Orașul Avdeevka a fost în sfârșit eliberat, am vorbit astăzi cu băieții din batalionul Sparta, mi-au spus: „Comandante, totul este bine acolo, totul este bine”, zice Artiom Joga, președintele Parlamentului Republicii Populare Donețk, în timpul celui de-al XI-lea Congres al organizației civice „Tânăra Gardă” a partidului Rusia Unită” (partidul lui Putin). Am prezentat un reportaj filmat de ruși ca să vadă și susținătorii lui Putin de la noi cât e de bine acolo și cum știu rușii să elibereze. Poate au uitat, poate vor să ne elibereze și pe noi… Agenția TASS a precizat că a aflat de la niște militari ruși că au mai rămas luptători ucraineni izolați prin ruinele de la Avdeevka, dar nu mai pot opune rezistență. Acum rușii îi împușcă și pe prizonierii răniți. Pentru propaganda, Putin s-a lăsat filmat când îi ordonă ministrului Serghei Șoigu să continue ofensiva prin Ucraina, „să elibereze” alte și alte orașe. De fapt, așa s-a format Imperiul Rus pe trei continente, prin „eliberarea popoarelor” din aproape în aproape, timp de două sute de ani.

Luptătorii din Rusia se comport ca mamelucii din Egipt. Sigur, în limba română, cuvântul „mamluk” a dobândit semnificații peiorative: idiot, prostan, mitocan, tolomac, individ agresiv peste măsură. Mamelucii baḥrizi proveneau din rândul gărzilor cumpărate de sultani. Aybak (1250-1257) a fost primul sultan mameluc. Dinastia mamelucilor egipteni este împărțită în două ramuri: baḥridă (1250-1390) și burğidă (1382-1517). Mamelucii baḥrizi proveneau din rândul gărzilor cumpărate de ayyubidul al-Ṣāliḥ. În politica lor de a-și construi gărzi din sclavi străini, ayyubizii au urmat precedentul califilor de la Bagdad, cu aceleași rezultate nefaste. Burğizii au fost aduși ulterior, tot ca gărzi. Dinastia lor este întemeiată de mamelucul baḥrid Qalāwūn (1279-1290). Au existat 24 de mameluci baḥrizi, în afară de Šağar-al-Durr și 23 de burğizi. Burğizii nu recunoșteau principiul succesiunii ereditare. În timpul lor, tronul îi aparținea celui care reușea să se impună sau să îi determine pe emiri să îl aleagă. Atât în timpul baḥrizilor, cât și al burğizilor, de multe ori sultanul era succedat de un sclav al său și nu de un fiu. Putin s-a folosit de mercenarii lui Evghenii Prigojin, evreul care a constituit formațiunea ”Wagner”. Când Prigojin a devenit periculos, l-a omorât ca pe un sclav.

Nu știm câți ruși sau ucraineni au murit după doi ani de război fratricid. 500.000 de fiecare parte? Un million? Secret de stat! Bine păzit. Probabil că, în acest an, NATO va interveni direct în acest război. Cu toată incoerența lor, guvernele occidentale pot împinge statele din estul Europei spre distrugere. Iată de ce. Pentru prima dată, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, anunță că Ucraina are dreptul la arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din… Rusia. Aceasta este legea războiului: capitulezi pe teritoriul tău sau îl ataci pe agresor în bârlogul lui. „Acesta este un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea flagrantă a dreptului international, a precizat Stoltenberg. Iar conform dreptului internaţional, Ucraina are dreptul la autoapărare”. Iar acest lucru include şi lovirea unor ţinte militare legitime, ţinte militare ruseşti, în afara Ucrainei. Acesta este dreptul internaţional şi, bineînţeles, Ucraina are dreptul să facă acest lucru, ca să se protejeze”. Spre deosebire de civili, militarii așa gândesc și nu greșesc, oricât ar părea de cinic.

Mi se pare straniu să văd mercenari din România că luptă alături de ucraineni. Comandoul „Getica” a primit arme moderne, medalii și soldă din partea Ucrainei. „Toți din Getica credem că Rusia o să continue să cucerească țărișoara asta. Nu cred că există unul care să aibă vreun dubiu. Am vrut să mă înrolez în primul an. La început, eram un grup de străini. Am făcut niște cursuri tactice cu prietenii, colegii de breaslă și am intrat din diferite naționalități. Am avut experință de război. Nu am prea simțit sentimentul de a-mi apăra țara. Armata română nu a avut misiuni de apărare a teritoriului național. Nu am simțit niciodată că lupt pentru țară, cum simt acum, când sunt aproape de România. Există șanse ca România să intre într-un conflict cu Rusia în viitorul apropiat”, precizează militarul român. Dacă dacul nostru poate vorbi despre asemenea „șanse” pentru România, atunci m-am edificat, m-am lămurit… Deci și noi ne putem prăbuși în sălbăticia provocată de regimul lui Putin. Ca să nu fim luați prin surprindere, România ar trebui să decreteze reunificarea și mutarea frontierei pe Nistru ca să ne apărăm mai ușor. Până se vor scărpina americanii și ceilalți ca să ne apere, trebuie să ne apărăm și singuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*