De hrubele Moldovei lungi de kilometri și încărcate cu „aurul” podgoriilor sunt legate multe legende, mai mult sau mai puțin adevărate. Unele vin chiar din timpul marelui domnitor Ștefan cel Mare. După anul 89 „Podurile de flori” ce s-au întins peste râul Prut au condus frații români și către „tezaurul” viticol al fraților moldoveni. Au ciocnit paharele și au dansat hora strămoșească, în speranța reunirii. Au desenat și un „Drum al vinului”, poate la fel de apreciat ca Drumul Mătăsii de altădată… Aici, în Moldova, se numește „Ruta vinului”. Dar, ca un adevărat campion la celor derulate anterior, „Combinatul de vinuri de calitate Mileștii Mici ÎS” (abreviat CVC Mileștii Mici) este acest producător de vin din Republica Moldova. Vinăria aceasta este cunoscută mai ales pentru cele peste 50 kilometri de galerii subterane, transformate în depozite vinicole în localitatea omonimă, situată la 30 kilometri sud de Chișinău. În august 2005 „Colecția de Aur” Mileștii Mici a fost înregistrată în Cartea Recordurilor „Guinness Book”, ca fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume. Aici se păstrează vinuri cu o vechime de zeci de ani. Circa două mln de butelii de vin se păstrează în colecție, vinurile comercializându-se atât în țara, cât și peste hotare. Temperatura constantă de +12 – +14°C și umiditatea relativa de 85-95 la sută ale acestui „regat vinicol” contribuie la păstrarea rezervelor „strategice” moldovenești, cât și la descoperirea calităților naturale ale vinurilor de elită. Vinurile păstrate aici, sunt produse din recolta diferitor ani, între 1968 și 1991. Lungimea totala a galeriilor constituie un total de 200 km, dintre care cca. 55 kilometri (o suprafață de 182 mii m²) sunt utilizate în scopuri tehnologice.
Grosimea stratului până la suprafața variază de la 30 la 85 metri. Butoaiele mari de stejar din subteran au fost asamblate la întreprindere în anii 1970-80, având o capacitate de 5–25 de tone.. Galeriile calcaroase ale pivnițelor pot fi parcurse atât pe jos la pas, cât și cu transportul subteran, printre străduțele umbrite de felinare, cu denumiri precum Cabernet, Aligote, Fetească, care fac să ne imaginăm că ne aflăm într-un adevărat orășel vinicol subteran. Galeriile subterane de la Mileștii Mici sunt în permanență vizitate de delegații oficiale de stat, dar și de numeroși turiști. Strugurii culeși din această podgorie includ soiurilePinot, Traminer, Muscat, Riesling, Dnestrovscoie, Milestscoie, Codru, Negru de Purcari, Trandafirul Moldovei, Auriu si Cahor-Ciumai. Prezent la o asemenea degustare de vinuri peste Prut am aflat că, odată reveniți din spațiu, cosmonauții de la Baikonur, primeau în perioada de refacere, în porția zilnică și un pahar de „Negru de Purcari” pentru întremare.
În septembrie 2002, CVC Mileștii Mici a avut onoarea de a prezenta vinurilor sale de colecție la Strasbourg, în incinta Adunării Generale Parlamentare a Consiliului European. La prezentare au participat peste 500 de parlamentari europeni, care au dat o apreciere înaltă calității vinurilor de Mileștii Mici, confirmând astfel locul de frunte al acestei podgorii moldovene din care poate și marele domnitor Ștefan cel Mare s-a „înfruptat” odată… Cine dorește a afla mai multe despre istoria acestor locuri poate citi cartea „Mileștii Mici – istorie, cultură și destine” a lui Manole Brihuneț. (G.V.G.)
Lasă un răspuns