Groapa: marionete, caricaturi…

Zilele trecute, am citit ceva incredibil, în spiritul fatalismului eminescian, rezumat în versul „peste toate o lopată de țărână se depune” (Scrisoarea I). E vorba despre ce a spus Gheorghe Hagi, în ziua când a împlinit 59 de ani, că dacă „Farul”, echipa pe care o conduce, nu primește sponsorizări, peste 20 de milioane de euro, va dispare, cum va dispare și fotbalul românesc. Lăsând la o parte umorul involuntar, adică incoerența gramaticală a mesajului, ceva clar tot se înțelege din vorbele lui: „Un sigur lucru ne așteaptă, chiar dacă ne-am calificat, groapa. Eu oricum mă duc încolo”. Credeam că un om ca el, supranumit „Regele”, nu are probleme, măcar Regele să o ducă bine, cum o duce Iohannis, care de atâta bine adus țării, se plimbă pe tot globul, face turism prezidențial pe banii poporului. Dar „Regele” o duce greu, e în mare criză, în prag de faliment. Iar criza este globală. De ea ține și scandalul Dorinel Munteanu – spectatorii colorați din Giulești. Și unde deschidem o pagină din istoria contemporană a României, suntem în groapă. Nu-i de mirare că mai an Ion Cristoiu declara că abia așteaptă revenirea comunismului, iar Mircea Dinescu mai recent spunea că dacă Ceaușescu ar mai trăi, la viitoarele alegeri populația l-ar realege ca președinte. Suntem în faza „Dacă și cu Parcă/Au căzut din barcă”. Așa ceva nu se mai poate, dar adevărul rămâne dacă vom vedea cine conduce țara, niște marionete, niște caricaturi, ca Iohannis, Ciucă, Ciolacu, iar groapa se tot lărgește, dacă ne gândim ce va fi mâine, când la poarta votului manipulat al românilor bate Șoșoacă și Simion, rătăciții națiunii, gata să compromită tot ce-a mai rămas bun în țară. Au ajuns ca moldovenii să le interzică accesul în țara Basarabilor!

Sigur, în aceeași barcă spartă cu Șoșoacă se află și Mircea Dinescu, care a derapat, dintr-un poet minunat, a ajuns om de afaceri, ca să nu spun un măscărici, cu bere și cârnați. El este exemplul flagrant al omului care s-a adaptat la situație, la groapa comună, și s-a împăcat cu ea. Așa au făcut majoritatea vedetelor din România, și-au făcut pensiuni, restaurante, vile, de la Călinescu la Turcescu, de la Esca și Marin la Ianțu. Își fac vile și se laudă că își petrec vacanța în Dubai sau alte locuri exotice. Ba Loredana s-a îndrăgostit de o epavă, Mikey Rourke, iar una, Bălan, e lulea după un tenismen, pe care îl urmează peste tot și i-a ajuns „antrenoare”! Tot felul de cancanuri neserioase. Nu mai spun de Halep, care a avut bani să-și facă hotel, dar ea este simbolul crizei, al hărnicuței care își sapă singură groapa. Iar cu dopajul, i-au întors toți spatele, ba ea însăși e în război cu țara, e un caz grav de paranoia. Dar în groapă se simt bine toți.

Țara e vândută, e ocupată de tancuri și avioane NATO. Situația a fost analizată de CTP, profetul nației, care a propus un referendum cu întrebarea: „Merită să mai existe România?”. Populația se americanizează la hei-rup, limba engleză a luat de mult locul limbii ruse și limbii franceze. Limba română e tot mai agresată, a devenit romgleza, cum o numea George Pruteanu. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu o ajuta și politica de groapă care se face în România. Iar groparii sunt la tot pasul, mărșăluiesc după „Nicușor bate la tobă”. Și presa de paie e în delir, vrea numai scandal, nu mai are subiecte și le tot reia pe cele vechi, e tot mai învechită, acum a ajuns să descopere români plecați în America și Occident, care nu mai sunt demult români, dar au rămas cu numele, ca Angela Gheorghiu sau Sabrina Ionescu, supranumită „Regina” baschetului american, născută în California și joacă la echipa New York Liberty din WNBA. Dar încă de pe vremea Nadiei, valorile sportive pleacă. Uitați-vă numai la un David Popovici cum se zbate să aleagă unde să plece! Toate talentele României fug de groapa de acasă. Și puternicilor zilei nu le pasă. Să-mi dați un gest dacă în cei zece ani de când e președinte, „Dulapului bine nefăcut” i-a păsat de faptul că tinerii fug, iar valorile României dispar.

Mi-aduc aminte de un istoric faimos (Florin Constantiniu), care spunea că abia așteaptă să ajungă în groapă, se roagă la Dumnezeu să-l ia cât mai repede, să nu mai vadă ce se întâmplă azi în România. Eu nu aștept să ajung în groapă. Am găsit soluții de supraviețuire, pe care le împărtășesc tuturor. Și am un grup de prieteni care le urmează și văd că sunt fericiți. Însă aceasta nu este o fericire adevărată dacă milioane de români sunt în groapă. Nu doresc decât ca românii adevărați, câți or mai fi, să conștientizeze situația rezumată aici și să facă în așa fel încât România să nu-și piardă identitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*