Fosile de mamut descoperite în Buzău la Scurtești și expuse la Muzeul Chihlimbarului din Colți

Un nou șantier paleontologic ar putea fi deschis în județul Buzău, în căutarea urmelor unor mamuți care ar fi trăit pe aceste meleaguri în urmă cu peste două milioane de ani. Primele dovezi ale prezenței acestora au fost descoperite pe malul râului Buzău, într-un areal în care, în ultimii ani, mai mulți buzoieni au găsit diverse fragmente osoase despre care specialiștii Muzeului Județean au stabilit că provin de la mamifere de mari dimensiuni. În anul 2019, în cadrul unui proiect expozițional de la Muzeul Chihlimbarului din Colți a fost inclusă expunerea colecției de paleofaună din patrimoniul muzeului județean. În anul 2020, în august, la redeschiderea muzeului în noua formă de prezentare, mai multe fragmente osteologice provenind de la mai multe exemplare de mamuți au fost prezentate pentru prima dată publicului larg. Pentru că nu existau specialiști în acest domeniu în cadrul muzeului județean, s-au apelat colegii de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” și de la Universitatea din București care, „pe prietenie”, au făcut determinările, au stabilit speciile fosile și au oferit informațiile necesare expunerii și valorificării muzeale. În anul 2022, la ediția din acel an al „Nopții Muzeelor Europene”, unul dintre vizitatori a venit și a donat un omoplat fosil de mari dimensiuni. În 2023, în vara acelui an, același vizitator s-a prezentat la muzeu și a mai donat un fragment de măsea fosilă provenind de la un ierbivor de mari dimensiuni.

După discuțiile preliminare cu acesta, specialiștii din cadrul muzeului buzoian au stabilit că piesele provin din aceeași zonă, de pe albia râului Buzău. În ziua următoare s-au verificat registrele muzeului și surpriză…toate piesele fosile de mamut din patrimoniul muzeului provin din același areal. După ce au fost puse toate datele cap la cap, s-a realizat faptul că fragmentele descoperite de buzoieni și aduse la muzeu provin numai dintr-un anumit areal, cât de cât redus. Reprezentanții instituției de cultură din Buzău au demarat verificări în zonă, spre aflarea și altor „piese” fosile din exemplarul de mamut ivit la lumină. Au solicitat și ajutorul specialiștilor de la Institutul Geologic al României și Universitatea București, care au mers pe malul Buzăului, în aval de localitatea Scurtești, și au ridicat probe pentru analize în laborator.

„Vorbim despre mamifere de mari dimensiuni, care au trăit acum circa două milioane de ani pe actualul teritoriu al județului Buzău și despre care dorim să aflăm mai multe. Când am fost cu colegii de la București pe pe malul Buzăului, au fost prelevate câteva probe care urmează să intre în analiză”, a declarat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache. Dacă analizele vor arăta că este o zonă de interes, cercetătorii buzoieni ar putea demarata ample cercetări pe malul Buzăului. „Dacă din punct de vedere științific este o zonă cu potențial și care ar atrage atenția și ar fi de folos comunității științifice naționale și internaționale, pe viitor am în vedere extinderea programului de cercetare al Muzeului Județean Buzău. Cu cât am reuși să aflăm mai multe este în interesul și al nostru ca instituție de cultură și cercetare, dar și pentru și pentru mediul academic, pentru că, spre exemplu, astfel de studii au fost efectuate în prima jumătate a secolului trecut pe fragmente de chihlimbar de Colți”. În prezent, fragmentele osoase provenite de la mamuți, descoperite în Buzău, sunt expuse la Muzeul Chihlimbarului, de la Colți, spre bucuria vizitatorilor. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*