Slugă la doi stăpâni?!…

Într-un material publicat de „Dilema Veche” pe 21 Septembrie, Teodor Baconschi se plânge că i-a fost retrasă invitația de a vorbi tinerilor la ITO 2023. Deși, după cum spune distinsul cărturar, însuși ÎPS Ioan Sălăjan, Mitropolitul Banatului, îl invitase inițial „să țină o lecție despre prietenie” în cadrul ediției curente a ITO („Întîlnirea internațională a Tineretului Ortodox“), care a avut loc la Timișoara în acest an. Totuși, în contextul aparentei îndepărtări din viața BOR a reprezentanților unei anumite găști, care a avut mereu drept țel declarat discreditarea Ortodoxiei române, domnul Horia Roman Patapievici pare să aibă brusc un loc privilegiat! În același material din care răzbate frustrarea personală, Baconschi se arată încântat că Horia Roman Patapievici a fost invitat de către Protopopiatul Moinești să țină o conferință pe tema legăturii dintre Europa și Creștinism, pe 16 Septembrie. Deși, bufnește iritato-bosumflat Baconschi, „BOR nu l-a invitat nici odată pe dl Patapievici să le transmită credincioșilor ceva din gîndirea sa.” Într-adevăr, un „fapt tragic”, având în vedere cât de „frumos” s-a poziționat H.R. Patapievici în raport cu valorile naționale de-a lungul a mult prea mulți ani!

Unii dintre noi își amintesc și acum părerile lui Patapievici despre români și dragostea lui de țară: „Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără șira spinării”, „(românii), un popor cu substanța tarată. Oriunde te uiți, vezi fețe patibulare… guri vulgare, trăsături rudimentare”, „Românii nu pot alcătui un popor fiindcă valorează cât o turmă”.

Pare foarte ciudată invitația Protopopiatului Ortodox din Moinești, Bacău, adresată unui domn care, la fel precum colegii săi din „Grupul pentru Dialog Social”, a dat din toate timpurile cu toporul în BOR și în Românism („Puturoșenia abisală a stătutului suflet românesc… spirocheta românească își urmează cursul pînă la erupția terțiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconștient, pînă ce mintea va fi în sfîrșit scobită: inima devine piftie, iar creierul un amestec apos.” – H. R. Patapievici, Politice, ediția 1996, pag. 49) – cu toate puterile. Și nu doar voalat, ci și pe față. Însă faptul că moderatorul conferinței de la Moinești a fost un anume domn, dezleagă brusc misterul! De ce? Pentru că la Moinești fabuloasa conferință a fost moderată de nimeni altul decât de, țineți-vă bine, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Surpriză?! Nici pe departe!

Dismorfismul intelectual al acestor domni, care se pretind a fi susținători ai unui curent care pare mai mult de factură Bahá`i (religie despre care gura târgului spune că i-ar fi fidel și la fel de intangibilul și inamovabilul Arafat) este dublat de ceea ce, în mod normal, se numește popular „nesimțire”. Este absolut inimaginabil cum un intelectual de factura domnului Baconschi își poate imagina că, după ce a susținut alături de ceillați pretinși apărători ai ortodoxului român de pretutindeni o aberație menită să rupă Ortodoxia Română în două, spre slăbirea BOR și a instituției Bisericii, el va fi primit cu brațele deschise și la ITO sau oriunde altundeva! Fără o „vorbă bună” venită de „sus”, cam greu. Iar vorba nu trebuie să fie de Sus, ci din norișorii gri-șobolan al progresismului, antiromânismului și antinaționalismului prost disimulat, care vrea să cangreneze BOR prin orice mijloc, chiar în inima ei.

Cumva experiența Ortodoxiei Române, frântă în două la schimbarea calendarului, acceptată cu greu de Sfântul Sinod în 1924, nu înseamnă nimic pentru actualii farisei – angajamentul asumat responsabil și faptic al șobolănimii care roade temelia Românismului este superior păstrării nealterate și nedivizate a BOR. Bref, o nouă schismă a Ortodoxiei Române nu contează. Dacă șefii Ocultei au dictat, infiltrații, urmașii și adulatorii lingăilor bolșevico-comunistoizi cu care au avut grijă să se înrudească prin căsătorii sau alianțe (dacă nu exista deja filiația genetică), deveniți lingăi criptoprogresiști, execută fără crâcnire ordinele dușmanilor României și ai Ortodoxiei! Doar că nu toată lumea a uitat de grupul GDS și nici de antiromânismul lui Horia Roman Patapievici și al distinsei lui prietene și colege, doamna Alina Mungiu-Pippidi și al întregului lor cuib de spioni.

Este clar de ce Horia Roman Patapievici a ajuns să fie considerat îndeajuns de îndreptățit să vorbească la o adunare destinată Ortodocșilor – influența caracatiței care îl ține pe Bănescu lipit cu super-glue de scaun la Patriarhie este puternică. Așa că domnul care și-a schimbat numele ca lumea să uite că este fiul lui A. E. Baconsky, personaj numit public „un pupincurist sovietic”, care îi preamarea pe Stalin și pe Lenin, nu ar trebui să se mai impacienteze și să se lamenteze în public ca o mimoză, că e o situație penibilă până și pentru o demoazelă ofilită, mânjită de cârmâz! Atât timp cât purtătorul de cuvânt al Patriarhiei rămâne în funcție, i se va găsi și lui Baconsky Jr. un locșor de unde să își propovăduiască principiile antiortodoxe și în fond antiromânești, învățate și reproduse papagaliceste cu o falsă smerenie ingrețoșătoare.

La cum merg lucrurile, dacă Bănescu are putere să îl aducă pe H.R. Patapievici în prim-plan, să îl pună să vorbească la o conferință girată de un protopopiat Ortodox, o poate aduce și pe vechea lui prietenă GDSistă. Pe Alina Mungiu-Pippidi, ale cărei scrieri au fost sancționate drastic de către Patriarhul Teoctist, fiind catalogate drept o „jignire adusă Bisericii Ortodoxe Romane”.

În fond, dacă e bal, bal să fie! Din moment ce Bănescu dispune de atâta influență, mâine-poimâine vedem montată „Evangheliștii” fix în Palatul Patriarhiei! „Nici o slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ţine şi pe celălalt îl va dispreţui. Nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona. Toate acestea le auzeau şi fariseii, care erau iubitori de argint şi-L luau în bătaie de joc. Şi El le-a zis: Voi sunteţi cei ce vă faceţi pe voi drepţi înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaşte inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este înaintea lui Dumnezeu.” (Luca, 16, 13-15).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*