O diplomă militară romană a fost descoperită la Alba Iulia

În cadrul săpăturilor arheologice din această vară efectuate în Alba Iulia specialiștii au reușit cu succes să dezgroape o serie impresionantă de artefacte dintr-un șantier arheologic situat în apropierea centrului orașului. Această activitate de descărcare arheologică a fost desfășurată timp de peste un an, iar cea mai recentă descoperire aduce la lumină o diplomă militară romană de bronz, datând de aproximativ 2000 de ani. Această descoperire unică a fost găsită în interiorul unei case romane și se remarcă prin importanța și raritatea sa. Diploma va fi inclusă în categoria de artefacte „Tezaur” datorită valorii sale istorice și a informațiilor pe care le oferă cercetătorilor.

Arheologul Anca Timofan, coordonatorul șantierului arheologic, a explicat că „O diplomă militară romană era un act inscripționat pe o tăbliță din bronz care atesta faptul că titularul a fost eliberat onorabil din forțele armate romane și/sau a primit cetățenia romană și de la împărat ca recompensă pentru serviciul său. Diploma era o copie legalizată a unei constitutio (decret) originale emise la Roma. Diploma militară reprezintă jumătate din documentul întreg – tabella II și este datată în sec. II”. Specialiștii de la Muzeul Unirii din Alba Iulia au avut privilegiul de a cerceta aproape în întregime o locuință romană în urma acestor săpături arheologice. După analizele efectuate, s-a descoperit că titularul diplomei a servit într-o unitate de cavalerie romană de elită, aparținând ordinului ecvestru. În interiorul clădirii principale, s-au mai descoperit și numeroase accesorii și piese decorative de harnașament militar. Diploma în sine furnizează informații valoroase, menționând consulii de la Roma, martorii, detalii despre unitatea în care a activat titularul și despre familia acestuia. S-a aflat că el și soția sa erau de origine dardană și au avut șase copii, patru băieți și două fete. După ce au primit cetățenia romană, s-au stabilit la Apulum. Se crede că diploma a fost transmisă în familie, luând în considerare contextul descoperirii sale într-o fază de locuire din prima jumătate a sec. III d.Hr. Se bănuiește că a fost păstrată cu grijă în familie sau că a fost pierdută de urmași în timp.

O astfel de diplomă militară a fost descoperită și în castrul roman de la Romita (jud. Sălaj) în anul 1996. Altele la Gherla, Gilău și Potaissa-Turda (Cluj). Pe lângă această diplomă, alte descoperiri arheologice deosebit de valoroase au fost făcute în zonă. Cu toate acestea, istoricii se confruntă cu o problemă, dat fiind că există planuri ale unui investitor privat de a construi un hotel pe terenul arheologic. Ei doresc să protejeze și să valorifice din punct de vedere turistic această zonă bogată în informații despre urbanismul din sec. II-III d.Hr.. În timpul săpăturilor, au fost identificate noi drumuri, clădiri și ateliere, din care s-au păstrat părți din ziduri. De asemenea, au fost găsite fragmente de mozaic roman realizat din mici cubulețe de piatră, având forma unei flori cu petale negre pe fond alb, un motiv întâlnit și la Pompei. Reprezentanții Muzeului Unirii din Alba Iulia au remarcat că un drum roman, cu o lățime de cinci metri, a fost identificat pe toată lungimea terenului, fiind orientat est-vest și amenajat cu plăci mari din gresie și borduri cu mici contraforți. Lângă acest drum se pot găsi clădiri romane, din care s-au păstrat, de asemenea, părți din ziduri și diverse pardoseli cu pavimente specifice tehnicii romane. Aceste descoperiri arheologice aduc lumină asupra istoriei timpurii a acestei regiuni și oferă o perspectivă interesantă asupra vieții din perioada romană. Cu toate că există provocări în ceea ce privește conservarea și protejarea acestui sit arheologic deosebit de important, speranța este că eforturile depuse de cercetători și istorici vor duce la valorificarea sa turistică și la o înțelegere mai profundă a trecutului îndepărtat. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*