Cula Zătreanu – pinten de fier al sistemului de apărare fortificat al Olteniei…

Cula Zătreanu este un monument de arhitectură din satul Zătreni, aflat în comuna omonimă din județul Vâlcea. Ca istorie, în 1754, Radu Zătreanu a construit în apropierea Bisericii „Sfântul Nicolae” o locuință fortificată, numită în prezent „Cula Zătreanu”. Este o locuință feudală ridicată din piatră și cărămidă, tip turn fortificat, cu rol defensiv, ridicată pe un beci boltit semicircular, cu ferestre de tragere și ziduri groase de 80 de cm. Camerele de locuire sunt așezate la primul și al doilea nivel. La ultimul nivel se păstrează holurile originare cu bolți semicilindrice, încăperi cu bolți mănăstirești și un foișor cu stâlpi de cărămidă și arcade trilobate, cu o largă perspectivă asupra văii Oltețului. Pe moșia sa, Zătreni, boierul Radu Zătreanu a ridicat această locuință fortificată tip culă, în anul 1754. Cula a trecut în proprietatea familiei Boicescu, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În secolul XX, aceștia au extins cula, adăugându-i un corp nou, de dimensiuni importante. După al Doilea Război Mondial, reședința a devenit sediu de I.A.S. local. După 1990 a fost scoasă din uz. Cula propriu-zisă este constituită din corpul vechi, cu trei nivele, al conacului acum modificat de familia Boicescu. Zidurile acestui corp au 80 cm grosime, fiind mult mai groase decât ale extinderii. Cula are la nivelul de bază beciul boltit. Încăperile de locuit sunt la nivelurile superioare. Una din camerele nivelului doi este acoperită cu o boltă mănăstirească. La nivelul trei se află un foișor de observație. Gurile de tragere se află la nivelul beciului și al etajului I. Extinderea importantă a reședinței care a fost realizată la începutul secolului XX, este dezvoltată pe lungime, către est, pe două niveluri, care preiau elementele decorative sobre ale vechii cule. Monumentul istoric apare pe Lista 1991-1992: 39B0373; Lista 2010: cod LMI VL-II-m-B-09977; LMN VL-II-m-B-09977. Datarea: 1754, cu adăugiri sec. XX. Categorie valorică B.. Ca adresă (localizare): Sat Zătreni nr. 46, comuna Zătreni, județul Vâlcea Acces se face pe drumul național 67B Târgu Jiu – Drăgășani, la circa 50 km de Drăgășani, în localitatea Zătreni; sau din drumul național 65C Craiova- Horezu, în dreptul localității Giulești, indicator către Târgu Jiu, circa 20 km. Ca informație importantă: Cula Zătrean (stare de conservare Medie), nu se află în circuitul public.

Dar viitorul sună bine, așa că, prin programul PNRR, patru cule vor fi renovate: cula Zătreanu din Zătreni (jud. Vâlcea), cula Tudor Vladimirescu din Cerneți (jud. Mehedinți), ansamblul culei Duca din Măldărești (Vâlcea) și cula Glogovenilor din Glogova (jud. Gorj). Or, iată cum tot atâtea muzee pot apărea pe un traseu turistic nou și interesant. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*