Gala Premiilor UNITER 2023 și primul Club al Galei…

Pașii ne-au purtat către orașul erou de pe malul Begăi, spre a revedea după şase ani Timișoara, de data aceasta orașul având o însărcinare culturală specială, fiind declarat „Capitală Europeană a Culturii” în anul 2023, spre a vedea spectacolul Galei Premiilor UNITER. Acesta s-a prezentat iubitorilor de teatru într-o ținută nouă şi inedită, pentru că doi creatori apreciaţi au realizat un musical inspirat din tradiția interbelică bogată. Eveniment emblemă pentru mișcarea teatrală din țară, Gala a avut loc în 12 iunie, de la ora 20.00, la Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara și a purtat semnăturile lui Răzvan Mazilu, regizor și Dragoș Buhagiar, scenograf. Gazde bune au fost actorii Alex Ştefănescu, Monica Odagiu, Lucian Ionescu şi Ana Bianca Popescu. „Gala UNITER de anul acesta va fi strălucitoare, așa cum îi stă bine unei Gale. Împreună cu Dragoș Buhagiar, încercăm să aducem un parfum Golden Age of Hollywood, într-un somptuos cadru Art Deco. Patru actori – prezentatori, patru voci tinere vor asigura show-ul pe pagini celebre din musicaluri, făcând cu ochiul, nostalgic, show-urilor de televiziune ale Revelioanelor de altădată”, a spus Răzvan Mazilu, regizorul Galei Premiilor Uniter.
Timişoara a aşteptat cei mai buni artiști ai momentului, invitați de seamă din țară și din străinătate. Spectacolul a fost prefațat de evenimentul Covorul Roşu, ce a prezentat sosirea invitaților, cu sesiune de fotografii și declarații publice. Evenimentul a fost organizat de UNITER, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Opera Națională Română Timișoara, în colaborare cu TVR. „Anul acesta, propunem ca Gala UNITER să fie un spectacol ritmat, să fie un spectacol în sine, un spectacol cu glam, un spectacol cu o estetică specială”, a spus Dragoș Buhagiar, președinte UNITER, directorul artistic și scenograful Galei Premiilor Uniter.

Cea de-a 31 gală a excelenței în teatru și-a desemnat astfel câștigătorii în Capitala Europeană a Culturii. Lista câștigătorilor UNITER 2023 a cuprins următorii premianți: – Cel mai bun spectacol: „Seaside Stories”, Teatrul de Stat Constanța; – Cea mai bună regie: Silviu Purcărete pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi; – Cea mai bună scenografie: Oana Micu pentru scenografia spectacolului „Blasted” de Sarah Kane, regia Bobi Pricop, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe; – Cel mai bun actor în rol principal: Victor Rebengiuc pentru rolul titular din spectacolul „Tatăl” de Florian Zeller, regia Cristi Juncu, Teatrul Bulandra București; – Cea mai bună actriţă în rol principal: Costinela Ungureanu pentru rolul Ellida Wangel din spectacolul „Femeia mării” de Henrik Ibsen, regia Andri Zholdak, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova; – Cel mai bun actor în rol secundar: Dan Pughineanu pentru rolul Marlene, amfitrion din spectacolul „Opera de trei parale”, regia, coregrafia, costumele Răzvan Mazilu, Teatrul Excelsior București; – Cea mai bună actriţă în rol secundar: Cendana Trifan pentru rolul Fiica din spectacolul „Mamă” de Marta Barceló, regia Mariana Cămărășan, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu; – Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic „Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Diana Mihailopol, Societatea Română de Radiodifuziune; – Premiul pentru debut: Theodor Cristian Niculae pentru scenografia spectacolului „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, Teatrul de Stat Constanța; – Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolute: „Ierbar”, scenariul și regia Radu Afrim, după texte de Simona Popescu, Teatrul Naţional Târgu Mureș, Compania – „Liviu Rebreanu”.

Au mai fost și premiile speciale UNITER: – Premiul de Excelență „Ion Caramitru” a fost acordat Festivalului Internațional de Teatru „Interferențe”, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj; – Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat de Senatul UNITER actriței Ida Jarcsek-Gaza; – Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat de Senatul UNITER regizorului László Bocsárdi; – PREMIUL SPECIAL pentru creativitate și rezistență în teatrul independent: „Auăleu Teatru”; – Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat de Senatul UNITER scenografei Carmencita Brojboiu; – Premiul pentru întreaga activitate critică și istorie teatrală „George Banu” a fost acordat de Senatul UNITER criticului Doru Mareș.

Cea de a 31-a ediție a sărbătorii teatrului românesc – Gala Premiilor UNITER – s-a „construit” împreună cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” și Opera Națională Română și Televiziunea Română. O construcție solidă, aproape magică, realizată de echipe multiple, artiști, tehnicieni, voluntari, în numele teatrului – acest limbaj universal care unește și fascinează. „Am învățat să construim de la Ion Caramitru, cel care a dat naștere acestei gale, cel care a știut să clădească pentru semeni, indiferent de piedici”, au mai spus organizatorii.

Peste 250 de artişti, profesioniști din lumea culturală, apropiaţi ai fenomenului teatral şi ai Galei UNITER, oficialități și parteneri au participat la Timișoara – Capitala Europeană a Culturii, pentru a premia valoarea în teatrul românesc. Bucuria artei simțite în comun s-a dovedit a fi incomparabilă cu înregistrarea acesteia sau transmiterea pe diferite canale media. Adriana Hausvater, directoarea Teatrului Național Timișoara, a concluzionat, luni seara pe covorul roșu: „Gala UNITER de la Timișoara a avut un cu totul alt model de organizare. A fost pentru prima oară când UNITER a prezentat trei spectacole publicului din orașul respectiv, unde se desfășoară, adică din Timișoara, toate nominalizate pentru cel mai bun spectacol al anului 2023. Acesta este primul club al galei UNITER de anul acesta, în ideea că publicul din Timișoara sau turiștii aflați în Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană pot merge la spectacole. Ceea ce este foarte important, în ideea că teatru este o artă vie, se întâmplă chiar atunci și spectatorii nu vin numai la o gală, când vor vedea premierele și foarte mulți actori celebri, critici și regizori mari și sala plină de oameni importanți. În egală măsură, publicul vede spectacolul viu. De fapt, noi pentru aceasta facem teatru pentru spectacolul viu…!”. Mult mai „vie”, cu „contact” la public, Gala UNITER din acest an a adus sentimente și stări speciale, lăsând la final un „parfum” de epocă și forme desenate în eter pentru eternitate. Participarea publicului și a turiștilor la spectacolele premiate – lucru „întâmplat” în premieră – a contribuit la mai buna comunicare și dorință de implicare. Publicul s-a dovedit a fi deschis, căutând mesajul spectacular codificat, spre a accede și el la catharsisul sublim din scenă. Sperăm să se continue această experiență și în anii viitori… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*