Sultanul rămâne pe tron („padişahın tahtı”)…

Iar turcii au risipit o șansă mare să strice macazul spre autocrație… Numai naivii puteau crede că un regim represiv, așa cum este cel instituit de Recep Tayyip Erdogan, ar putea fi înlăturat prin reguli democratice. Erdogan a jucat perfect toate scenetele democrației, a plâns pe umerii poporului pentru Allah, a strigat „inșala!” cu poporul, semn că este preocupat de aparențele pe care trebuie să le servească partenerilor din Occident. Vede ce pățește Rusia și s-a dovedit mai flexibil decât Vladimir Putin. Realegerea lui face însă posibilă alunecarea Turciei spre BRICS (un acronim care se referă la țările membre Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) și este un pariu pierdut pentru America. Și mașala!, a fost reales. Recep Tayyip Erdogan a câștigat al treilea mandat cu peste 52 la sută din voturi. Kemal Kiliçdaroglu, cel care a reunit 6 partide din opoziție, a obținut aproape 48 la sută. Este un scot destul de strâns, ceea ce arată că societatea turcă este profund dezbinată după aceste alegeri. „Musulmanii au învins!”, zbiera un turc prin Istanbul, placa turnantă a Europei în Turcia contemporană. Erdogan a reușit să termine o școală profesională, dar are instinct de fiară politică. A ajuns primar la Istanbul, apoi șef de govern și de trei ori președinte la Ankara. Numai cu jargoane primitive despre măreția Turciei și a islamului. În 2016, a inventat o tentativă de lovitură de stat și și-a băgat mulți adversari adânc la ocnă. Turcia era cea mai mare pușcărie de ziariști din lume. Mii de profesori au fost închiși pentru delicte de opinie. Unii erau vânați chiar și prin România.

Kemal Kılıçdaroğlu este un om politic turc de stânga, de profesie economist, membru al Marii Adunări Naționale a Turciei, care din 22 mai 2010 este liderul Partidului Republican al Poporului din Turcia, precum și principalul lider al opoziției turce. Kurzii au votat cu el, lucru speculat brutal de Erdogan.

Viktor Orban a fost primul politician care l-a felicitat pe Erdogan. Mai nou, Orban și ai lui din FIDESZ consideră că ungurii au origine turanică (turcică), iar nu fino-ugrică, așa cum știam noi de pe la școală… E altceva să fii turc, mașala! Și Vladimir Putin s-a grăbit să-l felicite. Nu a rămas mai prejos nici Emmanuel Macron. Kemal Kılıçdaroğlu a vorbit despre amestecul Rusiei în alegerile din Turcia.

Mulți analiști consideră că Erdogan ar fi transformat Turcia într-o putere regională. Ahtiat după bani, el a făcut din Turcia o placă turnantă pentru emigranții din Asia și din nordul Africii, mai ales din Siria. Se supărau gânditorii de la Bruxelles, sultanul mai dădea drumul unor cohorte de nefericiți spre Italia și Grecia, spre România sau Bulgaria. Tot șantaj se numește și politica lui Erdogan față de aderarea Suediei și a Finlandei la NATO.

Erdogan a dat de pământ în primul rând cu moștenirea spiritual a lui Kemal Ataturk, a cărui autoritate morală nu a îndrăznit nimeni s-o sfideze până acum. I-a aretat pe generalii independenți, pe unii i-a omorât și a tăiat ghearele armatei care intervenea pentru corijare atunci când premierul sau președintele se abăteau de la principiile lui Ataturk. Atunci am zis că Turcia este pierdută pentru modernitate. O lovitură extrem de urâtă contra Europei a fost transformarea catedralei Sfânta Sofia în moschee, dar Europa „creștină” a tăcut semnificativ. Nici Vaticanul nu a murmurat, ca să nu mai vorbim de Moscova, București, Belgrad sau Atena.

Valoarea totală al schimburilor comerciale România-Turcia era de 7,03 miliarde euro la sfârșitul anului 2021. La nivelul lunii ianuarie 2022, în România activau 16.842 companii turcești, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 655,5 milioane de euro. Balanța schimburilor comerciale bilaterale este flagrant în detrimental României. Turcia inundă țara noastră cu mărfuri de proastă calitate, mai ales cu legume și fructe extrem de chimizate. Acolo se folosesc substanțe chimice interzise în Uniunea Europeană, dar turcii știu că țara noastră nu are laboratoare acreditate pentru testarea produselor alimentare. În schimb, importatorii alimentează adevărate campanii de presă, din care să rezulte că legumele fermierilor români au cantități excesive de pesticide. Nu am văzut niciodată campanii similare contra produselor din Turcia sau din Grecia…

Alunecarea Turciei spre BRICS este un pericol pentru Europa și pentru NATO. Washingtonul face eforturi mari ca să-și țină dușmanul în grădină, însă e greu de prevăzut cât timp va reuși. Erdogan a visat că va face din Turcia un hub al gazelor și țițeiului cu ajutorul Rusiei și al Azerbaidjanului, dar nu va reuși fără acordul UE. Lovită de o inflație galopantă, Turcia se îngroapă tot mai mult acum prin realegerea sultanului Edogan. Nimeni nu va putea stăpâni fenomenul prin care această supernovă să devină o biată „pitică alba” și nu o gaură neagră, fatală pentru țările limitrofe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*