Cartea se numește Imperiul rușinii și datează din 2006. Pentru a nu vă plictisi, vă dau doar câteva pasaje din cele consemnate de mine acum 11 ani referitor la constatările amare ale lui Ziegler: „Multe guverne din emisfera sudică nu reprezintă decât interesele unei fracțiuni infime a poporului lor, așa numitele clase „compradores”. Majoritatea statelor din emisfera sudică sunt azi dominate din punct de vedere economic de către capitalul financiar străin și de societățile transcontinentale (corporații sau multinaționale, n.a.) private. Puterile străine angajează în teritoriu directori și cadre locale care finanțează avocați locali, jurnaliști etc. și care au în solda lor (deși foarte discret) principalii generali și șefi ai poliției. „Comprador” este un cuvânt de origine spaniolă și înseamnă „cumpărător”. Burghezia „compradore” este burghezia cumpărată de noii „feudali”. Ea apără interesele acestora din urmă și nu pe cele ale poporului din care provine (…) Interesele lor sunt intim legate de cele ale societăților transcontinentale active în țările lor. Acestora nu le pasă de interesele elementare, de nevoile vitale ale popoarelor lor (…)
Alienarea culturală a elitelor din anumite state din lumea a treia nu încetează să surprindă prin profunzimea sa (…) Clasele „compradores” (aflate în mod formal la putere în țările lor) sunt din punct de vedere mintal și economic complet dependente de societățile transcontinentale și de guvernele străine, ceea ce nu le împiedică să țină, exclusiv pentru popoarele lor, discursuri patriotice înflăcărate”.
Și în 2023, ca și în 2012, ca și în 2002, România a rămas un tip sud-american de colonie a corporațiilor multinaționale, fiind înțesată la vârful establishment – ului politic și în presă (sau, mai nou, în social media) de „compradores”. De la universitari, la judecători/procurori, la oengiști și ziariști sau influenceri, toți se aglutinează în jurul firimiturilor pe care se chinuie mereu să le prindă când le aruncă multinaționalele. Este suficient să priviți cum au fost reactivați acești „compradores” în urmarea sancționării de către ANPC a celor 19 bănci, pentru practici comerciale incorecte. De asemenea, este suficient să observați câte articole de favoare s-au scris pentru OMV Petrom, articole în care oricine a exprimat opinia că în OMV Petrom sunt lucruri ilegale și incorecte, încă de la privatizare, a fost ștampilat drept „extremist”, ba chiar și „putinist” (în ciuda situației ironice a OMV Austria de a fi deținută majoritar de acționari ruși…).
Lasă un răspuns