Cu o carieră de câteva zeci de ani dedicată artei vizuale, artista Angela Popa Brădean se remarcă printr-o sensibilitate rar întâlnită. S-a născut pe 3 august 1934, la Iași, fiind fiica pictorului Nicolae Popa, decan al Academiei de Arte Frumoase din Iași și soția pictorului și marelui desenator Traian Brădean. A fost, încă din copilărie, înconjurată de nume mari de artiști plastici, precum Nicolae Tonitza. A absolvit Institutul de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu” din București în anul 1959 la clasa profesorului maestru Alexandru Ciucurencu. Și-a făcut încă din anul 1955 debutul expozițional la Expoziția Regională de Artă din Iași, iar de atunci a expus la toate Expozițiile de Stat, Saloane Republicane, Saloane Bienale și Omagiale. Din 1964 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din București. Opera sa i-a adus Angelei Popa Brădean recunoaștere națională și internațională, fiind distinsă în anul 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer. Încă din anul 1981 primea „Premiul întâi la Festivalul Național”, iar în 1983 „Premiul al doilea la Festivalul Național”.
De asemenea, lucrările sale au participat la numeroase expoziții internaționale, individuale și de grup. A avut expoziții în Argentina, Beirut, Tokio, Paris, U.R.S.S., Napoli, San Marino, Palermo, Ravena, Livorno, Amalfi, Urbino, Comune di Todi, Germania, Anglia, Olanda. Lucrări ale ei au ajuns în muzee și colecții particulare din S.U.A., Italia, Olanda, Germania, Franta, Grecia, Spania, Turcia, Japonia. A călătorit pentru studii artistice de specialitate în străinătate în următoarele țări: Italia, Franța, Olanda, Bulgaria, U.R.S.S., Cehoslovaia, Germania, Austria, Belgia, Grecia, Spania. Arta ei a fost foarte bine privită de către criticii din domeniu, așa cum remarca și Mircea Grozdea, în 1984, în volumul „Pictori contemporani“: „Un mers drept, fără cotituri și salturi […] o artă limpede și senină, pentru care pânza este «oglinda sufletului», o evoluție calmă și sănătoasă, într-un veac frământat și molipsit de influențe străine, iată o pildă rară în pictura contemporană românească“.
Expoziția găzduită anul acesta de Muzeul Național Cotroceni, realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și desfășurată în perioada 2 martie – 16 aprilie 2023, a cuprins peste o sută de lucrări de pictură în ulei pe pânză, pastel și desen cu tematică diversă, precum portretul, peisajul, natura statică etc. Cele aproape 50 de desene expuse au fost realizate în perioada 1957-1967, în cadrul unui proiect de cercetare realizat în colaborare cu Institutul de Antropologie. Mircea Grozdea a mai ținut să menționeze următoarele: „…În încercarea de a-i contura un profil artistic – caracterizare și definiție pentru ce a realizat până azi, ca și anticipată afirmație pentru evoluția ei în viitor – credem că nu greșim spunând că pictura Angelei Brădean este ca o piatră statornic așezată în matca fluviului picturii contemporane românești, o piatră pe care șuvoaiele trecătoare nu au putut-o clinti din locul ei; cel mult i-au cizelat unele asperități, descoperind feminitatea, adeseori ascunsă de artistă sub trăsături viguroase de pensulă ca pentru a nu lăsa să i se ghicească nici o slăbiciune sau îndoială în crezul său artistic. Picturii sale i se poate aplica judecata că „mijloacele cele mai simple sunt cele care permit mai bine pictorului să se exprime”.
Lasă un răspuns