Peștera Ciur Ponor din Pădurea Craiului (jud. Bihor) – șapte peșteri într-una singură…

Peștera Ciurul Ponor este una dintre cele mai lungi peșteri din România, un monument al naturii și o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip speologic), situată în județul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Roșia. Peștera Ciurul Ponor (sau Ciur Ponor), este o cavitate de mari dimensiuni din Munții Pădurea Craiului. Accesul în peșteră este și punctul de intrare a pârâului Ciurului în subteran. Acesta, după un parcurs scurt față de lungimea peșterii, se varsă printr-o cascadă în cursul de apă al galeriei principale. Direcția peșterii urmărește axul longitudinal arcuit al platoului sub care se află. Din ambele părți ale galeriei principale se deschid galerii secundare ce aduc afluenți proveniți din dolinele și peșterile de pe platou. După aprox. 2/3 din lungimea totală se ajunge la primul sifon, după care galeria principală continuă, cu mai multe sifoane și afluenți, joncționînd cu Peștera de la Izbucul Topliței de Roșia. Astfel se ajunge la un sistem carstic cu o denivelare de aprox. 200 m și o lungimea a galeriilor de peste 13 kilometri, morfologia variind în funcție de caracteristicile calcarului străbătut.

Peștera Ciur Ponor face parte din cel mai fascinant sistem carstic din Munții Apuseni. Pârâul Tinoasa, ce izvorăște din dealul Tinoasa este înghițit de Ponorul Tinoasa, străbate Peștera Ciur- Izbuc, iar după ieșirea din peșteră primește pârâul Ciurului și pătrunde în Peștera Ciur-Ponor. După un parcurs subteran de 15 km iese la suprafață prin Izbucul Topliței de Roșia. Scafandrii în 1983-1984 au depășit 8 sifoane, realizând joncțiunea cu Peștera Toplița, ajungând la o lungime totală a sistemului de 14.9 km. În prezent galeriile peșterii se întind pe 20 kilometri. Denivelarea 228 metri (-203 m) (+25 m). Vizitabilă cu un operator turistic legitimat, pe o distanță de 5000 m, în grupuri de opt persoane. Vizita (de opt ore) se face anunțat și respectând condițiile din Regulamentul de vizitare a peșterii, având grad de dificultate: dificil. Deschisă în perioada 16 aprilie – 14 octombrie.
Peștera Ciur Ponor este descrisă de cunoscători ca fiind „o peşteră parcă desenată de natură pentru aventură”. Galeriile sale măsoară peste 20 de kilometri lungime…

De fapt, din cauza complexității sale, se spune că aici sunt şapte peşteri într-una singură. Accesul în străfundurile pământului se face în rapel, printr-o galerie activă şi în paralel, pe lângă o superbă cascadă subterană. Spațiile interioare generoase adăpostesc săli ce au o înălțime de 100 de metri, iar superlativele nu se opresc aici… Din această lungime, pe 7.700 m este un curs subteran activ. Explorarea peșterii este strâns legată de activitatea regretatului speolog-scafandru Halasi Gábor. Ciur Ponor se caracterizează printr-o mare varietate a formelor caracteristice carstului subteran. Peștera este dezvoltată pe Platoul carstic Runcuri, situată în extremitatea de vest a Gropii Ciurului. Accesul la peștera se poate face din localitățile Dobrești sau Roșia. În acest cavernament spațiile înguste și scunde, uneori greu accesibile, alternează cu săli spațioase, iar procesele de coroziune și de eroziune au generat o gamă foarte largă de forme și concrețiuni specifice. Peștera Ciur Ponor comunică cu peștera Toplița, fiind cunoscută și sub denumirea de Peștera Ciur Ponor – Toplița.

Pestera este declarată ca arie naturală protejată și nu este amenajată în scop turistic. În apropiere de intrarea Ciur Ponor a peșterii se află o peșteră deosebit de importantă din punct de vedere arheologic, datorită urmelor omului preistoric și ale ursului de cavernă descoperite aici – Peștera Ciur Izbuc. Peștera Ciur Ponor este localizată în Situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, în apropierea localității Roșia, județul Bihor. Peștera face parte dintr-un complex carstic care cuprinde Peștera Ciur Izbuc – Peștera Ciur Ponor – Izbucul Toplița. „Într-un cuvânt, fantastică. Are cel mai lung parcurs hidrologic subteran din România. În total, şapte kilometri. Cu prilejul unei expediţii de explorare am intrat pe o parte a cursului de apă şi am ieşit pe cealaltă. E greu de imaginat câte frumuseţi a lucrat apa acolo. Trebuie să mergi să le vezi! Aici există şi o sală al cărei tavan se află la o sută de metri înălţime. E o peşteră parcă anume făcută de natură pentru aventură”. (Tudor Rus, „Clubul de Speologie Speodava”, Ştei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*