Expoziția „Descoperiri arheologice recente” la Muzeul Județean Buzău

O nouă expoziție arheologică temporară a fost vernisată la Muzeul Județean din municipiul Buzău, intitulată „Descoperiri arheologice recente””. Până la 15 ianuarie 2024, vizitatorii pot vedea în cele patru vitrine amenajate cu această ocazie, artefacte descoperite în cursul anului 2022 în șantierele arheologice din județ. Acest gen de expoziție a ajuns deja la cea de-a V-a ediție. De data aceasta expoziția a fost vernisată de cercetătărul științific gradul 2 Roxana Munteanu, din cadrul Muzeului Județean. Campaniei de cercetare arheologică din 2022 a fost dedicată şantierului de la Târcov, cetate dacică unde a fost descoperit printre altele şi un opaiţ pentru iluminat.

Aflată la aproximativ șapte kilometri nord de Pârscov, în apropierea satului Târcov (jud. Buzău), cetatea dacică este plasată pe o culme greu accesibilă, numită de localnici „Piatra cu Lilieci”, având trei laturi abrupte şi o înălţime maximă de 735 metri. „Datele oferite de descoperirile arheologice ne-au indicat că această cetate a funcţionat în a doua jumătate a secolului I d.Hr., în perioada domniei regelui Decebal. Probabil această fortificaţie a avut un rol în sistemul defensiv organizat de Decebal şi anume de a controla accesul spre Transilvania pe cursul superior al râului Buzău”, spun specialiştii secţiei de arheologie. Mai aflăm că în cursul cercetărilor arheologice din punctul Târcov au fost descoperite resturi de construcţii, precum locuinţe de suprafaţă sau semiadâncite, dintre care unele incendiate. Majoritatea locuinţelor erau confecţionate din lemn, pereţii fiind acoperiţi cu lut în tehnica paiantei. Cele mai recente săpături arheologice au adus la lumină numeroase artefacte. Dintre acestea, cele mai numeroase sunt fragmentele ceramice provenind de la vase de provizii, vase de gătit, vase de băut cum ar fi cănile sau ceştile, dar şi vase din care se servea mâncarea, cum ar fi strachinile cu picior înalt sau castroanele.

Pentru iluminat, dacii au folosit ceşti-opaiţ, utilizând seul de oaie. În afara vaselor ceramice au mai fost descoperite unelte şi ustensile din fier, cuţite, cuie, scoabe, arme, vârfuri de lance şi de săgeţi, podoabe şi piese de port din bronz şi mărgele din sticlă, precum şi râşniţe din piatră”, spun arheologii buzoieni. Cercetările arheologice sistematice din această cetate dacică au fost începute încă din anul 2007 şi, cu mici întreruperi, ele continuă şi astăzi. Vizitatorii mai pot vedea astfel exponate care provin din șantierele arheologice de la Dara, Aldeni-Muchia Vulturului, fosta mănăstire Berca, Gruiu Dării, Cârlomănești, Valea Lupului sau Valea Cătinei. Toate artefactele sunt expuse pentru prima dată publicului și vor putea fi văzute până în luna ianuarie a anului viitor, când va avea loc cea de-a VI-a ediție a conceptului expozițional, cu noi descoperiri și artefacte. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*