Era seară, pe data de 24 noiembrie 2022, ora 18:00, când la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne din Str. Mihai Vodă, nr 17, sector 5, București, nu mai încăpeau mașinile în parcare, iar taxiurile veneau unul după celălalt. Multe buchete de flori maestuos aranjate se pregăteau să fie oferite, iar ținutele de gală se etalau în lumina puternică a reflectoarelor. Se pregătea a se da starul unui eveniment de marcă, unui eveniment cultural cu rar mai vezi în ziua de astăzi. Multe televiziuni îți căutau locul spre a transmite dintr-o poziție cât mai avantajoasă către fidelii „consumatori”, iar fotografii ne orbeau cu blitzurile lor „nervoase”, spre a surprinde instantanee, valorizate apoi în paginile cotidianelor de succes. Și toate acestea pentru că – nu e așa – doar o dată are loc Spectacolul Aniversar „Ciocârlia 75”, dedicat aniversării a 75 de ani de la înființarea Ansamblului Artistic „Ciocârlia” al M.A.I. În această zi aniversară nume importante ale folclorului românesc se pregăteau să urce pe scenă spre a susține momente artistice de neegalat, invitat de onoare fiind maestrul naiului Gheorghe Zamfir.
Aplauzele au „lovit” în ropote dese, iar ovațiile de „Bravo!” au susținut reacția pozitivă a publicului încântat de cele văzute și auzite. Reprezentanți de seamă ai folclorului din toate zonele geografice ale României au trecut prin fața microfonului, delectând publicul cu celebrele lor piese de repertoriu: Aneta Stan, Mioara Velicu, Steliana Sima, Gheorghe Turda, Mirel Bria și Taraful Domnesc, Gelu Voicu, Cornelia și Lupu Rednic, Ionuț Sidău, Maria Stroia, Rodica Anghelescu, Cristina Gheorghiu, Nicolae Datcu, Bogdan Ioniță, Doina Mirea, Doina Ghițescu, Alina Alexandru, Ionel Stăncioiu-Belu, Natalia Popescu, Narcisa Bădeanu, Pancirel Constandache, orchestra și corpul de dans al Ansamblului Artistic „Ciocârlia”, Taraful Ilfovului și mulți alți artiști care s-au lansat în cariera artistică prin acest Ansamblu, instituție simbol al folclorului românesc. Pe lângă buchetele de flori, s-au acordat diplome, plachete și medalii tuturor artiștilor, din partea conducerii MAI.
Câteva gânduri așternute la ceas aniversar ne reamintesc faptul că Ansamblul Artistic „Ciocârlia” este o instituție simbol a folclorului românesc, menită să transmită generațiilor viitoare cântecele, jocurile, tradițiile și obiceiurile strămoșești. Din inima mare a binecuvântatului pământ românesc și din doina de piatră bătută de vânt își trage seva Ansamblul Artistic „Ciocârlia”. În cântecele „Ciocârliei” se regăsesc trăirea românească strâns legată de dragostea de neam și țară. De peste șapte decenii, Ansamblul este una din prețioasele „lăzi de zestre” românești în care sunt păstrate cu sfințenie credința, versul, cântecul, portul și jocul popular.
Iar „Ciocârlia” noastră dragă, cunoscută-n lumea largă,
Azi, la ceas aniversat, primește o urare în dar:
Mulți ani binecuvântați, cu artiști talentați,
Spre a aduce bucurie, prin vers și prin melodie,
Oamenilor de-omenie ce iubesc a noastră glie!
La mulți ani „Ciocârlie” dragă tuturor!
Cu această ocazie pentru bunul mers al evenimentului a avut onoarea să participe ca invitat și Taraful Ilfovului, coordonat artistic de Mircea Constantin și dirijat de către maestrul Cornel Turcitu, susținut de către Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov. Doamna Director a CJCPCT Ilfov, Alexandrina Niță, prezentă la eveniment, a adresat urările sale de „La mulți ani Ciocârlia!” tuturor celor prezenți. Aplauzele îndelungate și ovațiile din final au ridicat sala în picioare, confirmând valoarea interpreților și a ansamblului artistic sărbătorit „Ciocârlia”, al MAI. La mulți ani Ciocârlia! La mulți ani oameni minunați! (G.V.G.)
Lasă un răspuns