Prima reuniune de lucru a centrelor de cultură din cadrul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

Centrele Județene de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale din România care au depus candidatura către UNESCO România – Comitetul Național de Desemnare, înființat prin decizia S.G. al CNR UNESCO nr.22 din 6 iulie 2022 și a analizei acestora, îndeplinid condițiile preliminare, au fost anunțate că au dobândit statutul de Partener Instituțional al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Printre aceste instituții se află și Centrul Judeţean de Cultură şi Arte Argeş.

Primul eveniment care a fost organizat de Centrul Judeţean de Cultură şi Arte Argeş şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti sub sigla CNR UNESCO a fost Tabăra Internaţională de Meşteşuguri „Tradiţii din regiunea ta” ce a avut loc la Cabana Voina, în perioada 30 august – 2 septembrie 2022.  Dar, cum argeșenii se dovedesc harnici și cu inițiativă, aceștia au organizat și prima întâlnire de lucru a reprezentanților partenerilor instituționali ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Aceasta a avut loc în perioada 14 – 16 septembrie, la Pitești (jud. Argeș). Din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov au participat Georgescu Iulia, inspector de specialitate și Popa Anica, inspector de specialitate. Ședința a fost coordonată de secretarul general Madlen Șerban, eveniment având loc la sediul Consiliului Județean Argeș.

Programul celor două zile a cuprins un schimb cultural autentic prin vizitarea – în prima zi – a unor obiective de interes public și cultural, dar și a unor ateliere populare din județul Argeș. Astfel s-au putut vizita câteva dintre giuvaerele turistice ale județului, cum ar fi Mănăstirea Curtea de Argeș, expoziția meșterului Dan Gherasimescu din Valea Danului, Barajul Vidraru și Secția de Țesut-Cusut Corbeni a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, meșter popular Marilena Iosifaru. Ziua s-a încheiat cu spectacolul „Dor de rost”, susținut de rapsodul Grigore Leșe și invitații săi (Mihaela Pletea – soprană; Brigita Pavel – pian; Maria Chifu – fagot; Cătălin Iancu – vioară; Cristinel Sandu – vioară; Mihai Muscalu – Braci; Florin Iordache – contrabass; Cătălin Iancu jr. – țambal) la Teatrul „Al. Davila” din Pitești.

Cea de a doua zi a fost dedicată sesiunii de lucru unde au fost prezentate condițiile desfășurării parteneriatului, precum și drepturile în calitate de parteneri instituționali. În cadrul acestei sesiuni, fiecare instituție parteneră și-a prezentat activitatea pe care o desfășoară și a discutat cu reprezentanții CNR UNESCO despre modalitatea de desfășurare a acestui parteneriat. O astfel de manifestare de prestigiu s-a dovedit a fi onorantă pentru județul Argeș, cu atât mai mult cu cât parteneri ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO din toată țara au venit aici în perioada manifestării, sau au fost prezenți online, inclusiv reprezentanți ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și ai Asociației Comunelor din România. Argeșul a avut ca oaspeți reprezentanți de seamă ai instituțiilor de cultură din Constanța, Iași, Dolj, Gorj, Timiș, București, Ilfov, Dâmbovița, Suceava și Maramureș. S-a recunoscut astfel, activitatea bogată și dedicată a Centrului Judeţean de Cultură şi Arte Argeş pentru păstrarea și promovarea meșteșugurilor, tradițiilor și obiceiurilor din acest județ, dar și conservării și valorificării patrimoniului cultural imaterial!

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, directorul Direcției Cultură, Turism și Tineret, Roxana Stoenescu, și managerul Centrului Judeţean de Cultură şi Arte Argeş, Elena Iagăr, au fost gazde și organizatori ai evenimentului. Deputatul Simona Bucura Oprescu a răspuns invitației în calitatea de președinte al Comisie pentru administrație publică și amenajarea teritoriului. Manifestarea s-a dovedit a fi fructuoasă, cu noi idei de implicare la nivel zonal și de punere în valoare a patrimoniului încă nedescoperit și studiat. (G.V.G.)                        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*