US Open, o sperietoare?

Istoria Americii poate fi fixată simbolic între Statuia Libertății și Zeul Oscar, adică între nevoia omului de libertate și goana lui după succes, după câștig. Însăși constituția SUA, cea mai veche din lume, care funcționează neîntrerupt de peste 230 de ani, se conduce după principiul libertății cuvântului exprimat în Amendamentul 1. Acest principiu a fost preluat și de Charta Drepturilor Omului, care în Articolul 10 spune: „Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie”. Și articolul mai precizează că acest drept implică libertatea fiecăruia de a-și a-și manifesta convingerea individual sau colectiv, în public sau în particular. Libertatea fiecărui om de a alege este suprema formă de conștiință umană. La această libertate, omenirea a ajuns cu mari sacrificii. Și trebuie să o apărăm cu fiecare act al nostru.

Să aplicăm aceste principii la turneul de tenis US Open. Din start, el se desfășoară fără unul dintre cei mai buni tenismeni ai lumii, Novak Djokovic, americanii încălcând propria constituție, libertatea persoanei de a alege, fiindcă Djokovic a ales să nu se vaccineze, adică a ales calea normală, în contextul în care vaccinurile nu sunt garantate, fac parte din marea cacealma pandemică. Deci o ingerință politică într-o treabă sportivă. NU federația internațională decide, ci un Centru de boli!

E total scandalos. US Open e departe de a fi o garanție a normalității, adică a libertății. Nu calea normală funcționează, ci aceea decisă de OMS și Pfizer, instituțiile criminale ale scolului 21.

Iar cei peste 300 de jucători care participă la turneu sunt ca o turmă disciplinată, condusă din umbră de o sperietaoare. Mi-e și milă de ei când îi văd jucând așa de crispat. Bântuie frica, frica de a vorbi liber, de a spune ce gândești. Apoi vânătoarea penalităților. Dacă nu participi la o conferință de presă, ești amendat. Dacă îți gonești staff-ul din tribune, cum a făcut Kyrgios, ești amendat. Și ce-a făcut marele jucător-spectacol? S-a comportat normal, liber, fiindcă el joacă pe teren, cei din echipa lui câștigă de pe urma jocului său și deci trebuie să facă ce spune el. Dacă el a fost deranjat de ei, ei trebuiau să plece. Tensiunea jocurilor este maximă, ca la meciul celor două câștigătoare de Grand Slam-uri, Kvitova și Muguruza, câștigat în extremis de Kvitova, după un set decisiv de infarct, Muguruza conducea cu 5-2, dar Kvitova a reușit imposibilul și a câștigat la supertiebreak, cu 12-10! Sau partida Murray-Berrettini, când jucătorii au ajuns să vorbească singuri pe teren, să-i deranjeze orice mișcare, psihicul lor în astfel de jocuri e foarte labil, mulți jucători se ajută folosind ticuri ciudate înainte de a servi sau de a primi mingea, precum Nadal. Mulți își termină prost cariera, nu în toate mințile.

Ne bucurăm că nu așa s-a întâmplat cu Serena, care acum și-a încheiat „extraordinara călătorie”. E poate cel mai mare atlet din toate timpurile, care a schimbat istoria tenisului, care a adus bucurie constantă lumii peste 20 de ani și a fost model pentru milioane de oameni. Serena a fost o sportivă exemplară, dar care și ea s-a războit nu o dată cu nedreptățile din organizare sau arbitraj. De pe urma Jucătorului câștigă toți, în jurul lui s-a creat o industrie întreagă, de la echipament la pariuri, deci el este regele, el trebuie ascultat. Dar tăvălugul restricțiilor nu iartă.

Nu ai voie să fii tu însuți, să ieși din rând. Și să ne gândim la seria de amenzi și mustrări pe care au încasat-o ucrainencele, care s-au purtat normal, care au dedicat victoria Ucrainei și au spus cu demnitate la microfon „Slavă Ucrainei!”, cum a făcut Daria Snigur, după ce a eliminat-o pe Halep. Așa cum amendat a fost și gestul lui Kostyuk, de a nu dat mâna cu Azarenka, fiindcă ea consideră că nu este normal ca o jucătoare de asemenea prestigiu, cu relații în toată lumea, să nu ia o atitudine față de dictatorul țării sale, care a împins Belarus într-o alianță teroristă. Dacă toți sportivii lumii ar fi luat o asemenea atitudine normală, alta ar fi fost soarta războiului. Dar ei spun că nu se amestecă, nu fac politică, fac sport! Adică sunt orbi, nu văd că sportul este politizat, la cheremul celor care trag sforile?

Amintesc aici ce spunea George Washington: „Dacă libertatea cuvântului ne este luată, atunci, prostiți și muți, vom fi conduși, asemenea oilor, spre abator”. Dar organizatorii turneului US Open au uitat de aceste principii sfinte. Le ignoră, le încalcă, fiindcă zeul Money îi conduce! Cel mai ieftin tichet la meciul de seară al Serenei a costat 553 de dolari!! Goana după câștig e mai tare decât libertatea de a gândi. Ori fără ea, sportivul nu mai este om, este robot. Premiile care se dau la această ediție sunt de peste 60 de milioane de dolari! Câștigătorul US Open la simplu câștigă 2, 6 milioane de dolari, iar cel care este eliminat din primul tur, nu pleacă nici el cu mâna goală, ci cu 80 de mii de dolari! Aceste sume, care fac din tenis ce mai profitabilă afacere din lume, îi orbesc pe jucători, îi paralizează. Un turneu mut?, ar întreba George Washington. E o muțenie atât de totală pe teren încât jucătorilor le tremură mâna când servesc. Și acceptă cu ochii închiși orice restricții.

Unde mai este libertatea sportivă? A dispărut jocul de plăcere. Tenisul nu mai este divertisment, este afacere. Jucătorii trăiesc într-o atmosferă anormală, de teroare, de restricții care murdăresc sportul alb, care nu mai au de-a face cu sportivitatea, ci cu hăituirea. Este vânată orice atitudine normală și sancționată. Desigur, turneul a impus niște reguli care trebuie respectate. OK. Dar nu trebuie să fie discutate aceste reguli? Sunt făcute din afară și cei care trebuie să-și spună cuvântul, cei care joacă, sportivii, sunt ignorați. Nu vă obligă nimeni să participați, li se spune. Dacă nu vă convine, plecați. E total anormală o astfel de atitudine. Și nici jucătorii nu au personalitate sau curaj, să pună piciorul în prag și să spună NU. Le acceptă cu ochii închiși. Novak nu le acceptă. Cred că dacă el ar avea ideea să facă în Serbia natală un turneu de Grand Slam, ar avea un succes enorm, ar participa toți jucătorii lumii, cu Kyrgios în frunte, fiindcă ar fi un turneu depolitizat, un turneu normal, cu reguli normale, nu o sperietoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*