Tezaure monetare importante scoase la lumină în zona Buzăului

Pe sfârșit de lună august șapte buzoieni au dat peste un tezaur monetar în zona Pădurii Spătaru (comuna Costești; jud. Buzău), respectiv o cană cu toartă și nu mai puțin de 2.517 monede medievale de argint de diferite tipuri. După ce anul trecut Dragoș Băescu impresiona istoricii cu descoperirea celor două morminte celtice și 19 monede republicane, la Sătuc, buzoianul „recidivează” cu această nouă descoperire spectaculoasă. Este vorba despre cel mai numeros tezaur monetar descoperit până acum în Buzău, scos la lumină tot cu detectorul de metale, la sfârșitul săptămânii trecute, în zona pădurii Spătaru. Buzoianul Dragoș Băescu a făcut parte dintr-un grup format din șapte „căutători de comori”. Grupul celor șapte a fost inițiat de el și Cristi Moraru, cei doi fiind considerați unii dintre cei mai experimentați „căutători de comori”. Totodată, în urmă cu două săptămâni, Dragoș a mai descoperit șase monede dacice vechi de peste 2.000 de ani, mult mai valoroase. Recompensa legală pentru acest ultimo tezaur va fi acordată din bugetul Consiliului Județean, în subordinea căruia se află Muzeul Județean Buzău, instituția care gestionează aceste bunuri. „Muzeul Județean Buzău a informat despre o descoperire arheologică pe teritoriul comunei Costești, zona Pădurea Spătaru de către persoane fizice autorizate conform Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. Este vorba despre o cană cu toartă și 2.517 piese din metal, reprezentând monede de diferite tipuri. Obiectele arheologice descoperite au fost evaluate de un expert autorizat de Ministerul Culturii la valoarea de 33.618 euro, acestea fiind predate în condițiile legii, în patrimoniul instituției județene de cultură. Persoanele fizice care au descoperit acest tezaur au dreptul de a solicita, conform legii, o recompensă financiară reprezentând 30 la sută din valoarea bunurilor calculată la momentul acordării recompensei. Recompensa se asigură din bugetul ordonatorului principal de credite în subordinea căruia se află instituția culturală care administrează aceste bunuri”, se arată într-un proiect de hotărâre al Consiliului Județean.

Județul Buzău are o istorie destul de bogată, iar mai multe astfel de descoperiri arheologice conturează imaginea celor ce au trăit pe aceste meleaguri, dar și a evenimentelor care s-au desfășurat aici. În luna noiembrie a anului trecut, o tânără de 23 de ani, Ramona (prima femeie căutătoare de comori din România), a descoperit într-o pădure din localitatea Topliceni peste 200 de monede otomane și poloneze de argint. S-a stabilit că monedele datau din secolele XVI-XVII, iar după restaurare, comoara va fi expusă la Muzeul Județean Buzău. În luna mai a acestui an, alte 40 de monede din argint, aflate în diferite stadii de conservare, au fost descoperite de către un tânăr din Buzău tot pe raza comunei Costești, sat Spătaru, pe care le-a predat Muzeului Județean Buzău. Ambele persoane care au descoperit tezaure au fost recompensate conform legii.

Reprezentanții Muzeului Județean au vorbit despre posibilele explicații care au făcut ca tezaurul cu monede medievale să fie îngropat în pădurea de la Spătaru. „Cu siguranță este cel mai mare tezaur monetar, din punct de vedere numeric, descoperit vreodată la Buzău. Monedele au o vechime de aproximativ 300 de ani. Potrivit cercetărilor noastre, s-a demonstrat că în zona comunei Costești de astăzi, au existat locuințe medievale cam din aceeași perioadă cu monedele descoperite. Cel mai probabil aici existau mari familii boierești dacă ne gândim că prin secolul XVII, celebrul Mănăilă, căpitan în oastea lui Brâncoveanu, era unul dintre potentații locului. Faptul că acest tezaur a fost ascuns în pădure poate fi o practică în epocă. Oamenii să temeau de jafuri, pentru că nu existau instituții bancare unde să depună averile în siguranță, și, totodată, putea fi o luptă pentru moștenire care îi făcea să ascundă banii”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean. Așteptăm mai multe date despre actulul tezaur medieval din argint scos la lumină în zona Pădurii Spătaru (jud. Buzău), dar și despre alte noi descoperirii asemănătoare. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*