O luăm de la capăt, după mii de ani de civilizație?!…

Ființa umană este în așa fel construită de la natură încât, dacă nu este educată, o latură a caracterului ei iese în față și, dacă este susținută, cade în extremism. Altfel spus, omul needucat, deraiază, sare mereu calul. Așa este cazul primului ministru al Ungariei, Viktor Orban, care recent, într-o descindere la Băile Tușand (de la o vreme ne vizitează cam des, s-a îndrăgostit de țara noastră!?), a declarat public că „Noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă… și nu vrem să devenim o rasă mixtă”. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

Adică Franța, care înglobează mulți ne-francezi și ne-europeni nu mai este o națiune, este un amestec, un conglomerat. La fel, Anglia și celelalte țări occidentale, de aceea Occidentul s-a degradat, iar adevăratul occident suntem noi, ungurii, fiindcă am rămas rasă pură!

Noi, românii, nu mai suntem o națiune, adică rasă pură, fiindcă ne-am amestecat. Avem un președinte sas, miniștri unguri cu toptanul, numai străini de neam la conducerea diferitelor instituții! Ungurii, cel puțin, deși sunt de peste 30 de ani la guvernare, nu fac decât politica autonomiei Ținutului secuiesc!!! E o anomalie, au un orbanism (virus) injectat, să facă o enclavă, o „purificare”, în structura unui popor mixt, tolerant, care acceptă să conviețuiască, nu să-i asuprească pe străini. Plus că nu mai suntem pe vremea maghiarizării sau a rusificării! Ce să mai spun de echipele de fotbal engleze, care au cel puțini 7 stranieri în lot?! Jucătorii englezi au devenit o minoritate. Ce s-ar face Liverpool, de pildă, cu musulmanul Salah vedetă, fără jucătorii ne-englezi? După teoria lui Orbanovirus, ar trebui ca această realitate să disapră, cel mai frumos fotbal din lume să fie desființat! Dar în ce domeniu al artei sau sportului nu există mixtură?

Numai războiul din Ucraina a putut să scoată la suprafață opinia unui asemenea gândac de bucătărie, fiindcă el face propaganda Moscovei, fiind cunoscută politica sa ostilă față de cei care susțin Ucraina.

Dovadă vechea consilieră a lui Viktor Orban responsabilă cu incluziunea socială, Zsuzsa Hegedus, care a demisionat marți din cancelaria premierului, după declarațiile rasiste ale lui Orban de la Băile Tușnad. Ea a publicat o scrisoare deschisă în care califică discursul drept unul „nazist”. „Lui Goebbels i-ar fi plăcut”, a scris ex-consiliera. Cred că și lui Putin îi place un asemenea discurs. Între timp, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a afirmat că acei care critică discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad „nu înţeleg în mod clar diferenţa între amestecul de diferite grupuri etnice ale sferei iudeo-creştine şi amestecul de popoare de diferite civilizaţii”. (citat de Digi 24)

Și dacă înțeleg diferența, care este problema? Adică dacă se amestecă evrei cu unguri, nu se amestecă grupuri ale sferei iudeo-creștine aparținând unor popoare de civilizații diferite?

Și dacă se amestecă, trebuie să-i omori, să-i extermini, cum au făcut naziștii, cum fac acum rușii? Unde ajungem? În evul mediu, la arianism, la rasa pură. O luăm de la capăt, după mii de ani de civilizație. Dictatorii, prin definiție, sunt extremiști, și ei dau istoria înapoi. Așa este și cazul lui Donald Trump, care, prin sloganul „Make America Great Again” a scos din țâțâni civilizația americană. Prin statut, prin definiție, America este numită Țara Imigranților. Și ce a făcut Trump? A spus că „America trebuie să fie a americanilor” și a cerut să fie expulzați negrii! El a avut o ură fățișă față de Obama, care e negru, cu rădăcini în Kenia. La o oră după ce a depus jurământul, Trump a anulat cel mai performant sistem sanitar, de ocrotire a sănătății oamenilor, „Obamacare”. Chiar din acel moment au început protestele, mă aflam la New York, și am văzut ce era pe Fifth Avenue la Trump Hotel, unde avea el locuința, proteste care i-au însoțit tot mandatul, culminând cu acuza lui, după ce a pierdut al doilea mandat, că s-au fraudat alegerile și îndemnându-și fanii să atace Capitoliul! A făcut lucruri groaznice împotriva propriei sale țări. Nu mai departe zidul de la granița cu Mexicul, ca și interdicția de a primi viza de intrare în SUA a 7 țări musulmane.

De ce toate acestea? Fiindcă el nu a înțeles că America este o țară mixtă. El n-a înțeles că America este planeta, un cosmos al tuturor popoarelor. Sau dacă a înțeles, nu a vrut să accepte realitatea. La o gală a premiilor Oscar, Meryl Streep a demonstrat că toți premianții cu Oscar au rădăcini ne-americane, cu părinți sau bunici proveniți din diferite părți ale lumii. De altfel, actorii au fost cei care l-au criticat cel mai tare pe Trump. Ca și marele cotidian „The New York Time”. Trump a avut susținere numai din partea canalului Fox News, restul mass-media fiind împotrivă. Fox a fost demascat ca un post corupt. Trump crede că poate cu bani cumpăra orice. Și vocea lui Robert de Niro s-a auzit peste tot: „Donald Trump este o rușine pentru America”. În toată istoria Americii, nu a existat un președinte mai caricat. Dar sistemul american s-a dovedit mai puternic și l-a îndepărtat, fiindcă este un sistem mixt. Și azi la conducerea Americii se află oameni de diferite rase, iar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe este o femeie de culoare, Karine Jean-Pierre, care este și LGBT.

Și iată că și în Ungaria consiliera lui Victor Orban n-a mai suportat aberațiile șefului ei. Ungaria nu poate fi o rasă pură. De câte ori am fost la Budapesta, am constatat că ungurii vorbesc engleza. Dacă erau o rasă pură, trebuiau să vorbească numai maghiara, nu? Dar s-ar fi autoizolat. Cine înțelege maghiara? Așa, au învățat engleza, ca să comunice cu lumea. Am cunoscut mulți unguri americanizați. Mergeam adesea la una din bisericile lor, St. Stefan al Ungariei. Sunt oameni foarte religioși și civilizați. Comunitatea maghiară (circa 4 milioane în prezent) a dat societății americane mulți oameni de valoare, politicieni, congresmeni, afaceriști, cosmonauți, lauriați ai premiului Nobel, scriitori faimoși, mulți cineaști și actori de talia lui Adrien Brody. Îmi face plăcere să-l amintesc aici pe marele ziarist Joseph Pulitzer, care a fondat premiul care îi poartă numele. Este pentru America echivalentul Nobelului. Aceste mari valori s-au afirmat în Țara mixtă a Imigranților, nu în țara în care s-au născut, dar care i-a făcut să plece din ea. America i-a primit cu brațele deschise pe toți revoluționarii lor refugiați, ca faimosul Lajos Kossuth, care are statui în multe orașe americane, inclusiv la New York. Și multe străzi și instituții îi poartă numele. Iar la Cleveland, comunitatea maghiară este impresionantă. Am văzut acolo celebra catedrală Hungaian Hall, ca și Muzeul Moștenirii, nu întâmplător i se zice acestui oraș Little Hungary.

Nu știu ce s-ar face Ungaria fără comunitatea maghiară din America. Sigur, Orbanii orbi se gândesc să revendice și ținuturi maghiare din America! Ungurii au acolo Ținutul secuiesc la puterea n, dar ei nu se mai satură, îl vor și pe cel românesc! Acolo există și parcul donat de Rockefeller maghiarilor, așa cum alături există și Parcul „George Enescu”, tot donația lui Rockefeller, care a fost impresinat de muzicianul român când a fost angajat la orchestra din Cleveland. Mulți maghiari americani au origini transilvănene, mai ales ungurii evrei, precum rabinul hasidic de la Satu Mare, Joel Teitelbaum, fondatorul orașului hasid Kiryas Yoel (Orașul lui Joel) din New York, cu cea mai mare pondere de unguri-americnai. Ungaria a dus mereu o politică similară cu cea a evreilor, după sloganul „înmulțiți-vă și cuceriți pământul”. Cel puțin unguroaicele sunt peste tot, fac un formidabil lobby pentru Ungaria. Așa cum sunt și româncele în Israel. Cunosc mulți evrei căsătoriți cu românce. Am fost invitat la ei, în Tel Aviv, Ierusalim sau Haifa. Copii lor mai sunt rasă pură? I-am spus lui Teșu Solomovici, care a făcut istoria evreilor din România, să facă și o istorie a românilor din Israel. Dacă el îi consideră pe evrei întemeietori de Românie, îi considerăm și noi pe români întemeietori de Țară Sfântă.

De altfel, de la origini evreii nu mai sunt rasă pură. Să ne amintim de patriarhul lor, marele Avraam, părintele rasei evreiești. Cu cine l-a făcut el pe Ismael, care l-a avut pe Iacov etc.? Cu Agar. Nu cu soția lui, Sara, care era stearpă. Cine era Agar? O scalvă, din casa lui, o egipteancă. Fiind tatăl lui Ismael și a lui Isaac sau Itzhak, Avraam este considerat strămoșul comun, din care descind evreii, edomiții, madianiții, amaleciții și arabii.

Așa a conceput Dumnezeu lumea, să fie mixtă. Ungurii sunt catolici, cred în Dumnezeu. Cred în sfinți, nu? Sfinții sunt de diferite naționalități, dar nu asta îi face sfinți, ci divinitatea lor. Au în comun sfințenia. La fel și îngerii. De ce rasă sunt îngerii lui Dumnezeu? După acest model ar trebui să fie și omenirea.

Eu am imaginat o utopie, Civitas Innocentiae, pe care am expus-o în mai mult cărți. În romanul Homo Novus imaginez cetatea viitorului ca pe o lume a tuturor valorilor omenești adunate în ea după criteriul inocenței. O populează deci oamenii curați, purificați, lipsiți de păcate. Am abolit și timpul, și i-am făcut vecini de loc și de dialog pe Platon cu Schopenhauer, pe Socrate cu Nietzsche, pe Arcimboldo cu Brâncuși, pe Mozart cu Enescu. Am adunat toate valorile omenirii și le-am extras ce au mai bun pentru a făuri o societate fericită.

Pentru ideile rasiale ale lui Orban, foarte periculoase, s-au revoltat și evreii. Cred că ei sunt primii care trebuie să-i explice acestui gândac de bucătărie că nu mai există rasă pură sau popor ales și că această cale arianistă și-a trăit traiul, s-a văzut ce munte de cadavre a produs, a dat istoria înapoi, iar omenirea nu mai are nevoie de asemenea experiențe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*