„Petri & Friends” – sau prietenia care elimină granițe…

În spațiul Galeriei Cuhnia, de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia, pe 15 iulie a.c., s-a desfășurat vernisajul expoziției „Petri&Friends”. Proiectul expozițional a adus în discuție prietenia artistică pe care sculptorul Eugen Petri a dezvoltat-o într-un mediu creativ în timpul Simpozioanelor Internaționale de Sculptură Monumentală începute la Caransebeș, apoi în Bușteni, Brăila, Ploiești și Ciolpani, al căror coordonator și director artistic este de mai bine de zece ani. Parcursul vizual expozițional se construiește ca dialog între trei tipuri de arte vizuale. Nucleul expoziției este format din 30 de sculpturi de mici dimensiuni dintre care 20 de lucrări fac parte din colecția artistului vizual Eugen Petri, fiind donate de către artiștii naționali și internaționali (Iran, Egip, Franța, Argenina, Palestina, China, Taiwan, Mexic, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Germania) cu ocazia întâlnirilor creative în cadrul Simpozioanelor. Alături de acestea artistul participă cu zece lucrări de sculptură. În dialog vor intra o serie de printuri de mari dimensiuni ce înfățișează lucrări de sculptură monumentală, domeniul predilect al artistului Eugen Petri, precum și o selecție de desene, schițe pregătitoare, ce se constituie ca punct de plecare pentru elaborarea operei de artă. Atmosfera intimă, creativă, din timpul Simpozioanelor Internaționale, este valorificată printr-o instalație video ce permite pătrunderea în laboratorul creației artistice.

«Expozitia pune în discuție modul în care artiștii depășesc granițele culturii, civilizației, identităților culturale sau confesiunilor religioase, fiind un recurs la puterea artei ca instrument care adună, stimulează conversații și naște o unitate artistică. Nimic nu anunță adversități, opoziții sau conflicte identitare, ceea ce face ca expoziția de față să se poziționeze ca o structură de rezistență într-un context geopolitic anxios și nesigur. Lectura expoziției este eliberată de prejudecata criteriilor de clasificare sau de ierarhii. Artist cu o forță de creație extraordinară, cu recunoaștere naționala și internațională, curios, interogându-se în permanență, Eugen Petri reușește să se identifice prin lucrări care se individualizează în expoziție prin dialogul între suprafețele pline și cele goale, între suprfețele finisate în alternanță cu cele nefinisate, obținându-se efectul de vibrație, dinamism de forme, alternanța între orizontal și vertical, între forme solide și forme fluide, fragile. În lucrarile sale se remarca eforturi de eliberare, de desprindere, de transformare a materialului sub forța apei, a minți și a mâinii” (Curator Luiza –Antonela Bunbănac).

Expoziția Petri &Friends va putea fi vizitată între 15 iulie -16 august 2022, de toți doritorii. Maestrul Eugen Petri a fost prezent în perioada 19 iunie – 9 iulie 2022 la Simpozionul Internațional de Sculptură Monumentală de la Ciolpani (jud. Ilfov), unde a coordonat întreaga manifestare. Acum, pornim pe urmele pașilor săi de gigant spre a-i admira opera și a-i cunoaște prietenii ce i-au lăsat în grijă operele lor dragi, spre a putea fi admirate sau „comentate” critic, în umbra deasă a Cuhniei Domnești, de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia. Orizont deschis și gând îndrăzneț! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*