Cercetări arheologice în cetatea dacică de la Tilișca

În data de 6 iulie 2022 a avut loc în curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger din Sibiu (Muzeul Național Brukenthal) deschiderea expoziției Cercetări arheologice în cetatea dacică de la Tilișca. Organizatori au fost Consiliul Județean Sibiu, Primăria orașului Săliște și Primăria comunei Tilișca. Curator: dr. Gheorghe Vasile Natea (Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu). Colaboratori: Chris Baltes, Sergiu-Mihail Chideșa, Adrian Georgescu (Muzeul Național Brukenthal), Christian Kaiser (Asociația Cetatea Dacică Tilișca).

Expoziţia cu titlul Cercetări arheologice în cetatea dacică de la Tilișca – organizată în luna iulie (6-31) a anului curent, în curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger din cadrul Muzeului Național Brukenthal Sibiu – cuprinde imagini inedite din timpul campaniilor arheologice derulate în acest obiectiv de-a lungul timpului, constituindu-se drept principală activitate de popularizare a unui proiect cultural amplu, intitulat Educație pentru patrimoniu. Măsuri de revitalizare și protejare a Cetății dacice de la Tilișca, proiect derulat în perioada 20 iunie – 30 septembrie 2022, la inițiativa Asociaţiei Cetatea Dacică Tilişca, cu sprijinul logistic şi cofinanţarea Consiliului Judeţean Sibiu – prin agenda culturală 2022 – și în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal, Primăria Comunei Tilişca şi Primăria Oraşului Sălişte. Aflat sub coordonarea unui colectiv de specialiști (dr. Gheorghe Vasile Natea, Christian Kaiser, dr. Maria Raluca Teodorescu, Adrian Georgescu, dr. Vasile Palaghie, Sergiu – Mihail Chideșa, Florentin Perianu), respectivul demers cultural este astfel gândit încât, grație prezentei expoziții – dar și unei serii de acțiuni specifice (organizarea unor tabere de arheologie, pictură și desen, a unor ateliere de creație, tipărirea de cataloage și pliante în limbile română/germană/engleză, realizarea unui film documentar, etc.) – să se poată continua, pe de o parte, cercetarea arheologică a cetății dacice de la Tilișca – a cărei importanță națională este subliniată prin încadrarea, pe Lista Monumentelor Istorice din România, în categoria A – iar pe de altă parte, conservarea in situ, restaurarea și valorificarea/punerea în valoare a elementelor cu valoare istorică.

Cetatea dacică de la Tilișca (jud. Sibiu), împreună cu așezarea aferentă, se află pe dealul Cățânaș și a fost descoperită în anul 1957. Cea mai veche locuire a dealului Cățănaș, a fost documentată arheologic în prima vârstă a fierului, civilizația Hallstatt, fazele A, B și C, în secolele XII-VII î.Hr.. Atunci a fost ridicat și primul sistem de fortificare, constând din valul exterior al cetății. După o întrerupere de câteva secole, cetatea va fi din nou locuită de daci, începând cu secolul al III-lea î.Hr.. Din secolul I î.Hr., sistemul de apărare fortificat moștenit de la cetatea hallstattiană, a fost refăcut și amplificat, prin consolidarea și înălțarea bordurii platoului superior. A mai fost amenajată o altă intrare „în clește”, pe latura nord-vestică. A fost construit și turnul locuință și amenajate zeci de terase, în principal pentru apărare, dar și pentru locuire. Cetatea devine astfel un centru fortificat al statului dac, cu o activitate meșteșugărească remarcabilă. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*