„Comoara” din curtea școlii din Cotești (jud. Vrancea): bustul lui Vintilă I. C. Brătianu creat de sculptorul Oscar Han

În vara anului 2017, o „comoară” a ieșit la iveală din pământul scormonit de echipa ce săpa pentru o conductă de utilități în curtea Școlii Primare din Cotești – Odobasca (jud. Vrancea). Anunțul a fost făcut de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea printr-un comunicat de presă, iar textul integral al comunicării menționate era următorul: „La sesizarea Primăriei comunei Cotești, specialiștii Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, s-au deplasat la sediul instituției locale, în scopul verificării unei sesizări privind descoperirea unei sculpturi, tip bust. Sculptura a fost descoperită cu ocazia unor săpături pentru rețeaua de utilități în curtea Școlii Primare din Cotești-Odobasca și a fost preluată în custodie de Primăria comunei Cotești. Bustul, cel mai probabil din bronz, este într-o stare de conservare bună, cu excepția unor deteriorări în zona feței. Inscripțiile aflate pe bust arată că acesta a fost creat de către sculptorul Oscar Han, autorul Statuii Victoriei de la Tișița, monument înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod VN-III-m-A-06586. La inițiativa Primăriei Cotești, un expert a realizat o verificare inițială a bustului, care îl reprezintă, în opinia acestuia, pe Vintilă I. C. Brătianu, prim-ministru al României în perioada 1927-1928. În funcție de rezultatul evaluării, care va stabili autenticitatea și valoarea bunului cultural, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea va  declanșa procedura de clasare a bustului în Patrimoniul cultural național mobil.” Cu această ocazie, Primăria comunei Cotești și-a arătat intenția ca, după încheierea procedurilor de evaluare, să asigure restaurarea bunului și ridicarea unui soclu în comuna Cotești în vederea punerii în valoare a operei și a semnificației istorice a bunului cultural. Se pare că bustul din bronz al fostului premier liberal Vintilă Brătianu a fost ascuns în pământ de către învăţătorul satului, după venirea comuniştilor la putere, de teamă ca acesta să nu fie topit.

Născut la 3 septembrie 1867, Vintilă I. C. Brătianu (d. 21 decembrie 1930, Mihăieşti, judeţul Vâlcea) a fost om politic, economist, prim-ministru al României, preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi membru de onoare al Academiei Române. În istoria economică a României, Vintilă I. C. Brătianu, al treilea fiu al lui Ion C. Brătianu, este recunoscut drept economistul care a formulat principiul economic liberal „prin noi înşine”, în baza căruia a fost elaborată şi aplicată politica economică a Partidului Naţional Liberal în primul deceniu interbelic. Cu o bogată experienţă în domeniul economic a ocupat funcţii diverse în administraţia publică, în sectorul bancar şi în cel minier. Nicolae Iorga spunea despre Vintilă Brătianu că este „onest, muncitor, patriot, dar necăjicios şi iute la vădirea mâniei sale, amestecându-se în toate şi luând-se în gură cu toată lumea…, urând orizonturile largi în care «omul de stat» se pierde şi privind cu strălucitorii lui ochi mărunţi de cârtiţă amănuntele cele mai neînsemnate”.

Născut la 3 decembrie 1891, sculptorul Oscar Han a fost elevul lui Dimitrie Paciurea şi membru al „Grupului celor patru”, din care mai făceau parte pictorii Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu şi Francisc Şirato. Sculptorul preferat al Casei Regale, Oscar Han a fost distins pentru activitatea sa cu meritul de maestru emerit al artelor. În 1945, a fost acuzat de comunişti că ar fi fost legionar, dar mai târziu a fost reabilitat. Printre creaţiile sale se numără  „Monumentul eroilor” (1916) din Războiul pentru Independenţă, bustul tenorului Nicolae Leonard (1929), monumentul poetului Mihai Săulescu (1930), amplasat în apropierea oraşului Predeal. De asemenea, de-a lungul carierei artistice, a realizat monumentul lui Mihai Eminescu (1934), amplasat pe faleza Cazonului din Constanţa, dar şi statuia constructorului podului de la Cernavodă, „Anghel Saligny” (1958), amplasată tot la Constanţa. Printre statuile şi monumentele realizate de Oscar Han se numără şi cea a domnitorului Mircea cel Bătrîn (1967), a domnitorului Mihai Viteazul (1968), precum şi a compozitorului George Enescu (1972). Mai mult, sculptorul a participat la Saloanele Oficiale din Bucureşti, a expus la diferite expoziţii de artă românească în străinătate, dar şi la unele manifestări internaţionale de la Veneţia, Anvers, Paris, Haga, Amsterdam, Barcelona.

În octombrie 2021 bustul fostului premier liberal din perioada 1927-1928, finanţistul Vintilă Brătianu, operă a marelui sculptor şi arhitect Oscar Han, descoperit în curtea unei școli din Cotești în 2017 (jud. Vrancea), a fost repus pe soclu, după 70 de ani în care a stat îngropat în curtea şcolii. Pământul țării noastre păstrează încă comori nebănuite ce ies la iveală în mod neașteptat, spre a ne ajuta în fixarea reperelor istorice și al criteriilor valorice de care avem atâta nevoie. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*