Felicia Filip – „Filipissima” noastră dragă

Dacă este să rememorăm concertele din România anilor 2000 și ceva, nu putem să nu amintim de prima soprană care s-a asociat cu o trupă rock. Este vorba despre Felicia Filip, cea născută pe 20 martie 1959, la Slatin (jud. Olt). A cântat pe scene internaționale, de la Royal Opera House Covent Garden la Staatsoper, din Moscova în Barcelona, Tokyo sau Toronto. A fost solistă a Operei Naționale din București (1985-1990), iar în prezent este director general al Operei Comice pentru Copii din București, dar și conf. univ. dr. la Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște. Felicia Filip a început studiile muzicale ca violonistă, ajungând să interpreteze Concertul pentru vioară de Max Bruch. A devenit studentă de canto la Academia de Muzică din București, unde a avut-o ca profesoară pe soprana Georgeta Stoleriu. După absolvire s-a angajat ca solistă la Opera Națională Română.

Cariera internațională a început-o în anul 1991. Prima apariție a avut-o la Basel, în Elveția, după care au urmat multe scene din lumea întreagă. Tânăra soprană a fost încoronată ca „Noua regină a Traviatei”, rol pe care l-a cântat cu o muzicalitate ieșită din comun și cu puterea interpretativă a unei mari tragediene („Tragediană superbă” a titrat „L’est Republicain” din Nancy, mai 1998). La Covent Garden, Wiener Staatsoper, Liceo di Barcelona, Hamburg, în Toulouse sau la Moscova, publicul a răsplătit-o cu ovații îndelungate. A cântat cu mari dirijori ca Silvio Varviso, Anton Guadagno, Daniel Oren, Carlo Rizzi și în regii semnate de Otto Schenk, John Cox, Jean Claude Auvray, Axel Corti, Nicolas Joel, alături de parteneri precum Roberto Alagna, Francisco Farina, Marcello Giordani, Juan Pons sau Vincente Sardinero.

Felicia Filip a realizat o premieră în muzica românească, fiind prima soprană care s-a asociat cu o trupă rock, după modelul Montserrat Caballe – Freddie Mercury. Primul album de rock-simfonic din România, realizat împreună cu celebra formație „Iris” a fost Athenaeum, urmat în 2007 de colaborarea pe care au avut-o în realizarea albumului Iris 30 de ani: Cei ce vor fi. Două dintre melodiile de mare succes au fost: „De vei pleca” și „Baby”. De asemenea o premieră este colaborarea cu Teatrul de Comedie. „Colaborez de mult timp cu Răzvan Mazilu, regizorul şi coregraful acestei producţii („În plină glorie”). Mi-a propus rolul din această comedie, pe care l-am acceptat cu interes. În fond, am debutat în teatru, o dimensiune nouă în cariera mea. Joc alături de prestigioşi artişti precum George Mihăiţă, Gabriela Popescu, Mihai Bisericanu sau Eugen Racoţi, alături de care mi-am descoperit noi valenţe expresive. La Teatrul de Comedie am descoperit o altă lume care simt că îmi aparţine şi căreia simt că îi aparţin.

Din anul 2014, se află la conducerea Operei Comice pentru Copii din București, instituție care îi încântă pe cei mici cu spectacole excepționale și cu nenumărate activități conexe. Decorată de Președintele României cu titlul de „Cavaler al Meritului Cultural”, cea mai înaltă distincție acordată unui cântăreț român în activitate. De asemenea, a fost numită „Cetățean de onoare” al orașului natal, Slatina, dar și „Cetățean de onoare” al orașului Pitești. În toate aparițiile sale, soprana Felicia Filip dobândește succese de răsunet, datorită temperamentului ei pasional, naturaleței și spontaneității scenice, strălucirii glasului său în registrul acut, tehnici vocale perfecte. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*