Viața dacilor din Munții Orăștiei”- la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

Începând chiar din 22 februarie 2022, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva vă invită să vizitați expoziția „Aspecte din viața dacilor din Munții Orăștiei”, organizată în cadrul perioadei de sustenabilitate a proiectului SEE: „Când Viaţa Cotidiană Antică Devine Patrimoniu Unesco. Scanarea, Restaurarea Digitală Şi Contextualizarea Artefactelor Dacice Din Munţii Orăştiei”. Promotorul proiectului este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar parteneri sunt, alături de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. Ideea centrală a expozițiilor din cadrul proiectului este crearea unei platforme interactive, prin intermediul căreia sunt oferite publicului cât mai multe informaţii referitoare la anumite părți din viața dacilor ce au locuit în zona capitalei Regatului dac.

Regiunea Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei se individualizează atât prin prezenţa unei arhitecturi monumentale, cu ziduri din blocuri de calcar fasonate, cu planuri inovatoare sau cu instalaţii care permiteau un confort ridicat comunităților de atunci, cât și prin diversitatea şi calitatea ridicată a obiectelor folosite zi de zi, produse de factură locală sau importate din alte zone, îndepărtate. Expoziția de acum descrie aspecte care individualizează această zonă: arhitectura, metalurgia fierului, orfevrăria, ceramica. Se poate observa priceperea meşterilor perioadei, așa cum aceasta este reflectată în construcțiile epocii dacice (care vor fi ilustrate prin imagini și propuneri de reconstituire) și în obiectele expuse (din diferite materiale – piatră, fier, bronz, plumb, lut).

Astfel, prin proiectul „Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei” au fost digitizate 500 de obiecte care reprezintă diverse aspecte cotidiene din viața dacilor, de la obiecte din gama armelor, la unelte sau vase ceramice. În afară de acestea au mai fost reconstituite digital 30 de monumente, case dacice, temple care vor fi disponibile publicului larg prin intermediul site-ului proiectului unde va exista o bază de date care în afara faptului că îți permite să vizualizezi obiectul 3D, îți permite să îl vezi și în realitate virtuală utilizând Google Cardboard sau un dispozitiv similar. Proiectul a fost finanțat prin EEA Grants și a avut o valoare de aproximativ un milion de euro. „În cadrul proiectului, cea mai mare sumă de bani a mers în amenajarea a două spații expoziționale multimedia hi-tech. Avem dispozitive de interacțiune de tip tracking body pentru ca vizitatorul să poată să navigheze într-un mediu virtual, sisteme de tracking pentru mâini prin care poți să rotești un artefact, sisteme de tip haptic care îți permit să simți la propriu un obiect 3D, sisteme de proiecții 3D stereo și am contribuit la îmbunătățirea capacităților de digitizare ale celor două muzee partenere în proiect, achiziționându-le câte un scanner laser de ultimă generație. Totodată, am mai cumpărat un scanner terestru laser pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca cu ajutorul căruia am scanat monumentele dacice din Munții Orăștiei și vom continua să le scanăm și în viitor”, a precizat la întâlnirea cu presa din Cluj-Napoca, directorul de proiect, Călin Neamțu, conferențiar la Universitatea Tehnică din Cluj.

Carmen Ciongradi, directorul Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, a declarat la rândul său că publicul va avea parte de o expoziție de anvergură unică în România, care folosește cele mai moderne concepte muzeografice, respectiv prezentarea digitală și reconstituirea 3D. „Scopul proiectului a fost conștientizarea în rândul publicului a valorii patrimoniului nostru UNESCO. De exemplu, față de un concept clasic de expunere avem table touch-uri unde copiii se pot juca și pot reconstitui sub formă de joc artefacte dacice. De acum înainte astfel de prezentări vor fi singurul mod de a atrage mai mult public înspre muzee. Am inaugurat în aprilie expoziția „3D Roma – Sarmizegetusa – Turn On the history” și ne bucurăm de foarte mare succes. Este foarte vizitată și așteptăm și pentru expoziția de acum la fel de mare interes din partea vizitatorilor. În cadrul proiectului se realizează și o bază de date digitală și am început să lucrăm în acest sens și acesta va fi viitorul și în arheologie și în cercetare. Orice proiect are ca rezultat expunerea pentru public, muzeul fiind o uzină în care cercetăm, inventariem, verificăm, săpăm și la final rezultatele le vedeți aici, astăzi sub forma celor mai noi concepte de muzeografie”, a spus Carmen Ciongradi. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (din Cluj-Napoca) deține în prezent cea mai mare colecție de artefacte descoperite în cetățile dacice din Munții Orăștiei.

Cei care vor vizita această nouă expoziție de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vor putea să ia contact, prin digital-touch, cu o parte din miile de piese descoperite pe terasele Sarmizegetusei Regia şi în arealul înconjurător, spre a avea o idée despre viața cotidiană a dacilor în zona Munților Orăștiei. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*