Hyper CD-ROM-ul: un mil. GB. și o „viață” de… 5000 de ani

Dacă ne uităm înapoi în timp, ne vom da seama că majoritatea dintre noi am folosit o perioadă destul de lungă CD-ROM-uri, ca metodă de stocare a informațiilor. În vremurile de astăzi, CD-ROM-urile nu mai sunt la modă. Datorită dezvoltării tehnologice, acum folosim Google Drive, stick-uri USB, sau alte metode de stocare a datelor. Dar, dacă nu știați, un om de știință român a inventat Hyper CD-ROM-ul. Este vorba despre Dr. Fiz. Eugen Pavel care a reușit să creeze un Hyper CD-ROM cu o capacitate de stocare de un mil. GB. Acesta a realizat un CD ROM (din sticlă specială) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obișnuit. Pe cinci astfel de CD – uri ar putea fi stocată întreaga Bibliotecă a Academiei Române, iar informațiile ar putea rezista… 5.000 de ani! El a reușit să producă o sticlă specială, fluorescentă și fotosensibilă, pentru care a primit, în 1991, Premiul Academiei Române. Aceasta stă și la baza Hyper CD-ROM-ului inventat de el.

Profesorul Doctor Eugen Pavel este bucureștean și s-a născut în anul 1953. A absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universității București în 1976 (Secția Fizica Corpului Solid), ca șef de promoție. În 1992 obține titlul de doctor în fizica materiei condensate la Institutul de Fizică Atomică, cu lucrarea „The catalytic effect of metallic inclusions in synthetic diamond technology, iar în 1997 a fost nominalizat în „Who’s Who in the World”. De-a lungul timpului i-au fost decernate numeroase premii, ca Premiul Academiei Române, în 1991, medalia de aur la Eureka – 1999 (Salonul Mondial al Invențiilor „Bruxelles-  Europa”), Premiul Organizației Mondiale a Presei Periodice, „Kent Premium Lights Annual Awards for Innovation”, medalia de aur la Salonul de invenții de la Geneva 2004.

Muzeul Național Tehnic îi acordă în anul 2000 premiul „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, pentru realizări deosebite obținute în domeniul suporților de memorie optică. În anul 2000 compania americană „Constellation 3D” a anunțat realizarea unui suport dee memorie optică similară, sub numele „Fluorescent Multilayer Disc”.

În prezent Eugen Pavel este cercetător fizician în cadrul colectivului de Optică Informațională și holografie din cadrul Departamentului Lasere al Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele (jud. Ilfov), profesor asociat la Universitatea Politehnică București și profesor invitat la Universidade Federal do Rio Grande do Sol, Porto Alegre, Brazilia. Are peste 40 de lucrări știinţifice publicate și prezentate la conferinţe de specialitate, 62 brevete și cereri de brevete de invenție. Autorul dorește cu orice preț producerea de serie a acestor Hyper CD-Rom-uri în Romania, dar forurile competente întârzie la nesfârșit formalitățile… Astfel, în anul 2004 a fondat firma „Storex Technologies” unde, împreună cu 4 colaboratori lucrează la perfecționarea sistemului de inscripționare.

Referitor la tehnologia Hyper CD-ROM, Eugen Pavel are 4 brevete de invenție: Materiale fluorescente fotosensibile cu capacitate de memorare optică tridimensională; Sistemul de scriere/citire adaptat la instalațiile existente (microscopul confocal); Tehnologia de memorare; Procedeul de multiplicare.

Compania „Storex Technologies” a desfășurat activități de cercetare aprofundată în domeniul sticlei și ceramicii fotosensibile. Cercetătorul a realizat discuri de mărimea unui CD-ROM (diametrul de 120mm și grosimea de 1,2 mm) cu o capacitate care poate depăși 1.000.000 GB (1PB- petabyte ), tehnologia face uz de lasere de putere redusă și elemente optice existente la ora actuală pe piață. Acest tip de sticlă poate stoca informaţii tridimensional – inclusiv pe verticală. Hyper CD ul rezistă la 1.200 de grade Celsius, durata de viaţă este de 5.000 de ani. Sistemul optic a fost preluat de firma Sony și aplicat la sistemul numit „Blu-Ray”. Când arheologii viitorului vor săpa în căutarea artefactelor civilizațiilor trecute, vor reuși oare să „citească” Hyper CD-ROM-urile ce pot rezista și pot fi decifrate și după 5000 de ani? Sau vor privi la ele ca noi la tăblițele de la Tărtăria, sau cele din anticul Sumer? Fizicianul și inventatorul Eugen Pavel, pentru tot ce a realizat în cariera sa, se găsește pe lista din anul 2011 a propunerilor la premiul „OSCAR Românesc – Pentru Excelență”, premiu înființat de Fundația Pentru Tineret Teleorman în 1998. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*