Actorul și scriitorul Ion Manu – unul dintre marii comici ai României

Ion Manu a fost un strălucit actor de teatru şi film și unul dintre marii comici ai României. S-a născut la Botoşani, pe 12 februarie 1891. A fost distins cu Ordinul Muncii Clasa III (1953) „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă” și cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A obținut, anterior anului 1959, titlul de artist emerit. În filmografia sa putem întâlnii filme, precum: Păcală și Tândală (1925); Monologul lui Păcală (1931); Ziua cumpătării (1942); D-ale carnavalului (1959); O poveste ca-n basme (1959); Darclée (1961); Pași spre lună (1963); Corigența domnului profesor (1966).

S-a născut într-o familie modestă din Botoşani, dar cu obârşii boiereşti şi cu rădăcini în familiile lui Nicolae Iorga şi Grigore Antipa. A făcut primele clase de liceu în Botoşani, finalizând studiile la Iaşi, de unde pleacă la Bucureşti, hotărât să se facă actor. Nu reuşeşte să treacă de examen, sau mai degrabă de exigenţele lui C.I.Nottara, care se declară „îngrozit de moldoveneasca” lui Manu. Intră la Conservatorul de Artă Dramatică în anul 1910, la clasa prof. Ion Livescu. În anul 1915 debutează ca actor, în rolul „Alioșa”, în piesa de teatru „Azilul de noapte” de Maxim Gorki (regia Paul Gusti, cu actorii Petre Sturdza, C.I. Notarra, Aristizza Romanescu etc). A fost actor al Teatrului Naţional din Iaşi, apoi angajat al Teatrului Naţional Bucureşti. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial alături de George Enescu, Mărioara Ventura, Constantin Tănase vizitează spitale cu răniți de război pentru cântare, recitare sau actorie. În aceste preumblări Ion Manu scrie mii de versuri şi cuplete. Astfel dezvăluie un talent valoros, fiind dotat cu o inteligenţă ieşită din comun, devenind în scurt timp unul dintre cei mai buni autori de scenete, proze satirice, piese radiofonice, epigrame, semnând cu numeroase pseudonime, de la „Aghiuţă” la „Ioniţă de la Teatru”. Timp de un an de zile (1937-1938) a realizat la radio emisiunea „Ora veselă”. „Prieteni, apăraţi RÂSUL! Nu lăsaţi să fie omorât RÂSUL!”, le spunea prietenilor săi. Ion Manu începe să scrie poezii și cuplete cântate de marea cântăreață de operetă Mărioara Cinsky sau de celebra cântăreață Elena Zamora și actrița Natalița Pavelescu. S-a stins din viaţă la Bucureşti, pe 12 martie 1968, la vârsta de 77 de ani.

Fiica actorului, cunoscutul pedagog, regizor și om de teatru, Sanda Manu, avea să îşi amintească mai târziu despre anii petrecuţi alături de tatăl său, mărturisind că a fost „crescută nemţeşte”, într-o atmosferă sănătoasă, cu o educaţie aleasă. Regizoarea Sanda Manu avea să se căsătorească mai târziu tot cu un botoşănean, talentatul actor Ştefan Tapalagă. Nepoate sa, Irina Tapalagă, va deveni actrița, la rândul său.

Sanda Manu avea să declare despre Ion Manu și Ștefan Tapalagă: „Am trăit o viață extrem de normală, fiind fata unui mare actor. Am trăit o viață relativ normală, fiind soția unui mare actor. Cred că a fost cel mai important lucru din viața mea. Familia mea, educația, oamenii pe care i-am cunoscut, căminul, obiceiurile. Au fost niște părinți extrem de importanți pentru mine… Dar trebuie să mai adaug un părinte. Am avut o guvernantă austriacă. Care a venit la mine când aveam un an și care a plecat de la mine când aveam 51 de ani. Și ei trei ne-au marcat existența, m-au pregătit pentru viață”  Paul Călinescu spunea despre Ion Manu: „Actor de mare clasă. A interpretat în teatru şi cinemato­grafie roluri de mică întindere. Avea pasiunea să interpreteze roluri episo­dice, din care scotea adevărate perle. Dacă voia, lon Manu putea, cu un rol de două cuvinte, să ţină publicul încordat timp de un sfert de oră, atră­gând privirile asupra lui ca un magnet. Ca şi lon lancovescu, un tip volubil şi plin de vervă. Minte ageră, improviza pe moment epigrame pline de haz la adresa cole­gilor. În centrul «tirului» său, era Lucia Sturdza Bulandra, pe care n-o ierta niciodata.” (Revista Cinema nr. 2, februarie 1981).

Centrul Cultural din Otopeni, cel care poartă cu mândrie numele de „Ion Manu”, a fost înfiinţat în 1999, în orașul ilfovean Otopeni, pe Strada 23 August, la Nr.8, acolo unde trebuia să fie Căminul Cultural al orașului, devenind astfel principalul punct cultural al oraşului. Graţie acestui centru cultural locuitorii oraşului Otopeni au acces la cultură de orice gen, atât prin instruirea directă în cadrul unor cercuri artistice, cât și prin posibilitatea de a participa la o paletă largă de manifestări cultural-artistice. La centrul Cultural „Ion Manu” se organizează diferite spectacole, cursuri, evenimente, reprezentaţii etc. În calitate de instituție profesionistă de cultură, Centrul Cultural „Ion Manu” şi-a propus încă de la înființare să devină un spațiu în care spectatorii să fie îndrumaţi către adevăratele valori sprituale și artistice. În cadrul Centrului Cultural s-au înființat cursuri de dans popular, dans clasic și modern, street dance, muzică vocală, cursuri de limbi străine, de pictură pe sticlă și şah, conduse de profesori, maeștri și artiști profesioniști și pasionaţi. Locurile sunt limitate, iar înscrierile încep odată cu anul şcolar. Pe lângă aceste cursuri permanente, Centrul Cultural „Ion Manu” este şi gazda a numeroase evenimente. De-a lungul timpului, aici au avut loc numeroase spectacole de teatru, concerte, reprezentări, proiecţii de film etc.

Și cum Ion Manu a fost un strălucit actor de teatru şi film și unul dintre marii comici ai României, din anul 2015, la acest centrul cultural are loc festivalul anual de umor „Otopeniul Vesel”. Ediţiile anterioare ale festivalului au adus în faţa publicului spectacole de improvizație, stand-up comedy, proiecții de film, expoziții de caricatură și grafică satirică. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală „Mileniul III”, în parteneriat cu Primăria Orașului Otopeni și Centrul Cultural „Ion Manu”, desfăşurânu-se pe două secțiuni: Stand-up comedy și Improvizație. Concursul se adresează atât actorilor profesioniști, cât și celor amatori. În fiecare seară, programul festivalului este completat cu un spectacol de comedie. Ion Manu fiind și scriitor, în  Centrul Cultural „Ion Manu” îşi desfăşoară activitatea şi Biblioteca Orașului Otopeni,  înființată în anul 1999. În prezent, biblioteca dispune de un fond de carte de 8255 de volume, din diverse domenii de interes pentru toate categoriile de cititorii. Actorul Marian Ghenea este directorul Centrului Cultural „Ion Manu” din Otopeni chiar din momentul înființării sale. El și echipa sa au făcut față cu brio tuturor solicitărilor comunității pe care o reprezintă, ridicând nivelul cultural al tuturor categoriilor de vârstă, astfel că numele strălucitului actor de teatru şi film și mare comic al României, Ion Manu este reprezentat cu cinste. Celor de la Centrului Cultural „Ion Manu” din Otopeni le urăm succes pe mai departe! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*