„Inima Reginei” – expoziție online dedicată Reginei Maria

În dimineața zilei de 29 octombrie 2021, aleile adumbrite ale Palatul Mogoșoaia erau acoperite de frunzele – lacrimi ale acestei toamne și ale acestei zile speciale, când este aniversată ziua de naștere a Reginei Maria a României. Se împlinesc 146 de ani de la nașterea acestei personalități ce și-a pus amprenta atât de evident asupra istoriei noastre actuale, iar prin creațiile artistice ce au luat naștere în acest spațiu atât de drag Reginei și inspirate de viața Majestății Sale, se încearcă o posibilă reconectării la marile idei și idealuri ce au purtat-o pe valurile timpului…

Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov celebrează în această toamnă personalitatea Reginei Maria a României. „Inima Reginei” este o expoziție online lansată pe 29 octombrie, când este aniversată ziua de naștere a Reginei Maria, care reunește lucrările pictorului Bogdan Mihai Radu și creațiile vestimentare semnate de Mimi Chipăilă, artist vizual. Printr-o serie de picturi noi, unele de mari dimensiuni, Bogdan Mihai Radu aduce în atenție ipostaze ale vieții Reginei Maria în locurile ei preferate, inclusiv la Palatele Mogoșoaia și Știrbei, aflate în județul Ilfov. Ambele palate, expresie a stilului arhitectural românesc, au fost reședințe ale aristocrației fiind vizitate de-a lungul anilor de membrii Casei Regale a României și de personalități politice și culturale. Expoziția aduce în prim plan și biodiversitatea României, Regina fiind o mare iubitoare de natură. Mimi Chipăilă recreează eleganța Reginei Maria printr-o serie de rochii, din care nu lipsesc motivele tradiționale sau perlele, inspirate din design-ul contemporan al Majestății Sale.

Mesajul expoziței este un mesaj de pace, de bucurie, de liniște, dragoste de țară. Să fim mai uniți și mai buni, noi oamenii. De exemplu, dacă Regina Maria ar trăi în ziua de astăzi, cu siguranță ar fi în spitale îngrijind bolnavii de covid.” ne spune Bogdan Mihai Radu, pictorul ce a căutat printre culori spre a ne reda frumusețea nepământeană a unui chip regal. Pașii ne conduc aproape magnetic spre intrarea în spațiul expozițional al Palatului Mogoșoaia, unde suntem întâmpinați de către coordonatorii expoziției, Andrei și Andreea Grosu, dar și de doamna Directoare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Alexandrina Niță, ce ne spune că „este posibil să călcăm chiar pe urmele pașilor Reginei Maria ce vizita destul de des pe Martha Bibescu, aici la palat”. Mai aflăm că, la intrare în spațiul expozițional trebuia să fie pulverizat Parfumul Reginei (pentru completarea atmosferei unice), un parfum unicat creat în epocă special pentru Majestatea Sa, dar evenimentul trecând în mediul online, nu s-a mai justificat și procedura scenografică a trecut într-un plan viitor. Însoțiți de jurnaliști, dar și de echipa de filmare a televiziunii Metropola TV, ne apropiem de creațiile artistice.

Iată tabloul „Iarna la Capela Știrbei” unde totul este înghețat. Regina Maria apare ca o nălucă în acest peisaj static. Duce flori la mormântul fiului ei Mircea, care a încetat din viață la vârsta de trei ani, și care este înmormântat în capelă. Apoi „Privind în zare”, unde natura și liniștea o inconjoară pe Regina Maria în această lucrare, în care apare în costum popular românesc. Locația este Balcic, unde ea a petrecut multe momente fericite. Nu lipsesc florile ei preferate. „Dimineața la Balcic” are liniște sublimă și flori „de la Balcic”. Lumina dimineții, cu claritatea și prospețimea aerului, este mesajul transmis de artist, care a vizitat și pictat la Balcic. „Sunny day at Balchick” surprinde pe Majestatea Sa pe o alee de la Balcic. Lucrarea este inspirată dintr-o fotografie reală a Reginei Maria. Artistul a dorit să includă elementele definitorii ale grădinii și artei populare locale , inclusiv un vas de lut imens. „Regina Maria înconjurată de crizanteme” ne aduce în primplan pe Regina Maria îmbrăcată în costum popular culegând crizanteme în apropiere de Bran. Crizantemele sunt o temă recurentă în lucrările lui Mihai Bogdan Radu, fascinat de geometria, proporțiile și culorile intense ale acestor flori. „Regina Maria pe terasa de la Balcic” este una din lucrările care definesc expoziția „Inima Reginei”. Regina Maria apare în alb imaculat, în imaginea și silueta consacrate. În egală măsură este o ținută regală sau o uniformă de soră medicală, așa cum a purtat pe front, când a avut grijă de soldații români bolnavi de tifos.

„O zi de vară la Palatul Știrbei” este tabloul unde arhitectura și natura de la Palatul Știrbei sunt surpinse într-o zi de vară cu cer senin. Nu lipsesc florile care definesc reședințele nobiliare și care rămân o puternică sursă de inspirație pentru artist. „Regina Maria în grădina de crini” este una din lucrările emblematice ale expoziției. Regina Maria este într-o grădină de crini, printre florile ei preferate. Culorile calde, pastelate evocă bunătate, solidaritate și iubire. Fața Reginei rămâne nefinalizată întrucât artistul dorește ca fiecare să își folosească imaginația proprie. „Regina Maria la Mănăstirea Cotroceni” – aici Regina Maria se roagă purtând o lumină, în fața mănăstirii găzduită în grădina Palatului Cotroceni. Una din puținele lucrări surprinse noaptea. Palatul Cotroceni a fost reședința principală a Reginei Maria din București. „Dansând printre petale” este un tablou în care temele prevalente care leagă această expoziție – natura și portul popular – sunt în centrul lucrării. Pasiunea Reginei Maria pentru natură și dragostea ei pentru portul popular românesc au fost nedisimulate și apar în lucrare în toată splendoarea lor. „In Memoriam” – o lucrare care aduce laolaltă copilăria Reginei Maria petrecută în Anglia și viața ei din România. Florile uscate sunt din Anglia și, împreună cu masa inserată reflectă grădinile englezești. O compoziție curajoasă care reflectă tehnicile contemporane. „Regina Maria în costum popular” – o lucrare spontană a artistului inspirat din pasiunea Reginei Maria pentru portul popular și natură. Tema recurentă a florilor simple revine în acest ulei pe pânză. „Maria Regalis” este singura lucrare din expoziție în care artistul a pictat fața Reginei Maria care apare în splendoarea sa regală. Bogdan Mihai Radu trăiește la Londra și este unul dintre cei mai căutați artiști români ai momentului. Natura, și mai ales florile, sunt o temă dominantă în lucrările lui și se regăseste în abudență și în expoziția „Inima Reginei”. Lucrarea sa recentă Yellow Flowers / Flori Galbene s-a aflat pe lista scurtă a expoziției de toamnă de la prestigioasa Royal Academy din Londra.

Din fiecare încăpere a somptuosului Palat brâncovenesc de la Mogoșoaia, pe lângă tablorile cu tușe fine ale pictorului Bogdan Mihai Radu, din care îmi pare că florile de crin devin păsări albe și își iau zborul către înaltele bolți, prezența siluetelor umane ale manechinelor costumate în creațiile siderale ale creatoarei Mimi Chipăilă îmi dă senzația unei existențe supramundane ce se furișează printre noi, cu eleganță… Creațiile lui Mimi Chipăilă se regăssesc în reviste de artă, cultură și modă din Italia, Portugalia, Statele Unite ale Americii, Olanda sau Belgia, grație unor colecții capsulă cusute manual, cu detalii pictate sau aplicate de artistă. Aici în expoziție, unul dintre manechine este îmbrăcat în „Melancolie”, adică o rochie bleu brocart cu jupon din șifon, guler bumbac cu broderie vintage, cusută manual. Urmează o adevărată „Infuzie șofran”, o rochie tafta mătase, detalii floare creată manual. „Azuriu” este o piesă unică cu un colier de perle cusut pe guler, tafta din mătase, tipar construit special. „Poveste fără sfârșit” este o creație din satin din mătase ivoire, pictat manual, completat cu bentiță pentru gât tip chocker rips cu trandafiri din mătase. „Flori de mătase” este o rochie mai specială, fiind din satin din mătase pictat manual cu flori delicate cusute manual. „Flori albastre” – după cum îi spune și numele, este o rochie prețioasă din satin mătase, pictată manual, cu detalii de flori albastre. „Albastru de Balchik” oferă stare de larghețe și vaporizare. Este din tafta din mătase naturală, cu influențe renaissance dar și contemporane, cu detalii perle, volum simetric. „Fumuriu” aduce tonuri de gri-uri, fiind o rochie tulle căptușită cu tafta din mătase naturală, drapată manual, cu motivul florii care va fi des întălnit în colecție. „Nostalgie de brocart” are ceva împărătesc, dar și popular. Este o rochie cu un croi cu influențe populare amintind de iie, perlele fiind cusute manual. „Amintiri” aduce conexiuni și detalii mai puțin cunoscute. Este o rochie brocart de bumbac și mătase, cu detalii etnice. Manechinele au momente când parcă prind viață și se înclină, datori unor reverențe elegante, către Majestatea Sa, Regina Maria a României, ce încununează cu chipul său această expoziție. Razele de soare dansează parcă peste chipuri și amplifică culorile, oferind viață și regalitate acestor creații inspirate de un mare suflet maestuos: Regina Maria a României! (Expoziția va putea fi explorată până pe 29 ianuarie 2022, prin prezență fizică respectând protocolul sanitar, dar și online pe www.inimareginei.culturailfov.ro; Detalii: https://cutt.ly/LRKhESo; #ilfovimpreuna).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*