Carmen Tepșan și al său „loc pentru a trece vântul”…

Născută în București – România in 1959, Carmen Tepșan  a absolvit Institutul de Arte Plasice „Nicolae Grigorescu” din București, în anul 1983, specializarea Sculptură.  A deveni membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1990, dar și Profesor de Arte la Liceul „Nicolae Tonitza”. Începând cu anul 1981 participă la peste 150 de expoziții, precum: municipale, republicane, tineri, grupuri, internaționale și simpozioane de sculptură monumentală. Dintre acestea menționăm: 2019 – Tg. Jiu România (andezit), 2018 Brăila – România (marură), 2016 Eforie Sud – România (marmură), 2015 Brăila – România (gresie), 2015 Eforie Sud – România (marmură), 2015 – China, 2014 Degirmendere – Turcia (lemn), 2013 București – România (marmură), 2012 Hasandede – Turcia (marmură), 2012 Eforie – România (marmură), 2011 Caransebeș – România (marmură), 2011 Sodic – Egipt (metal), 2008 – Germania, 2006 – Japonia, 2004 – Franța, 2002 – Germania, 2001 – Germania, etc. A participat la peste 200 de expoziții de sculptură.

Ansamblul sculptural „Loc pentru a trece vântul” al româncei Carmen Tepșan a fost expusă pe autostrada Cairo-Alexandria, în iunie 2021. Prezentă la simpozionul de sculptură „Metal Symposium”,  artista româncă și-a intitulat lucrarea figurativ „Loc pentru a trece vântul“. „Lucrările figurative în metal  și la o scară atât de largă este o mare oportunitate care prezintă o provocare pentru artiștii participanți”, declara artista pentru ziarul egiptean „Al Masry al Youm”. Carmen Tepșan lucrează sculpturi abstracte verticale cu spații largi, deschise, portretizând continuitatea și aspirația către viitor. „Metal Symposium” a fost găzduit de către compania SODIC, unul dintre dezvoltatorii imobiliari cei mai importanți din Egipt. Scopul acestui simpozion internațional este să creeze sculpturi care să reflecte diferite experiențe personale  legate de momentele de transformare ce au loc în Egipt.

„Metal Symposium” este cel mai mare simpozion de sculptură din Egipt, în afara celui sponzorizat de stat de la Barajul Aswan, simpozion la care putem spune cu mândrie că am fost prezenți, deoarece si acolo am avut un artist român, pe Maxim Dumitraș. Artiștii participanți au creat artă axându-se pe imaginea corpului uman. Unele sunt colorate, altele meditative, organice sau geometrice.  Artiștii prezintă de fapt niște interpretări fantastice ale formei umane inspirate de Revoluția egipteană din 25 Ianuarie. Lucrările  lor cu înălțimi între șase și nouă metri au fost expuse pe o porțiune de pe drumul dintre Cairo și Alexandria, arătând ca niște giganți apăruți din altă lume în deșertul nisipiu. În Egipt artista româncă Carmen Tepșan a mai expus în anul 2009 lucrarea în marmură „Emirates Heights” și în 2008 lucrarea „Madinati”. În afara lucrărilor de sculptură monumentală ce sunt expuse în întreaga lume, Carmen Tepșan are lucrări artistice ce sunt prezente în colecții private din Germania, Mexic, Ungaria, Macedonia, Bulgaria, Italia, Franța, U.K., Guatemala, Coreea de Sus, China, Argentina și bineînțeles, România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*