Descoperiri importante în zona sacră la Sarmizegetusa Regia – 2021

Arheologii care trudesc de zor să scoată de sub pulberea miilor de ani alte și alte artefacte, au anunțat o nouă descoperire senzațională la Sarmizegetusa Regia. Anul acesta, o nouă descoperire de mare însemnătate se alătură aleii pavate cu dale de calcar, gresie și andezit, drumului ceremonial și edificiului monumental de cult menționat anterior. Este vorba despre un alt edificiu mai vechi, situat tot pe teresa a IX-a, într-un strat inferior de săpătură, și ale cărui resturi incendiate au fost identificate pe suprafețe mari. Informația a fost făcută publică de către Consiliul Judeţean Hunedoara. Campania de săpături a durat toată vara, iar Consiliul Judeţean Hunedoara este principalul finanţator al cercetărilor arheologice. Acestea sunt derulate în situl UNESCO din Munţii Orăştiei. „Campaniile de săpături arheologice derulate în situl Sarmizegetusa Regia, începând din anul 2017, au scos la iveală una dintre cele mai mari descoperiri din ultima jumătate de secol: un edificiu de cult cu arhitectură monumentală, aflat pe terasa a IX-a. Planul său includea nu mai puţin de 60 de baze de calcar, unele dintre ele aflate „in situ”, dispuse pe cinci şiruri a câte douăsprezece rânduri. Anul acesta, o nouă descoperire de mare însemnătate se alătură aleii pavate cu dale de calcar, gresie şi andezit, drumului ceremonial şi edificiului monumental de cult menţionat anterior. Este vorba despre un alt edificiu mai vechi, situat tot pe terasa a IX-a, într-un strat inferior de săpătură, şi ale cărui resturi incendiate au fost identificate pe suprafeţe mari”, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.

„În 2017, Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat 70.000 de lei, în 2018 – 85.000 lei, în 2019 – 130.000 lei, iar în 2020 – 62.000 lei, pentru sprijinirea săpăturilor arheologice de la Sarmizegetusa Regia. Din cauza pandemiei de coronavirus, la săpăturile din acest an nu au participat studenţi, ci doar membrii Colectivului de cercetare. Din acest motiv, şi suma alocată a fost mai redusă. Tot din cauza restricţiilor impuse de Covid, s-a convenit împreună cu echipa de cercetători ca evenimentul Ziua Porţilor Deschise la Sarmizegetusa Regia să nu mai aibă loc în acest an. În schimb, pentru vizitatorii sitului, Serviciul Public Administrare Monumente Istorice, cu suportul tehnic al Colectivului de cercetare din Munţii Orăştiei, a pregătit un pliant cu descrierea principalelor descoperiri realizate în ultimii ani”, informează comunicatul de presă. După aceste săpături, situl arheologic se poate îmbogăți acum cu noi puncte de vizitare, în urma noilor descoperiri extrem de importante pentru România. Noile descoperiri ne vor ajuta să înțelegem mai bine civilizația dacică.

Vechea capitală a Daciei pre-romane a fost clădită cu peste două milenii în urmă. Aceasta se află la poalele Vârfului Godeanu (1.656 metri), în Munții Orăștiei. Locul este considerat „muntele sfânt al dacilor”. Multe legende s-au țesut în jurul acestui munte. Șantierul arheologic de la Sarmizegetusa Regia este, de asemenea, un loc important în care se formează viitorii arheologi proveniți din rândurile studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Totodată, colaborarea începută în anul 2019 cu Universitatea din Bordeaux și situl de la Bibracte vor contribui, pe viitor, la o mai bună popularizare a cetății Sarmizegetusa Regia pe plan internațional.

Pentru vizitatorii sitului, Serviciul Public de Administrare Monumente Istorice, cu suportul tehnic al Colectivului de cercetare din Munții Orăștiei, a pregătit un pliant cu descrierea principalelor descoperiri realizate în ultimii ani. (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*