Meghan și istoria

Am urmărit puțin din disputa Meghan-Casa regală a Angliei, dar pelteaua se întinde și m-am plictisit. Subiect inevitabil. Cum deschizi computerul, își sare în ochi Meghan et co. Cine e această mega-lo-manie? Sigur, nu e un subiect de adormit copiii, dar nici demn de vreun respect sau o trăire deosebită, nici o lecție de urmat sau învățat. Am luat cunoștință și de opiniile pro și contra, unii susțin că Meghan Markle „voia totul”, alții i-au dat dreptate că a suportat „tortura casei regale”, care i-ar fi acuzat copilul din pântec că are culoarea pielii cam neagră, ca și cum nu ar fi știut că ea este o actriță afro-americană.

Am citit și replica reginei. Admirabilă, da, au fost controverse, că așa e viața, dar în privat,  iar Meghan, Harry și copilul lor sunt oricând bine veniți în sânul familiei.

Urmăresc din  nou, uluit, cu mare interes, serialul DINASTIA TUDORILOR, și văd ce înseamnă regalitatea. Ea trebuie să lase întotdeauna o impresie pozitivă, indiferent ce e în privat, în culise.

Cel mai mult din faptele Regelui Mihai I îmi plăceau mesajele. Mesajele lui erau scurte și profunde, dar aveau un stil inconfundabil, propriu regalității, în orice situație regele stătea cu fața la țară și păstra verticalitatea regală.

Nu mă îndoiesc că Meghan are dreptate ca om, sigur că s-o fi simțit uneori umilită, dar ea nu a știut unde intră când s-a căsătorit cu Harry? Ea a intrat în elită. Ea nu era egală cu regina, nu avea nici un trecut regal, dar regina a acceptat-o, a primit-o cu brațele deschise în familie. Așa cum o primise și pe Kate Middleton. Odată intrată în familia Casei regale, ea a intrat în istorie, fără să aibă nici un merit. Numai populismul imbecil poate să pună egal între regină și nu știu ce grăjdar. Mentalitate comunistă. Asta nu e egalitate. Egalitate este să recunoști că un altul este geniu sau că-ți este superior. Asta înseamnă, de fapt, libertate, iar libertatea adevărată este un lux. Egalitate înseamnă ca Meghan să se supună reginei Angliei. Adică ea trebuia să se comporte ca o regină. A și fost numită, de altfel, Ducesă de Sussex!

Anglia este United Kingdom, țara regilor, ori ea trebuia să știe în ce istorie intră, s-a comportat ca o liceancă teribilistă, ca în filmele americane cu adolescenți care nu ascultă de părinți, pe care-i cred depășiți. De altfel, ea s-a comportat ca într-un serial TV în care a jucat și i-a adus bani. A intrat în familia regală ca milionară (circa 5 milioane), dar Harry moștenea deja de la mama lui, Diana, peste 40 de milioane de dolari, plus banii din contractele cu Netflix și Spotify. Acum locuiesc în America, în Santa Barbara, într-o casă de 15 milioane de dolari, unde cresc găini și pe copilul lor Archie! Oricum, dacă se uită peste gard, văd cum trec vedetele, fiindcă Santa Barbara este orașul starurilor americane. E foarte, foarte clar, dacă nu aveau acești bani, cei doi disidenți nu plecau de acasă!

Dar nu e frumos ce a făcut Meghan, indiferent că are sau nu dreptate sau dreptul la opinie. Dar eu cred că nu are acest drept. Cine este ea să judece familia regală? Doar fiindcă s-a căsătorit cu Harry? Dar regalitatea este deasupra oricărui drept la opinie. Meghan avea nevoie de un Henric al VIII-lea, s-o învețe minte în ce lumea a intrat. A greșit adresa. Pe vremea lui Henric ar fi fost decapitată, fără discuție, nu lăsată să treacă oceanul și să se plângă la un post de televiziune american, care abia aștepta această pleașcă.

Meghan nu știe poate un lucru elementar, că lumea e în derivă, a fost mereu, și are nevoie de repere. Un reper absolut de probitate, de moralitate este regalitatea, Royal Familiy!

Așa cum la americani este Capitoliul. Dar barbarii, primitivii, care nu știau acest lucru, au intrat cu cizmele în el! Așa cum alții, ca Meghan, vor să demitizeze Casa regală a Angliei. Și ce pun în loc? Ce pune ea în loc? Imaginați-vă că omenirea nu ar mai avea acest reper, Royal Family, și ar avea-o în loc pe Meghan! Exact ce a vrut să facă la noi un amartaloi. Ce a pus în loc Patahârbici când a spus că „Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm”? Nimic. S-a pus pe el. Și-a tradus, ca șef al ICR, pe banii poporului roman, o carte de mizerii, Politice, în 17 limbi și a răspândit-o în toată lumea, în timp ce Eminescu nu avea o carte tradusă nicăieri. Imaginați-vă cultura română fără Eminescu și în locul poetului, pe acest amartaloi!

Așa se concepe istoria, prin astfel de demolări aberante? La fel și în cinematografie, s-au bucurat alde Cristi Puiu că a murit Sergiu Nicolaescu. Și ce-au pus în loc? Ce film al noului val rezistă în fața lui Mihai Viteazul? Nici unul. Dimpotrivă, sunt o… babardeală!

Ce calități princiare i-au dat dreptul lui Meghan să blameze Casa regală a Angliei, s-o acuze de rasism? Ce mizerie! Pentru o observație oarecare despre pielea unui nenăscut! Bun, a plecat, nu se mai uită înapoi, să vedem acum ce va face? Care îi vor fi faptele, fiindcă până acum nu ne-a orbit cu faptele ei inexistente, cu golul de personalitate pe care îl reprezintă? Se va plictisi și în Santa Barbara, inventează ea un nou scandal!

Rufele murdare, spune un înțelept proverb românesc, se spală în familie. Adică acolo, în lăuntrul familiei regale, ducesa de Sussex trebuia să-și lămurească treburile. Așa, a ieșit pe stradă, și ce-a lămurit?

A hrănit presa de scandal. Un nou caz care ne convinge tot mai mult de răul pe care îl generează populismul. Și Kate, și Meghan, de când au devenit ducese, o țin numai în reclamă pe internet. Milioane de dolari aruncați numai pe știri de familie. Și Diana a sfârșit tot datorită reclamelor deșănțate pe internet. Nu se mai terminau valurile de dezinformări și minciuni. Media e un balaur care are nevoie de victime. Trăim într-o lume atât de dependentă de media încât nu ne dăm seama că ne aflăm într-un război mediatic, foarte periculos, mai periculos ca războiul în tranșee, mai periculos chiar, dacă ar fi să ne luăm după previziunile SF, decât un război atomic. Meghan nu știa oare că Ofrah, matroana la care s-a dus să facă aceste confesiuni scandaloase, tocmai asta și urmărea, să-i crească rating-ul? Dacă Ofrah era om, așa cum pozează, trebuia să o ia deoparte și să-și spună părerea, s-o ajute, să-i dea un sfat regal, dar nu, a scos-o la rampă, a făcut un caz, un caz cum numai profitorii americani ai presei știu să facă. Iar emisiunea, ca la jocul de domino, a produs reacții negative în lanț. De pildă, faptul că un comentator foarte cunoscut de la „Good Morning Britain” a comentat tentativa de suicid a lui Meghan, a dus la demiterea lui. El susținuse că ea nu e în toate mințile.

Îmbogățiții media n-ar face reclamă unui artist de geniu, unui savant sau medic, salvator de vieți, unor oameni care fac bine pe lumea asta, care lasă urme frumoase, nu, fac reclamă la scandal, profită de necazurile unor oameni, care și ei, la rândul lor, profită de șansa de a apărea la o emisiune de vârf. Meghan nu are ce arăta, ea a devenit ducesă prin căsătoria cu Harry, care și el e fiul lui Charles, care nici acesta nu e mai breaz, a hăituit-o pe Diana, până și ei i s-a înfundat, un accident oribil de mașină, caz ultra mediatizat. O întreagă pleiadă de regi, de personalități ale Angliei au făcut ca Royal Family să fie un reper de urmat pentru omenire, iar o mână de profitori, de persoane obraznice, murdăresc acest trecut, această istorie.

Tot acest scandal mediatic declanșat de emisiunea lui Ofrah Winfrey este o rușine pentru ea, un blam. Arată că nici marea presă nu mai este o soluție de vindecare, ce să te mai aștepți la soluții anti-covid! Ofrah a profitat pentru bani și gloria ei. Sunt ziariști morți după glorie. Și cine le aduce gloria? Scandalul.

E urât, tare urât ce s-a întâmplat. E o pată pentru Meghan și Ofrah, în primul rând.

Mă mir că înțeleapta regină Elizabeth II nu a găsit o soluție înainte de a simți că Meghan „vrea totul”, că e bolnavă de invidie pe Kate, că ea caută, de fapt, nod în papură.

Scandalul a început și nu are sfârșit, fiindcă nu are nici început. Vor fi târâți toți în mocirlă, regi, pararegi, subregi, sănătoși și betegi.

Mi-e dor de cuvântările regelui Mihai, care îndemnau simplu și profund la iubire între semeni, la pace, la prosperitate pentru țară.

Lasă un răspuns