Șaua lui Vlad Dracul se află la Muzeul Naţional din Budapesta

În septembrie 2014  Alex Rădescu, senior editor la Revista Biz și Irinel Cîrlănaru, fotograf și istoric, au pornit prin Europa pe urmele unor personaje și fapte de istorie și cultură românești, care sunt mai puțin cunoscute. Și-au intitulat proiectul Heritage România: „locuri” europene cu istorie românească. Prezenți la Muzeul Național din Budapesta, spre a vedea cămașa de zale și spada lui Pavel Chinezu, cei doi au avut „surpriza” zilei: au aflat aici şaua lui Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș! „Şi am fi trecut ignoranţi pe lângă ea, dacă nu ne-ar fi fost semnalată de muzeografii cu care ne-am întreţinut, respectiv Dr. Tibor Kovacs (specialistul în arme şi armuri) şi timişoreanul Traian Drăgan (expert în afişe şi stampe)”, ne povestesc cei doi. Aşadar, Muzeul Naţional din Budapesta deţine superba şa din os (şi lemn), cu mulţime de scene sculptate cu migală de către meşteri de la un atelier din sudul Germaniei (sec XV), cel mai probabil. Exponatul, aflat alături de altă şa, model asemănător, nu beneficiază de textul cel mai important (pentru noi, în special). Se specifică doar că provine de la colecţionarul Miklós Jankovich, de la care şi această prestigioasă instituţie maghiară a preluat mulţime de obiecte de artă, vestigii istorice, volume, monezi etc. După cum ne-au precizat muzeografii, Miklós Jankovich a cumpărat Şaua lui Vlad Dracul de la… Mitropolia Bucureşti, undeva în prima parte a sec. XIX. În partea posterioară a şeii se poate observa şi Simbolul Ordinului Dragonului, al cărui membru a devenit Vlad Dracul, pe la 1431, în Nürnberg.

Vlad Dracul (născut cca. 1392/1394 –decedat 7 decembrie 1447), a fost domnul Țării Românești între anii 1436 și 1442 și din 1443 până în 1447. Membru al familiei Basarabilor și fiu al lui Mircea cel Bătrân, Vlad al II-lea a fost a fost unul din cei 5 (sau 6) copii ai lui Mircea cel Bătrân și de mai multe ori domnitor al Țării Românești. Domnul Țării Românești era în mod oficial vasal al regelui Ungariei. Era și comandant de frontieră cu responsabilitatea de a proteja comerțul și drumurile comerciale între Țara Românească și Transilvania pentru Biserica Romano-Catolică. Deși cel cunoscut și ca Vlad II era în favoarea Bisericii Catolice, se știe că a ucis membri ai liniei rivale a Basarabilor, familia Dăneștilor. În 1447, Vlad Dracul a fost asasinat împreună cu fiul său Mircea, care se pare că a fost îngropat de viu de către boieri și negustorii din Târgoviște. Vlad Dracul a mai avut cel puțin alți doi fii, Vlad Țepeș și Radu cel Frumos. Istoria a făcut ca Vlad Țepeș să ajungă a fi asemănat cu personajul vampir din celebrul roman al lui Bram Stoker „Dracula” din Transilvania.

Printre casele istorice cu amintiri de netrecut cu vederea și de vizitat se înscrie și Casa Vlad Dracul din Sighișoara, care este un monument istoric aflat în Repertoriul Arheologic Național, cu codul 114523.11. Ca și locație acesta se află la doi pași de impozantul Turn cu Ceas, față în față cu Casa Venețiană. „Casa Vlad Dracul” mai este cunoscută sub numele de „Casa cu Dragon”, sau „Casa Dragonului”, fiind una dintre cele mai vechi construcții civile din Cetatea Sighișoara. Aici a locuit Vlad Dracul cu familia între anii 1431-1436. În anul 1431 s-a născut în această casă cel ce va deveni domnitorul Vlad Țepeș… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*