Laserii (de) la… „Măgurele Scence Park”

Orașul Măgurele este cunoscut ca fiind cel mai mare și modern centru știintific din România în domeniul fizicii nucleare și a laserilor. În oraș funcționează cel mai mare laser din Europa și se află în construcție cel mai mare laser din lume (ELI-NP). Activitatea de cercetare se desfășoara în oraș în cadrul a nouă institute de cercetare, după cum urmează: 1. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”- IFIN-HH; 2. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – INCDFM; 3. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000; 4. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnică Măsurării – INCDMTM; 5. Institutul de Fizică Atomică; 6. Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pămantului – INCDFP; 7. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei – INFLPR; 8. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Metale Neferoase și Rare – IMNR; 9. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale şi Resurse Radioactive INCDMRR – ICPMRR.

Iată că și România se află pe harta mondială a cercetării științifice actuale. Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost pus în funcțiune, joi 22 noiembrie 2018, urmând să ajute la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute – un lucru extrem de dificil în prezent, dar şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spațiale. Laserul a fost testat cu succes, la capacitatea de 3 PetaWatt (PW), iar sistemul a funcţionat foarte bine, urmând ca puterea să fie crescută treptat şi să ajungă la puterea nominală de 10 PW în primul trimestru din 2019, dacă totul va funcţiona fără probleme, a declarat vineri 23 noeimbrie 2018, profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului „Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)” de la Măgurele – cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România. Investiţia de la Măgurele se ridică la 300 de milioane de euro. Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013, iar bugetul nu a fost depăşit, potrivit managerului de proiect.

Pentru început, fasciculul laser va avea o putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, spune directorul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir. Beneficiile aduse ştiinţei vor avea aplicabilitate în medicină, întrucât laserele de mare putere vor putea anihila tumori canceroase evitând efectele secundare generate de terapiile actuale. Pe de altă parte, cu ajutorul laserelor de mare putere s-ar putea elimina mult mai rapid deşeurile radioactive – izotopii cu viaţă de milioane de ani s-ar transforma în izotopi cu viaţă de ore sau zile. Dar cum va funcționa acest laser? „Sistemul de fascicule gamma de mare intensitate este format dintr-un accelerator de electroni de 700 de milioane de electroni-volţi şi un laser de foarte mare frecvenţă. Din interacţiunea acestor două componente, vor rezulta razele de fascicul gamma. În traducere mai pe înțelesul tuturor, în acei 700 de milioane de electroni-volţi stă energia electronilor. Adică ei sunt acceleraţi la viteze foarte apropiate de viteza luminii şi, după aceea, ei întâlnesc nişte fotoni. Fotonii sunt particulele de lumină de la laser. Laserul produce aceşti fotoni şi îi trimite într-o coliziune aproape la 180 de grade în direcţia opusă fasciculului de electroni. Ce se întâmplă acolo este un fenomen care poate fi descris în termeni mai intuitivi, aşa, o ciocnire între ceva foarte greu, care sunt electronii, şi ceva foarte uşor, care sunt fotonii. E ca şi cum o mașină s-ar ciocni cu o minge de ping-pong”, a explicat intr-un interviu  Dan Filipescu, unul dintre cercetătorii implicați în acest proiect.

Laserul de la Măgurele (jud. Ilfov) este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma. 140 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români şi străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect științific în care este implicată România. Autorităţile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării. Investiția este destinată cercetărilor fundamentale. Laserul va folosi şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spațiale, care sunt trimise pe perioade îndelungate de timp, dar și în multe alte scopuri științifice.

„Asociația Măgurele Science Park” s-a constituit la inițiativa Consiliului Județean Ilfov și este un concept ce va contribui la dezvoltarea antreprenoriatului inovator la nivel regional și național, prin crearea de legături între industrie și cercetare și prin asigurarea cadrului necesar dialogului permanent între cele două. „Asociația Măgurele Science Park”, cu membrii fondatori Consiliul Județean Ilfov, Primăria Măgurele și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” este motorul dezvoltării celui mai mare Parc Științific și Tehnologic de ultimă generație din România, care facilitează dialogul dintre cercetători și mediul academic, antreprenoriat și sectorul de afaceri si autoritățile publice. Din 2019, Universitatea Politehnică din București și Universitatea din București au devenit membri asociați ai MSP. Misiunea acestei asociații este să atragă antreprenorii și cercetătorii în comunitatea „Măgurele Science Park”, pentru sprijinirea unui transfer tehnologic eficient. „Asociația Măgurele Science Park” mai are ca scop stimularea economiei regionale și creșterea competitivității economice prin intermediul transferului tehnologic și inovării, respectiv realizarea unui transfer mai intens al rezultatelor cercetării în producție, tehnologie, servicii și aplicații comerciale inovative, în scopul facilitării, diseminării și utilizării rezultatelor cercetării și inovării în piață și societate. La început de decembrie 2020 Parcul Științific și Tehnologic „Măgurele Science Park” a obținut autorizația de funcționare de la Ministerul Educației și Cercetării.

Aceasta autorizație nu e un premiu și nici o cunună pentru cei ce s-au implicat până în prezent, ci este o ușă deschisă pentru cei ce se vor implica de acum încolo în realizarea propriu-zisă a parcului. Urmează o perioadă cu activități de promovare a Parcului Științific și Tehnologic în rândul comunității antreprenoriale  inovatoare la nivel naționa și internațional, dar și de creare a unei conexiuni indispensabile de creștere și interacțiune cu dezvoltările urbane și locale din Măgurele și Regiunea București – Ilfov. Știu sigur că avem oameni dedicați și implicați în cercetarea de la Măgurele, mă bazez pe ei, îmi doresc să creștem frumos alături de celelalte parcuri științifice din lume”, declara Hubert Petru Ștefan Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov. Măgurele Science Park (MSP) face parte din strategia Consiliului Județean Ilfov pentru promovarea antreprenoriatului și dezvoltarea activităților de cercetare – dezvoltare- inovare. Consiliului Județean Ilfov și Primăria orașului Măgurele vor ajuta la dezvoltarea Măgurele Science Park prin acordarea unui teren în vecinătatea laserului de la Măgurele. MSP va contribui la dezvoltarea unei locații și a unui ecosistem atractiv pentru instituțiile și companiile naționale și internaționale bazate pe cunoaștere și, în consecință, va avea contribuții importante la dezvoltarea economică la nivel regional și național. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*