Ziua Culturii Naționale și aplicația digitală „Mihai Eminescu, întreaga operă”

Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare națională, care are loc anual în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta, și efortul academic. Ziua de 15 ianuarie, a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889). Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010. În acest început de an 2021 vom sărbători mai mult în inimă acestă zi. Vor fi acțiuni culturale individuale ridicate în spațiul virtual, dar și comemorări oficiale. Vor fi flori și multe versuri și cântece după celebrele versuri… Dar dintre toate, faptul că opera lui Mihai Eminescu a devenit și mai accesibilă tinerei generații, este o veste ce ne bucură și ne dă speranță. Astfel, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, Asociația Neamunit și Asociația Română de Geopolitică, Geoeconomie și Geocultură au inițiat relansarea gratuită a operei eminesciene în format digital pentru marele public.

Proiectul este realizat cu sprijinul Academiei Române, care a conferit drepturile de autor necesare. Mihai Eminescu este omul deplin al culturii române, iar Academia Română este sanctuarul în care Opera sa este îngrijită. De aceea, aplicația oferită este un semn de maturitate al societății românești contemporane care, ridicându-se deasupra preocupărilor de rutină, își redescoperă astfel unul dintre pilonii perenității sale. Opera este împărțită pe secțiuni și volume:1. Poezii (I-V); 2. Literatura populară (VI); 3. Proza literară (VII); 4. Teatru (VIII); 5. Publicistică (IX-XIII); 6. Traduceri filosofice (XIV); 7. Fragmentarium și Addenda (XV); 8. Corespondența (XVI). În momentul de față sunt disponibile volumele sau capitolele care nu sunt sub formă de fotografie urmând ca, în versiunile ulterioare ale aplicației, să fie adăugate și acestea. Aplicația are un motor de căutare relativ flexibil, axat pe cuvinte cheie sau expresii, care funcționează atât în interiorul fiecărui volum, cât și în întreaga operă. Totodată, există o bază de date, numită „căutare avansată”, unde întreaga operă poate fi grupată după localitatea în care a fost tipărită prima oară, anul primei publicări sau după volumul ediției de față. Citatul zilei care, ori de către ori este posibil, redă în ziua curentă un citat din ziua corespunzătoare anului publicării istorice, are rolul de a ancora comparativ cititorul în epocă, dar mai ales în Opera eminesciană.

Prin intermediul unor astfel de tehnologii, Mihai Eminescu și întreaga sa operă pot ajunge în telefonul fiecărui utilizator, indiferent de timpul avut la dispoziție sau de pregătire: de la utilizatori novice (elevi, studenți, sau oameni simpli) interesați de o lectură parțială, până la utilizatori experimentați (intelectuali, academicieni, cercetători) care doresc să analizeze textele din punct de vedere științific.

Prin utilizarea aplicației, publicul va putea depăși clișeele deseori asociate cu numele lui Eminescu și, astfel, va descoperi un reper major și o conștiință națională deosebită. Prin scrierile sale a stabilit cadrul definitiv al limbii române literare și a contribuit la dezvoltarea a numeroase domenii: opera poetică reprezintă 5 volume din 16, în timp ce publicistica (vol. IX-XIII), la care adăugăm Fragmentarium-ul (vol. XV) reprezintă o importantă parte a operei sale. Restul scrierilor sunt constituite din proză, teatru, corespondență și literatura populară. Eminescu a fost un atent culegător al literaturii populare, lui datorându-i-se o bună parte din basmele copilăriei noastre, dar tot el era la curent și cu literatura universală a marilor civilizații antice, cu analizele contemporane pe marginea acestora, cu cele mai recente teorii din științele economice, lingvistică, și nu numai. De particular interes sunt analizele sale privind mecanismul dezvoltării și al subdezvoltării. Vom regăsi la Eminescu prefigurat întreg sistemul teoriilor moderne ale dependenței, care sunt foarte utile pentru înțelegerea plasării unei societăți în ordinea mondială. Paradigma sa a creșterii negative prin selecția negativă a elitelor, legea compensației, sunt încă de mare actualitate. Cititorul cu simțul acut al cotidianului se va regăsi în analizele de extraordinară acuitate și actualitate.

Echipa de proiect a fost următoarea: Ideea aplicației: Radu Baltasiu;
Coordonatorul proiectului: Ovidiana Bulumac; Realizarea bazelor de date, stabilirea structurii și introducerea conținutului: Radu Baltasiu, Ovidiana Bulumac, Alin Bulumac, Augustin Poenaru, Ovidiu Solomon; Verificarea conținutului aplicației: Samira Cîrlig, Ioana Drăgoi; Integrarea informatică: Leonard Bușoi, Adrian Catrinoiu, Bogdan Catrinoiu; Elemente de grafică: Alin Bulumac; Design grafic: Ciprian Morega. Lansarea aplicației digitale a avut loc pe 15 ianuarie 2019, la Ateneul Român. Astfel opera eminesciană este disponibilă, în regim gratuit și într-un format compatibil cu telefoanele inteligente, în magazinele App Store și Google Play. Aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă“ a fost realizată pe parcursul a doi ani de o echipă interdisciplinară de specialiști. Academia Română și-a asumat urgența refacerii punților dintre marii întemeietori ai culturii române moderne și societate, idee asumată de către echipa de proiect. Astfel, aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă” pentru telefoanele inteligente reprezintă a doua mare relansare a Operei eminesciene după seria tipărită de-a lungul ultimului secol de către Academia Română.

Acum Mihai Eminescu este mai aproape de dumneavoastră. Este la un click distanță… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*