Singurul sat rotund din România…

Satul Șarlota (Barița), se află în comuna Bogda din județul Timiș, la 45 kilometri de Timișoara, în apropiere de localitatea Remetea Mică. Acesta a fost întemeiat de 32 de familii(171 de persoane) care au imigrat în Banat din din zona Trento (actualmente în regiunea Trentino-Tirolul de Sud, aflată actualmente în Italia), Lorena și Baden-Württemberg (sudul Germaniei). Existența lor se datorează în principal contelui Karl Ignaz Clary – Aldringen, numit în 1769 președinte al administrației Banatului.

Motivul construirii acestui domeniu a fost protejarea moşiilor contelui de distrugerile pe care le puteau produce animalele sălbatice. La acea vreme, în mijlocul satului se afla o fântână și o plantație de duzi, iar toate casele din sat aveau exact aceeași înălțime.Construcția a fost coordonată de Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, funcționar la oficiul sării din Lipova. Satul a fost construit în plan circular, cu diametrul interior de 210 m.

În 1718, după pacea de la Passarovitz, Banatul a devenit, după 164 de ani de dominație turcească, domeniu al coroanei din Viena. Ca urmare în această regiune au fost colonizați emigranți germani, in trei perioade numite „convoaiele șvabilor”. Charlottenburg a fost construit ca toate satele comunei Bogda (germ. Neuhof) în anul 1771 în timpul celui de-al doilea val de colonizare (1763-1772).Despre acest ansamblu, Johann Caspar Steube scria în 5 martie 1779 în a treia scrisoare a sa din Timișoara:„…acest sat este singurul sub formă circulară (chorographie). In mijlocul satului se găsește o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găsește o plantație de duzi, în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajduri și șure. Apoi urmează grădina unde se găsește plantată vița de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca cealaltă, și nici cu un picior mai distantață una față de cealaltă, având un stil simetric desăvârșit;la fel și cele patru intrări în sat – sunt la aceeași distanță una față de alta”.Se remarcă prin faptul că este singurul sat construit în formă de cerc din Banat. Din acest motiv întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor, cu codul TM-II-s-A-0619.

Superbul Charlottenburg este renumit pentru duzii seculari ce se regăsesc în centrul localității și se pot vizita și astăzi. Alături de aceștia, frumoasele case șvăbești și biserica romano-catolică a satului oferă peisajului o culoare locală. Parcul de vânătoare din Șarlota este populat cu cerbi din Boemia, Germania și Austria și este cel mai vechi din România, având o activitate neîntreruptă de mai bine de un secol.

A fost trecut inițial în patrimoniul Casei Regale a României, astăzi fiind administrat de Ocolul Silvic Timișoara.Legendele spun că după Primul Razboi Mondial pe o păşune din apropierea satului a aterizat un aeroplan. Pilotul german a mărturisit că forma perfect rotunda i-a atras atenţia şi a dorit să vadă cine locuieşte în acel sat frumos, cu o formă nemaiîntâlnită de el până atunci.Satul construit în formă de cerc a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor pentru că forma circulară a acestuia este cea care atrage curioși din toată țara, deoarece odată ajuns în Charlottenburg, percepția asupra spațiului îți va fi distorsionată, iar abilitatea de orientare se va pierde ușor. Cu toate acestea, Şarlota rămâne o oază de linişte, care încă păstrează amprenta lumii rurale ancestrale. (G.V.G.)

Lasă un răspuns