Când în luna iulie a.c., președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care a asigurat desfășurarea votului pentru alegerile prezidențiale la trei zile în Diaspora, nu s-a gândit (a făcut-o interesat?) că acest act normativ este discriminativ pentru români. CNCD, care este foarte atent la orice discriminare pe criterii etnico-religioase sau creștine și reacționează negativ la orice manifestare, care promovează interesul național, a tăcut asurzitor la faptul că în România, din iulie 2019, există două categorii de cetățeni: cei care locuiesc în Diaspora și au majoritatea dublă cetățenie, care votează trei zile, și cei din țară, care trăiesc în granițele statului român, care pot vota o singură zi. Cei cinci milioane de români din Diaspora au putut vota trei zile, iar cei care trăiesc în țară care plătesc au putut vota doar o singură zi: duminica.
Sincer, este frustrant pentru românii din țară, care duc greul traiului zilnic în țară, care muncesc între granițele statului român, plătesc impozite locale și naționale, suportă tăierile de salarii, pensii, de vouchere, scumpiri de benzină, un sistem medical dezastruos și aroganța unor guverne infatuate supuse unor mari interese transnaționale, să voteze doar o singură zi.
Foarte mulți români din țară, cu care am vorbit, și-au exprimat frustrarea pentru că sunt discriminați de lege. Destui gândesc așa: eu am rămas să muncesc greu în țară, plătesc impozite locale și naționale, suport privațiuni impuse de guverne, aduc plusvaloare economică, dar am dreptul să votez doar o singură zi, iar un român plecat din țară de peste 15 ani, care nu plătește impozite, aduce plusvaloare la economia țărilor în care locuiește, are două cetățenii, iar copiii lui vorbesc și învață doar în limba țării gazde – diasporenii au dreptul la trei zile de vot.nCred că nu este nici corect moral și nici legal să se discrimineze cetățenii români între ei de către lege pe baza locului sau țării în care trăiesc. Corect și legal era să fie o singură zi de vot la alegerile prezidențiale sau trei zile pentru toată lumea din țară și Diaspora.
Firesc ar fi fost ca, pe lângă votul electronic și prin corespondență, să se organizeze secții de votare numeroase în Diaspora ca să nu se creeze cozi ca pe vremuri, dar legea să fie unitară pentru toți românii: o singură zi de vot la alegerile prezidențiale. Această discriminare la dreptul la vot creează o falie între drepturile cetățenilor români: unii care pleacă din țară, pot avea drepturi mai multe, cei care rămân în țară sunt cetățeni de categoria a doua, fapt ce induce în inconștientul celor din granițele statului român necesitatea emigrării pentru a avea drepturi egale cu cei plecați pe alte meleaguri.
Această dicriminare a legii electorale care încalcă Constituția trebuie să înceteze, pentru că toți românii trebuie să fie egali în fața legii. Cine are interesul să discrimineze cetățenii români în fața legii și de ce? Cine are nevoie de această nouă dezbinare în fața legii a românilor? Cei care părăsesc România sunt mai importanți pentru Londra, Paris, Berlin sau Washington, decât cei care au rămas să ducă greul muncii și obligaților în țară? De ce? Egalitate pentru toți românii în fața legii!
Lasă un răspuns