Castelul Teleki din Gornești (jud. Mureș)

Printre bijuteriile arhitecturale transilvane trebuie să menționă și Castelul Teleki din Gornești. Acesta este un ansamblu arhitectonic construit de familia Teleki în localitatea Gornești, din județul Mureș. Numit „cel mai frumos castel din Ardeal” și „comoara Mureșului”, complexul se află la 17 km distanță de Târgu Mureș, pe partea stângă a râului Mureș, fiind construit în stil Grassalkovich, foarte răspândit în Regatul Ungariei.

A fost proiectat de arhitectul Andreas Mayerhoffer din Salzburg, fiind asemănător palatelor din Gödöllő și Pecel, realizate de acesta. Castelul Teleki este așezat în cadrul unui impresionant parc dendrologic cu statui alegorice. Istoria acestui domeniu nobiliar a început odată cu donaţia acestuia de către regele Sigismund de Luxemburg, lui Anton Erdélyi (Ardeleanul) de Şintereag, în 1405. Autorizări regale de construcţie sunt cunoscute din anii 1410, 1414 şi 1415. Castelul pare a fi reconstruit ori terminat între anii 1446 şi 1467 de către vicevoievodul Ştefan Erdélyi. La 1446, curtea nobiliară din localitatea poseda deja un turn de lemn. În anul 1477 sunt menţionaţi castelani. Datorită participării la revolta ardeleană, a fost confiscat de la familia întemeietoare şi dăruit de rege lui Nicolae Csupor, apoi lui Ladislau Pongrac (1478). Atunci a fost consemnat drept cetate. A revenit familiei constructoare la 1481. A fost incendiat de către răsculaţi, în anul 1514. Ultimul bărbat din familie, István, moare în 1642. Până la moartea din anul 1670, soția acestuia, Mindszenti Krisztina, a fost proprietara moșiei. Apoi, domeniul a ajuns la familia Bánffy, iar după executarea, în 1674 a lui Bánffy Dénes, ea trece în stăpânirea lui Teleki Mihály. Actualul Castel Teleki a fost construit între 1771-1778  pe locul cetății învechite și este unul dintre cele mai reprezentative realizări ale barocului transilvănean, cu un parc în stil baroc cu statuete reprezentând personaje mitologice. A fost construit în forma de U, cu un corp central mai proeminent, adăpostind la parter portalul și scara de onoare. Sámuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei, este fondatorul Bibliotecii Teleki. Fiul său, József a moştenit de la tatăl dragostea pentru cărţi. Între 1759 – 1761, în timpul unei călătorii prin Europa, i-a cunoscut pe Voltaire şi pe J.J. Rousseau.

Datorită urmaşilor săi, biblioteca va constitui baza bibliotecii Academiei de Ştiinţe Maghiare. Moşia de la Gorneşti a fost moştenită de către fiul său, József. De numele acestuia se leagă tranformarea parcului francez în parc englezesc. După moartea sa, survenită în 1817, soţia sa, Teleki Zsófia  i-a ridicat un monument, care se poate vedea şi azi în parcul castelului. Fiul lui, Domokos, a devenit o figură remarcabilă a generaţiei reformiste, cu preocupări în domeniul istoriei. În 1874 se naşte nepotul său (copilul fetei sale Ilona), contele Bethlen István, primul ministru de mai târziu (1921-1931). Alt nepot, Domokos, colecţionar de artă, se dedică arheologiei şi înfiinţează la castel un muzeu, piesele cele mai valoroase constituindu-le colecţia de covoare orientale. Ultimii proprietari ai castelului sunt contele Teleki Mihály (1921-1988) şi soţia, contesa Tisza Aimée (1914-1991). La sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, clădirea a fost jefuită și biblioteca distrusă. Numai o parte din cărți au putut fi salvate și păstrate în Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș și la Muzeul Aradului. În 1949 ansamblul a fost naționalizat, iar în 1956, după o epidemie de tuberculoză, a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. Între 1961 și 1962 clădirea a fost renovată pentru a servi noii funcțiuni. Pe parcursul anilor, s-au făcut diferite modificări și renovări, printre care încălzirea centrală și închiderea porticului de la parter cu ferestre (1991), înlocuirea unora dintre ferestrele vechi și pictarea dormitoarelor copiilor.

Ansamblul a fost retrocedat în 2006 și a intrat efectiv în posesia urmașilor din familia Teleki în 2011. În prezent, aceștia doresc restaurarea palatului și parcului și introducerea lor în circuitul turistic. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici și peisagiști) organizează aici „Ziua Castelului”, oferind expoziții tematice și ghidaje gratuite în română și maghiară. În prezent, Castelul Teleki din Gorneşti este un obiectiv turistic din ce în ce mai atrăgător pentru public. Ansamblul este vizitabil pe tot parcursul anului. În general cei mai mulţi turişti vin în perioada aprilie – octombrie, perioada cea mai aglomerată fiind mai, iulie si august. Timpul mediu pe care turiştii îl petrec la noi este de 40 de minute. Majoritatea turiştilor sunt din ţară şi din Ungaria,  dar vin turişti şi din alte ţări ale Europei, chiar şi din locuri mai exotice ca Australia şi Chile. De exemplu, în anul 2014 au fost aproximativ 5000 vizitatori. Aici se organizează o largă varietate de evenimente: Balul Anual al Castelului, Ziua Castelului, concerte, expoziţii, tabere de cercetași sau tabere de creație sau studiu dedicate artiștilor, arhitecților și istoricilor, dar şi nunţi şi alte evenimente private. Localitatea Gornești este situată pe râul Mureș, pe drumul național DN15 Târgu Mureș – Reghin – Piatra Neamț, fiind atestat documentar încă din anul 1319 (surse: cetati.medievistica.ro; wikipedia.org; monumenteuitate.org; msnews.ro; jurnaldehoinar.com; turismreghin.ro; ardealtv.ro).

Prin conservarea și restaurarea acestor monumente istorice și arhitecturale, crește vizibilitatea țării noastre în exterior, dar și imaginea sa, ca țară cu o istorie foarte bogată ce merită cunoscută.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*