O carte și un spectacol: „Mihăiță – Reconstituirea unei vieți”

Aș putea începe cu un „Salut” – numele revistei lansate de George Mihăiță, actorul care a fost cel mai aproape de problemele adolescenților români, el însuși rămânând un perpetuu adolescent în tot ceea ce creează pe scenă, pe platourile de filmare, sau în biroul de manager al Teatrului de Comedie din București – și aș putea continua cu „De ce dai, mă?” – celebra replică din filmul „Reconstituirea”… Deși să fiu sincer „aș da” cu flori și cu aplauze pentru o carieră artistică strălucită. Și cum stă bine unui asemenea artist și unei asemenea cariere, trebuia să vină „pe aripi albastre de cerneală” și o carte care să cuprindă în afară de partea de spectacol și tainele din spatele scenei, sau secretele din viața personală. Astfel că într-o zi de luni, 29 octombrie 2018, la ora 18:00, găzduită de „Cărturești Verona – cafenea” a avea loc lansarea volumului „MIHĂIȚĂ. Reconstituirea unei vieți”, de Doina Papp. Pe lângă admiratorii nelipsiți, invitați alături de George Mihăiță au fost: Doina Papp, Ioan Cristescu, Radu F. Alexandru. Cartea își poartă titlul acesta ca o aluzie la titlul filmului în care a debutat George Mihăiţă, Reconstituirea, realizat în 1968 de marele regizor Lucian Pintilie.

Ce cuvinte, întâmplătoare sau alese, pot să cuprindă istoria pământeană a unui om? Niciunele. Ce cuvinte pot să măsoare lungimea, lățimea, înălțimea, talentul, râvna, teama, spaima, spusele și nespusele unei alcătuiri omenești în goana ei de a-și împlini rostul? Niciunele. Cu atât mai greu când este vorba de un actor. Și parcă și mai greu când vine vorba de un mare actor: GEORGE MIHĂIȚĂ. Restul e tăcere.”, avea să spună prietenul Horațiu Mălăele. Iar marele actor Marcel Iureș ținea să menționeze: „Când vine vorba de George, mă gândesc la bunicul meu când se făcea grâu mult: «E bogăție mare, copiilor, luați și mâncați. Dar vedeți cum faceți, să nu-l risipiți».”

Autoarea acestui prețios volum, Doina Papp, este critic și istoric de teatru, publicist, membru AICT (Asociația Internațională a Criticilor de Teatru) și al UNITER (Uniunea Oamenilor de Teatru din România). Susține cronică teatrală la „revista 22”, în „Teatrul azi”, „Adevarul.ro”. Este autoare a numeroase emisiuni și scenarii de radio, dramatizări, traduceri, adaptări difuzate pe posturile naționale.  A publicat volumele monografice „Treptele iubirii” (Silvia Popovici), „Viața pe o scândură” (Teatrul Nottara), „Un destin spulberat” (Dan Micu), „O poveste cu Horațiu” (Horațiu Mălăele), precum și lucrări de istorie și critică teatrală („De la cortina de fier la teatrul fără perdea” –  ediția I – 2013, ediția a II-a – 2015 și „Clipe de teatru”), cronici și eseuri teatrale. Membră în jurii naționale și internaționale, a obținut numeroase premii și distincții, printre care Premiul pentru critică la Galele UNITER, în 2006 și 2017.

Și ca niciodată, după lansarea cărții a apărut și un spectacol one-man show, „Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi”, ce a avut premiera pe 8 februarie 2019, la Teatrul de Comedie din București. Spectacolul rememorează momentele definitorii ale biografiei actorului George Mihăiţă, după împlinirea vârstei de 70 de ani. „Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi” are la bază, pe lângă amintiri şi imagini din arhiva personală a lui George Mihăiţă, lucrarea Doinei Papp, cu acelaşi titlu, apărută în 2018 la editura Tracus Arte. „Este un spectacol special pentru o seară specială. O oră şi…  în care îmi rememorez viaţa, fără cosmetizări, rămânând în faţa publicului cel care sunt de fapt: George Mihăiţă, actorul de film şi de teatru, iubitorul de poezie, tatăl, cel care a creat o revistă pentru adolescenţi… omul sincer din spatele rolurilor, cel care spune o poveste în cuvinte şi imagini. O poveste care îi va motiva pe mulţi să caute în ei înşişi resursele pentru a creşte, pentru a se dezvolta”, transmite George Mihăiţă într-un comunicat.

Reconstituirea este momentul de referință, filmul atât de inspirat ajuns și pe coperta cărții. Este atât de complicat firul acestei reconstituiri plecând de la cei 20 de ani pe care îi avea atunci când a filmat pentru Lucian Pintilie și să îl urmărești pe parcurs de o viață și cu o carieră excepțională. Un personaj exhaustiv aș spune. El s-a manifestat ca și co-autor al acestei cărți. Cred că ne-am completat bine. Eu mi-am asumat evaluarea critică a parcursului artistic al carierei domnului Mihăiță, iar el și-a urmărit cu atât de mare atenție și emoție drumul în viață. Pe parcursul lunilor în care am lucrat la această carte l-am cunoscut și altfel decât îl știam, ca om, ca și caracter, un om de o mare probitate și de o mare meticulozitate la care sincer nu m-aș fi așteptat de la un actor cu mare faimă.” Aceastea toate avea să le spună criticul de teatru și autoarea cărții „MIHĂIȚĂ. Reconstituirea unei vieți”, Doina Pap, după ce a retrăit alături de marele actor parcursul unei vieți de succes. Succes pe mai departe, George Mihăiță! Reverențe și aplauze, maestre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*