Gaudeamus 2017 cu Nicu Nicușor, Cezar Adonis Mihalache, Romeo Tarhon și scriitorii fideli Editurii Națiunea

O zi mult așteptată de către iubitorii de literatură: 26 noiembrie 2017. Emoții pentru creatorii de noi universuri… Pentru membrii „Curentului Literar Douăzecist” reuniți la evenimentul „Gaudeamus cu Editura Națiunea”. Pentru cei prezenți la memorabilul regal de poezie și muzică desfășurat pe scena „Bursei de contacte” din Romexpo. Invitatul special a fost cantautorul, interpretul și poetul Nicu Nicușor, care ne-a încântat cu cântece de înaltă expresivitate artistică. Din păcate a lipsit de la spectacol, din motive de sănătate și angrenarea în foarte multe proiecte, cealaltă invitată de marcă, poeta militantă din Chișinău, Renata Verejanu.

Scriitorul și editorul Cezar Adonis Mihalache, redactor-șef al Ziarului Națiunea și co-patron al editurii cu același nume, a deschis întâlnirea prezentând o parte dintre volumele și autorii din program, între care valoroasa carte „Adevăruri biblice: îngerii, extratereștrii anitici și Omenirea – o ipoteză ca multe altele” a scriitorului Ioan Micu și cele două volume ale poetei Ana Vecerdea Ardelean, „Psaltirea Maicii Domnului” și „La noi acasă”, ambii autori aflați în imposibilitatea de a fi prezeți la lansare. Actrița Veronica Gheorghe a oferit celor prezenți un recital de înaltă clasă cu poezii din volumul „Dorul” lansat de către scriitorul și editorul Romeo Tarhon, fondatorul „atelierului” de creații literare „Terapie prin poezie și proză”, transformat în „Academie de poezie și proză” datorită evoluției celor care au debutat, și s-au afirmat ca poeți și prozatori .

La ediția din acest an al târgului Gaudeamus, poetul Romeo Tarhon a oferit cititorilor „o culegere tematică de creații lirice modelate în lutul cuvintelor în ultimii ani”, după cum s-a exprimat însuși, cu un titlu plin de semnificații  – „Dorul”-, o emblemă a românismului, un simbol al ubirii de neam și țară. Un moment emoționant al evenimentului a fost cel al salutului transmis de către Romeo Tarhon, în calitate de editor, poetei Mariana Tatiana Ianto care, deși trăitoare în Italia, este prezentă aproape la fiecare târg de carte împreună cu editura Națiunea, prin volumele dăruite cu drag cititorilor din Țara Mamă România. A urmat poeta Radiana Iancu, una dintre participantele la concursul de creații literare  „Mi-s Muza/Muzul Poeziei/Prozei, prima ediție”, încântând auditoriul la mircofon cu o poezie emoționantă din lirica proprie.

În continuare, distinsa poetă Călinescu Maria, care a apărut în mai multe antologii ale editurii Națiunea și care activează constant în grupul „Academia de poezie și proză”, a recitat o poezie emoționantă în calitate de participantă la același concurs aflat în faza finală.

Sosită din îndepărtata Danemarcă unde, în singurătatea gândurilor sale,  a încropit din lacrimă și dor de oameni „Cuvântul întrupat din beznă”, pe care l-am trăit cu toții impregnându-ne de freamătul emoției cu care ne-a făcut părtași la actul mistuitor al creației, a luat cuvântul la microfon Andreea Arsene, poeta „Clipei măiastre”, a „Alter-egou-rilor” și a „României în agonie”, volumele publicate de către talentata poetă și jurnalistă la editura Națiunea. Apoi, Amalia Năcrin, poeta și romanciera noncoformistă și liberă în spirit, aflată la lansarea celui de al optulea volum editat la Națiunea, sugestiv intitulat „Copilul toamnei”, a încununat evenimentul cu versuri alese dedicate mentorului Curentului Literar Douăzecist și al Academiei de Poezie și Proză.

Cititorii avizi de cultură și oamenii de cultură prezenți la eveniment, între care artista Camelia Florescu, profesoara poetă Dania Badea, poetul Ioan Forcoș, poeta Mihu Eugenia, marea iubitoare de poezie și artă Mihaela Cucorada, prietena scriitoarei de notorietate Irina Binder, s-au putut bucura de întâlnirea cu poeți și prozatori dedicați artei pentru artă, de lansările de volume valoroase precum și de un final apoteotic al evenimentului, în care artistul Nicu Nicușor a înflăcărat sufletele tuturor celor care simt adânc românește cu acordurile și versurile mobilizatoare ale cântecului unionist „Treceți batalioane române Carpații”.

Astfel, Nicu Nicușor, Cezar Adonis Mihalache, Romeo Tarhon, Veronica Gheorghe și poeții care au citit la microfon din lirica proprie, au adus un superb omagiu limbii, literaturii și muzicii românești în preajma Zilei Naționale a României prin momentele artistice  care vor rămâne vii în inimile celor prezenți la eveniment!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*