Rapsodul moştenitor al cântecului moldovenesc

Născut pe 14 iunie 1976, în satul Ghireni, comuna Cotuşca din judetul Botoşani, Dan Doboş şi-a petrecut copilăria în satul natal unde şi-a însuşit, alături de fraţii şi surorile sale, trăsăturile esenţiale de caracter ale oamenilor locului, între care modestia şi bunul simţ, ce dealtfel reprezintă esenţa de nezdruncinat a ţăranului român autentic. Imaginea păstrată în amintire peste timp ne este prezentată de Dan Doboş astfel: „ … un sat frumos, cu oameni simpli, dar pe cât de simpli, pe atât de înţelepţi”. În satul său de pe malul Prutului muzica populară din Basarabia ajungea pe undele radio în casele tuturor. „Am crescut cu muzica lui Nicolae Sulac, Valentina Cojocaru şi Nicolae Glib. Versurile fraţilor de peste Prut îţi ajungeau la inimă şi-ţi ofereau libertatea de care nu ne prea bucuram pe vremea comuniştilor“, mărturiseşte artistul.

Crescut în spiritul respectului faţă de folclorul românesc, pe care îl prezintă şi astăzi cu justificată mândrie în spectacole, Dan Doboş este nu numai purtătorul unui mesaj peste generaţii, ci şi posesorul unor calităţi vocale de excepţie. Descoperit de maestrul Ioan Cobâlă şi devenit peste timp interpret de seamă al muzicii populare româneşti, ascultat cu dragoste şi luare aminte, Dan Doboş se numără în prezent printre reprezentanţii de frunte ai folclorului din zona Botoşanilor. Acest lucru însă nu-l împiedică să îi menţioneze cu veneraţie şi respect pe cei care l-au şcolit în arta cântului popular şi i-au deschis porţile consacrării. Aceştia sunt: Mariana Honceru, Florentina Satmari, Marioara Murărescu și Daniela Condurache. În perioada 1982 – 1990 este elev la Școala Generală din satul Ghireni, unde descoperă primele taine ale învăţăturii.

Între anii 1990-1994 este elev la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, din Botoşani, unde studiază ca instrument trombonul, dar în paralel nu îşi neglijează nici vocea, luând lecţii de canto. Se angajează ca profesor în satul natal, până la apariţia maestrului Ioan Cobâlă, sosit în comuna Coţuşca, împreună cu Orchestra Rapsozii Botoşanilor. Legătura închegată aici între cei doi va da roade în timp, interpretul devenind solist al Orchestrei Rapsozii Botoşanilor. Pe 28 aprilie 1998, Dan Doboş devenea solist cu acte în regulă al orchestrei, unde activează şi astăzi, aducând cinste orchestrei cu care a cântat în zeci de spectacole, atât în ţară cât şi peste hotare. În timp ce cariera artistului se contura, în perioada anilor 2002-2005, Dan Doboş îşi continuă studiile în cadrul Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti, la Facultatea de Muzică, specializarea Pedagogie muzicală, iar în anul 2007 finalizează şi un masteratul în „Artă muzicală”, la aceeaşi universitate de renume. Porţile către arta folclorului românesc se deschid pentru Dan Doboş şi devin şi mai măreţe odată cu obţinerea primului mare premiu, la etapa judeţeană a Festivalului Naţional „Moştenitorii”, realizat în cadrul emisiunii „Tezaur Folcloric” al doamnei Marioara Murărescu, care de-a lungul vremii a găzduit în emisiunile sale mari valori ale cântecului popular românesc. Urmare a acestui succes, care va atrage după sine numeroase apariţii în presa scrisă şi invitaţii la televiziunii naţionale, Dan Doboş devine un nume cunoscut şi recunoscut. Dintre apariţiile remarcabile, amintim participarea sa în anul 2003 la Festivalul de Folclor de la Mamaia, unde încântă sufletele iubitorilor de artă cu cântecele sale, iar în anul 2007 este admirat de întreaga Românie, pe scena din Braşov, în concert la „Cerbul de Aur”, unde are alături Orchestra Rapsozii Botoşanilor, sub bagheta maiestrului Ioan Cobâlă, dar şi interpreţi de mare valoare ca Daniela Condurache şi Sofia Vicoveanca. În anul 2008 şi respectiv 2009, Dan Doboş urcă şi pe scena Festivalului de la Callatis. Ca rezultat al muncii de peste ani si pentru toţi cei care-l admirau şi îl ascultau, în anul 2005, artistul îşi lansează primul său album din cariera muzicală alături de Daniela Condurache şi Cornelia Ciobanu.

După zece ani de muncă, Dan Doboş îşi va lansa în 2010 şi primul CD cu cele mai cunoscute piese din repertoriul său: „Alt flăcău ca mine nu-i”. Dintre melodiile sale îndrăgite care au mers la sufletul românilor putem menţiona: „Alt flăcău ca mine nu-i”, „Aseară pe lună plină”, „Fosta-i lele cât ai fost”, „Pe sub mână înc-o dată”, „Ista-i joc de la Bacău”, „Ăsta-i joc cu strigături”, „Păhăruțu-i cât un cui”, „Mă grăiesc lelițele”, „Amară străinătate”, „Doamne, ce-ai avut cu mine”, „Prin străini inima-i arsă”, „Tatăl meu, om gospodar”, „Polcuța cu hop”, „Câte mândre am iubit”, „Calea lacrimilor mele”, „Stau pe laiță doi bătrâni”, „Nu-ți mai trec pe la portiță”, „Dorule fără cărare”, „Cum ar fi doar vin să fie”, „Pe drumul bătut cu piatră”, „Sus la cramă, la Cotnari”, „Bărbatul când e de vină”  etc.

Numele interpretului Dan Doboş stăruie în sufletul oamenilor datorită pasiunii cu care îşi îndeplineşte vocaţia scenică, prin melodiile sale inconfundabile, dar şi prin atitudinea generoasă pe care a avut-o întotdeauna faţă de oamenii care-l înconjoară. Cântecele sale sunt inspirate din viaţă şi cuprind o arie largă de trăiri sufleteşti, tălmăcite cu măiestrie, sensibilitate şi talent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*