Patrimoniul secuiului imaterial…

Ce ar mai fi rescris ei manualele de istorie dacă UNESCO ar fi inclus pelerinajul maghiaro-secuiesc de la Şumuleu Ciuc pe lista „Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”! De fapt, de rescris ori cum le-au rescris în variantele revizioniste distribuite prin tot Ardealul, dar ar fi avut de acum și „aparatul științific” pe prima pagină a fiecărei cărți! Ar fi împânzit țara cu plăcuțele lor de drept patrimonial recunoscut de UNESCO, ar fi înfipt câte un țăruș al recunoașterii „universale” în fiecare ungher de țară. Ba, ar fi tropăit prin toată Europa drept părinți ai patrimoniului universal, împingând „contribuția” lor în vremuri atât de îndepărtate că s-ar fi pierdut și urma pietrelor în care văd câte o rună secuiască, s-ar fi declarat însuși izvor născător de civilizație!

Grecia antică, Imperiul Roman? Nu, ei sunt cei „străvechi”! „Străvechii secui” (dixit!) pe care mâine-poimâine o să-i pună pe post de părinți ai umanității. Atât de străvechi că nimeni nu i-a zărit cu vreo contribuție, nu de la începuturile, ci  măcar de pe la jumătatea istoriei umanității încoace! Dar asta nu ar mai fi contat! Ar fi fost simple detalii ce dovedesc răutatea celor ce nu vor să îngenuncheze în fața „universalității” lor. Pe care, e drept, trebuie să o recunoaștem că există din plin, dar, doar acolo, în inima plină de venin a revizionismului și iredentismului.

Și ce ar mai fi fost ca aceea inimă neagră, ce pulsează puroiul urii prin fiecare venă revizionistă, să devină motto-ul contribuției universale?!

E drept, maghiarii au fost destul de isteți când au strecurat, prin mâna fostului ministru al culturii, Kelemen Hunor, proiectul includerii pelerinajului (antiromânesc) de la Șumuleu Ciuc pe lista patrimoniului universal al UNESCO. L-au trecut la capitolul contribuții imateriale pentru că, vorba aceea, cum ar fi demonstrat ei consistența manifestării „străvechi” a secuilor când nu e de găsit nici măcar un os de secui pe care să-l îngroape sub plăcuțele pe care ar fi vrut să treacă girul UNESCO.

Dacă forul le-ar fi inclus pelerinajul în patrimoniul universal, le-ar fi introdus în tezaurul umanității toate mizeriile, astea, da, „materiale”!, vizând Ungaria mare, cu toate „relicvele” revizioniste, pe care le plimbă pe post de moaște la adunările din cadrul pelerinajului.

Ar fi ațâțat focurile secuiește pe care maghiarii le așează pe conturul a ceea ce vor să ne smulgă, de ne-ar fi transformat în praf și cenușă toate simbolurile nostre cu adevărat milenare, cu adevărat universale, fie ele și neincluse în vreun teanc de hârțogării de sub pecetea recunoașterii date de vreun for. Ar fi fost și o contribuție, sub eticheta unei instituții, a scaunelor secuiești și ar fi deschis o cale mult mai rapidă în transferarea în patrimoniul lor de micime a bisericilor și clădirilor pe care nu au reușit să pună încă mâna.

Ar fi fost o legitimare a marșurilor maghiare împotriva românilor. Pentru că, de fapt, asta înseamnă și pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, prin toate acțiunile, declarațiile și falsurile istorice provocatoare afișate în cadrul procesiunii.

Revizioniștii mai au însă o posibilitate de a intra într-un „patrimoniu”! Și le promitem că noi le vom face dosarul de recunoaștere și protecție! Să plece spre Ungaria în pelerinaj și de nu vor avea cea mai nobilă recunoaștere, de cale bătută!, să nu ne spună nouă pe nume.

2 Responses to Patrimoniul secuiului imaterial…

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *