– Gabriel Teodor Gherasim în dialog cu Mariana Preda –
Într-unul din multele interviuri acordate de Gheorghe Zamfir, maestrul ne spunea că naiul este cel mai vechi instrument din lume. Legendele din jurul zeului trac Pan, adoptat de greci, pare să confirme această ipoteză, dovadă stând și statuile de lut ars, vechi de mii de ani, descoperite în Babilonia, India, Peru şi Dacia. Când am avut ocazia să iau un interviu domnişoarei Mariana Preda, elevă a maestrului Zamfir, protagonistă a unui scurt metraj intitulat „Doina”, a regizorului Nikolas Grasso, premiat la opt festivale internaţionale de filme (Monaco Internaţional Film Festival, Festival du Cinémă de Paris, Chicago Internaţional Movies and Music Festival, Naţional Film Festival for Talented Youth, Festival Fiaticorti, Inventa un Film Internaţional Film Festival, Corti d’Essay Film Festival, Delhi Shorts Internaţional Film Festival), am făcut-o cu dorința de a afla mai multe lucruri din domeniul muzicii de nai şi al muzicii româneşti în lume.
*
– Vă găsesc în Olanda la studii superioare. Ce studiaţi aici şi de ce aţi ales Olanda pentru specializare?
– Sunt studentă la Conservatorul din Amsterdam, specializarea nai clasic sub îndrumarea naistului Matthijs Koene. Am ales să studiez aici acum trei ani, după terminarea liceului de arte din Târgovişte, fiind singura catedră de nai din Europa, în afară de Bucureşti şi Chişinău. Este o oportunitate mare pentru mine să pot studia muzică clasică şi contemporană cu cei mai buni profesori şi uneori compozitori care scriu piese special pentru nai. De asemenea, îmi place foarte mult mentalitatea lor şi faptul că există încurajare pentru tineri şi pentru tot ce este nou în materie de muzică, instrumente etc. Îmi doresc să fac naiul cât mai cunoscut în lume, prin diferite abordări ale genurilor muzicale, atât clasice cât şi tradiţionale.
– Aţi studiat naiul şi încă sub îndrumarea maestrului Zamfir. Relataţi-ne cum s-a cuibărit naiul în viaţă dumneavoastră şi de ce aţi ales să continuaţi specializarea cu acest instrument?
– Sub îndrumarea părinţilor mei, care iubesc foarte mult folclorul, la vârstă de zece ani am mers la liceul de muzică din Târgovişte să studiez un instrument şi am ales naiul. După un an, m-am îndrăgostit de sunetul acestuia, de faptul că este un instrument dificil de cântat şi mai ales că nu este atât de comun. Şi am decis să merg la cât mai multe competiţii, spectacole, şi să devin un naist profesionist. La 13 ani l-am întâlnit pe maestrul Zamfir care era profesor la Universitatea de muzică şi care m-a încurajat să studiez şi mai mult prin povestiriile sale despre cum a cucerit lumea cu naiul, şi cât de important este să cânţi cu sufletul. Faptul că dânsul preda studenţilor şi mi-a dat această oportunitate de a face parte din clasa lui universitară m-au determinat să muncesc şi mai mult. În felul acesta s-a creat o legătură strânsă între mine şi instrument şi, între timp am devenit de nedespărţit.
– Ce a dus la filmul Doina şi ce a însemnat pentru dumneavoastră experienţa cinematografică a acestui film?
– Am avut ocazia să joc ca actriţa în filmul „Doina”, regizat de Nikolas Grasso, prin intermediul maestrului Zamfir, care m-a recomandat acestuia. A fost o oportunitate unică şi frumoasă şi îmi doresc să mai retrăiesc acea experienţă. Am intrat în contact cu lumea filmului, o lume la fel de frumoasă precum a muzicii şi vreau să le împletesc cumva în viitor. Am învăţat multe lucruri minunate de la actori de seama Maria Dinulescu, Carmen Ungureanu, dar cel mai important este că l-am întâlnit pe Nikolas. Cu acest film am călătorit în lume, am fost primită la multe festivaluri printre care şi Madeira Film Festival în Portugalia unde am avut ocazia să-l cunosc pe musicianul Kyle Eastwood, fiul celebrului actor şi regizor Clint Eastwood. În 2014, chiar am regizat şi eu un scurt metraj numit „Life” care a fost premiat cu ‘Independent Spirit Award’ la Monaco Internaţional Film Festival. În 2015 am realizat un scurt filmuleţ de promovare a oraşului Bucureşti produs de către Expedia şi NFFTY (Naţional Film Festival for Talented Youth).
– Împărţiţi cu cititorii noştrii, câteva din experienţele de concursuri şi spectacole pe care le-aţi avut în Ţară şi în lume?
– Am participat la foarte multe competiţii, olimpiade naţionale de muzică unde, timp de cinci ani, am câştigat locul, concursuri naţionale de folclor – „Maria Tănase”, „Strugurele de Aur”, „Mamaia” – unde am obtint locul 2, „Panfluit Solisten Concours”, în Olanda unde am obţinut premiul 1 etc. De asemenea, am avut multe spectacole şi concerte atât în România cât şi în Olanda, Bruxelles, Londra, Milano, Jacksonville (USA), ceea ce m-a încurajat şi mai mult să studiez. În luna ianuarie a.c., am obținut un premiu de excelenţă în cadrul Ligii Studenţilor Români din Străinătate, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, pentru promovarea naiului românesc în lume. Am învăţat foarte multe lucruri participând la competiţii, stăpânirea de sine, concentrare maximă, antrenamentul zilnic, dar, mai ales, am învăţat să îmi deschid sufletul în faţă oamenilor şi să vorbesc prin instrument. Îmi place acea adrenalină înainte de spectacol, acea motivaţie şi frică în acelaşi timp, sentimentul de nestăpânire şi, în acelaşi timp, de control, şi tot felul de gânduri care îmi trec prin cap, şi toate se opresc în momentul când cânt prima notă. Consider că atât experienţele pozitive cât şi cele negative te formează ca artist, un artist complet. Din concertele mele pentru comunitatiile de români din lume şi la ambasadele româneşti am văzut într-adevăr cum foclorul românesc atinge inima oamenilor şi cât de dor le este de acasă.
– Pe 15 mai a.c., o să susţineţi un spectacol pe Broadway, la Spectacolul Anual Românesc din New-York. Ce speraţi să inspire muzică dumneavoastră la spectatorii români şi americani?
– Îmi doresc foarte mult ca prin acest spectacol să arăt tradiţia şi folclorul nostru românesc celor care nu îl cunosc şi să încânt sufletele românilor din New York. Vreau să subliniez faptul că folclorul românesc este foarte bogat şi diversificat şi, în acelaşi timp, este de o profunzime incredibilă. Prin doina noastră vreau să transmit dorul de cei dragi, iar prin piesele de joc să aduc veselie. Mulţumesc domnului Ştefan Minovici pentru că mi-a dat această oportunitate şi pentru că prin „România Day Festival on Broadway”, ajuns deja la a XVII ediţie, promovează România în America.
– Ce urmează după Broadway?
– Îmi doresc ca vara această să lansez primul meu album de folclor cu piese transcrise de pe vioară pe nai. De asemenea, lucrez la primul meu album de muzică clasică. Pe 28 mai a.c., voi susţine un recital în deschiderea concertului renumitului artist Tudor Gheorghe, în Domkerk, Utrecht, organizat de către „IKKI Productions and Events”. Și voi mai susţine în curând un concert în Havana, Cuba, organizat de Ambasada Română. În august, voi concerta în cadrul festivalului „Untold” din Cluj, iar în toamnă voi susţine un concert pentru asociaţia „Propatria” din Roma. În cadrul conservatorului am multe concerte de asemenea.
Lasă un răspuns