Divide et impera!

În cunoștință de cauză și cu toată luciditatea gândului, pentru orice observator neutru, cazul INTACT relevă cu profundă dezamăgire cea mai periculoasă scindare a românilor prin manipulare, puși astăzi cap în cap în lucruri banale, care altfel ar trebui să nu iasă din matca firescului cotidian. Demagogia polticienilor, isterizată și interesată în perspectiva anului electoral 2016, a făcut să cadă în capcana unui grup de jurnaliști zgomotiși și influenți, în numele așa de sensibil al libertății de expresie, nu numai liderul PSD Liviu Dragnea și președintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu or președintele Klaus Iohannis, ci și nume prestigioase din Parlamentul European. În principiu, după condamnarea patronului de la INTACT, Dan Voiculescu, Justiția a decis recuperarea prejudiciului în dauna statului, însă executarea sentinței privind valorificarea prin ANAF a bunurilor confiscate a fost amânată de guvernul lui Victor Ponta mai bine de un an.

Derularea procedurilor de punere în executare, dictate de Justiție, au alertat și ofensat grupul celor de la Antena 3 care au considerat că acțiunea ANAF este una de îngrădire a dreptului constituțional de liberă exprimare. În timp ce sute de firme ce sunt executate fără comentarii, în timp ce bătrâni lipsiți de orice altă alternativă sunt evacuați și chiar lăsați fără adăpost prin executări silite, cei de la Antena 3 amenință cu un protest sui generis, programat la 19.02.2016, în București, după o evidentă incitare a fanilor, la limita infracțiunii. Directorul antenelor, Mihai Gâdea, reușește să facă valuri în urma descinderii ANAF la sediul INTACT în vederea evacuării sediului firmei ce face obiectul executării sentinței așa încât receptivul Senat îl cheamă pe premier să dea explicații în legătură cu intervenția și cu somația ANAF de la sediul firmei lui Voiculescu.

Asaltat cu numeroase acuze, inclusiv sub amenințarea moțiunii de cenzură, premierul spune că, în principiu, nici el nu e de acord cu descinderile în forță, dar că ANAF și-a făcut datoria cât se poate de corect din punct de vedere legal și, ca urmare, dacă în Senat sunt obiecții de această natură, tot acolo se pot face modificările legale în favoarea Antenelor. „ANAF a actionat legal. Pe 8 februarie 2016 s-a decis punerea în aplicare a acestei decizii. Eu nu am fost informat, dar nici nu trebuia sa fiu informat, a spus Dacian Cioloș. Este datoria instituțiilor statului să își valorifice bunurile. Autorităţile fiscale ale statului lucrează pentru interesul cetăţenilor şi nu trebuie să aibă o atitudine de intimidare sau de instituţie represivă”. De adăugat că ANAF-ul a aplicat o ordonanță emisă de Guvernul Tăriceanu în 2007, încă în vigoare, a cărei aplicare a fost îndelung amânată sub guvernul lui Victor Ponta, care își făcuse din Antena 3 o tribună prietenoasă. În ce-l privește pe directorul Antenelor, Andrei Pleșu, într-o anumită împrejurare, prin august 2014, îl intuia cam așa: ameţit sufleteşte de aburii şefiei, de câştigul convenabil, de prestigiul vedetei de televiziune şi de o conştiinţă de sine abuzivă, care, în limbaj teologic, se numeşte «slavă deşartă». Și tot atunci, cunoscutul filosof, îi da cu generozitate un sfat de care, după cum se vede, Mihai Gâdea a uitat: Pentru mult mai puţin, Mircea Geoană a căpătat, din partea lui Ion Iliescu, un calificativ de care nu mai poate să scape… Dlui Gâdea i-aş da, amicalmente, un sfat: să-şi amintească de el însuşi, în versiunea de la începutul anilor 2000, când nu era aşa fălos, dar era mai curat. Cu toate însă că, prin Valentin Jucan, CNA constata și spunea explicit că Antena 3 își dezinformează telespectatorii în legătură cu situația reală și care nu aduce nicio atingere dreptului la liberă exprimare, reacțiile furibunde nu mai pot fi stăvilite.

Scandalul nu prea artificial creat, dacă ne gândim că are și scopuri conotative, a avut menirea să acopere chiar și acuratețea exprimării și conciziunea comunicatului ANAF: Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor OG nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român-proprietar al imobilelor ce au fost confiscate şi trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentinţe judecătoreşti, a notificat astăzi, 15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menţionate. Notificarea menționează, după tipicul stilului administrativ, scopul evacuării, temeiul ei legal (decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală), precum și termenul de conformare, 5 zile lucrătoare de la data notificării, conform art. 1039 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Consecvent cu rigurozitatea actului de justiție, CSM, văzând reacțiile emoționale ale lui Tăriceanu, Iohannis și, în opinia unora, chiar ezitările lui Cioloș, atrage atenția că, în funcțiile pe care le dețin, se implică negativ în treburile Justiției, ceea ce ar putea cântări destul de greu în Raportul MCV, fie și în ciuda asigurărilor optimiste ale lui Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, date premierului cu câteva zile mai înainte. Evenimentele de miercuri, din Parlament, legate de Antena 3, precum și cele legate de votul cu ezitări pentru punerea la dispoziția Justiției a lui Mădălin Voicu și a lui Nicolae Păun pentru fapte de corupție ar putea să atârne greu cu semnificația lor abuzivă. Pe de altă parte, se știe însă nu de acum că o însemnată parte din media românească e aservită politic PSD ca tribună electorală prin jurnaliști lipsiți nu numai de profesionism, ci mai ales de verticalitate.

Așa se explică de ce până și Ion Iliescu, scăpat de grija mineriadelor, a ieșit să opineze în sprijinul Antenei ca altădată când erau aduși minerii să facă ordine în stil proletar la București. Așa că, după o zi tulbure în Parlament, șeful Senatului și liderul PSD au fost chemați la Antema 3 ca la Canosa și chestionați de Gâdea să spună cine este totuși în spatele acestei acțiuni legale a ANAF. Vineri a urmat mult trâmbițata „adunare publică” din Piaţa Constituţiei, lamentabilă și umilitoare, dar care nu a numărat chiar milioane de susţinători, cum se spera a fi, deși au venit acolo oameni de la care se așteaptă mai multă rațiune decât emoție, ba chiar a fost prezent și cântecul popular. Politica editorială a Antenelor, focalizată ani de zile anti-Băsescu, deja anacronică, abia mai hârâie răgușit acum doar pe o singură coardă ‒ dragă PSD şi lui Voiculescu ‒ divizarea electoratului în două tabere opuse, după dictonul lui Filip al II-lea, Macedoneanul, Divide et impera, care dă roade, iată, și acum la București, precum a dat, încă cu patru secole înainte de Cristos, împotriva cetăților grecești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*