Un eveniment profund național la Gaudeamus cu Națiunea și Andrei Păunescu

Motto: „Pâlcuri de brazi vechi şi noi se adună de nicăieri…
În templul artelor se iveşte duhul cunoaşterii –
Line unde, cosmice înălţări ale cugetului ancestral,
Venit încă din vremea umbrelor mari ale lui Traian şi Decebal:
Vorbă eminească ce mocneşte mereu în fiecare din noi,
Fii şi fiice zămilsite din stihurile basarabene ale lui Vieru„.
(Alex Enache, „Imnul Națiunii„)

Îmi zic „Bine ai venit, Lilia, în rândurile membrilor curentului literar douăzecist!”. Dacă ar fi să-și imagineze cineva, a fost sublimă atmosfera în care m-am pomenit, venind cu puțină întârziere la Evenimentul prilejuit de lansarea cărților și Antologiilor Editurii „Națiunea”, dar și cele ale poetului și artistului Andrei Păunescu în cadrul evenimentului „Gaudeamus”. Vă mai amintiți Dumneavoastră, cei care ați fost și cred că rămâneți îndrăgostiți de cenaclurile literare și de concertele susținute întru apărarea Țării, Limbii și Neamului Românesc? Istoria se repetă, dragii mei. Și atunci când studențimea de pe timpuri, printre care mă aflam și eu, punea la pariu dacă se va întâmpla Unirea cu Țara, mi-am expus o singură cale: „Da, Unirea este soarta noastră și acest fapt va deveni unul istoric, se va întâmpla cu orice preț!”…

În ziua de 22 Noiembrie anul curent, Târgul Internațional de Carte Gaudeamus a găzduit numeroase întâlniri ale scriitorilor, poeților din întreaga țară și nu numai, la care mi-aș fi dorit să absorb în totalitate, cu ochii, tot frumosul literar, tot raiul acesta, în care se perindă cultura și arta. Și, deloc întâmplător nu e faptul că mulți dintre noi am devenit membri ai Cenacului Națiunea, al cărui fondator este Romeo tarhon, scriitorul, editor al ziarului și editurii Națiunea alături de scriiorul și jurnalistul Cezar Adonis Mihalache, avându-i co-fondatori de cenaclu pe mulți membri ai grupului „Terapie prin poezie” pe care l-au constituit drept Cenaclul Națiunea Literar-artistică în data de 15 septembrie anul curent. În data constituirii acestui cenaclu, s-a decis ca președinți de onoare să fie Mihai Eminescu și Grigore Vieru, doi poeți nemuritori.

Este Imnul Cenaclului Națiunea, din care am reprodus un fragment, dar și versurile poetului Ion Forcoș închinate acestei mișcări literar-artistice:

„Ancoraţi în moştenirea ce, ca neam, ne defineşte,
Să dăm păs gândirii noastre, să transpunem din cuvinte
Cărămizile eterne, legendare, slova care rezideşte
Panteonul României și-al culturii sale sfinte,
Denunţând falsul cel care ne contestă şi dezminte!
Hai să facem NAȚIUNEA
Azi din noi şi noi din ea
Un altar în care lumea
Ne-ndoielnic va intra
Ca să afle adevarul, cel ce-o va elibera!”

Iubiți prieteni, a radiat întreaga mea ființă de bucurie, o bucurie imensă, pe care nu am simțit-o nicodată când a răsunat pentru toată lumea ideea predominantă a evenimentului, cea de revenire a Basarabiei la Patrie. Cu prilejul eveneimentului Gaudeamus, Editura Națiunea a lansat primul volum de versuri al tinerei poete, elevă a Colegiului Pedagogic Bălți, Alexandrina Vlas, inititulat „Cartierul viselor”, dovadă că avem susținere și ne sunt promovate tinerele talente de aici de peste Prut de o editură de mare anvergură și prestigiu.

Un scriitor spunea că literatura nu este decât oglinda stării actuale a țării și poporului. Ne mândrim pentru că astfel de evenimente au răsunet și la noi în Basarabia și, mai mult ca atât, dorința și entuziasmul sunt animate chiar de aceste repere literare și culturale din care se constituie o adevărată forță poetică și printre tinerele vlăstare creatoare ale literaturii basarabene.

Întreg spațiul cenaclist, dar și timpul dedicat întâlnirii de suflet, au avut semnificații deosebit de vibrante în ambianța creată de către artistul și scriitorul Andrei Păunescu, fiul poetului Andrian Păunescu și care, aidoma unui bard de filieră supremă, națională, precum și este de fapt, ne-a amintit de dulcele cântec dedicat Basarabiei, de alte șlagăre care proslăvesc și ne fac zborul însetat de univers național și de libertate creștină.

A consemnat Lilia Manole

2 răspunsuri la “Un eveniment profund național la Gaudeamus cu Națiunea și Andrei Păunescu”

  1. lilia manole spune:

    Iar nou vom spune Da si ne vom apara!

  2. Se va realiza maretul vis al reunirii nemului.Dar ce vor face guvernantii noii Romanii,vor face inca un Deveselu langa Prut sau ceva asemanator?Credeti ca rusii sant naivi?Numai desfiintand actualul Deveselu se va face o proba de intentii bune a Romaniei fata de uriasul de la rasarit,altfel el va spune niet si se pare ca n-ai cum sa-ll contrazici ca va fi prapad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*