Ateneul Român – Aniversarea Corului de Copii și Tineret Symbol, la 25 de ani de activitate

Sâmbătă 7 noiembrie 2015, la ora 18, sub egida Filarmonicii „George Enescu” și a Ateneului Român, a avut loc în generosul spațiu al Ateneului concertul aniversar „Symbol 25 de ani”, dedicat Corului de Copii și Tineret Symbol. Dirijorii acestui minunat concert au fost profesorul diac. Jean Lupu și Lect. univ. dr. Luminița Guțanu Stoian. Din programul concertului putem aminti: „Ziua Învierii” (cântare psaltică-armonizare) de Nicolae Lungu, „Împărate ceresc” (cântare psaltică-armonizare) de Constatin Drăgușin, „O mio Babbino caro” de Giacomo Puccini („solo di Lauretta” din opera „Gianni Schicchi”), „Dă-ne, Doamne, soarele” de Olguța Lupu, „Clopote astrale” de Teodor Zgureanu, „Quel guardo il cavaliere” de Gaetano Donizetti (aria Norei din opera „Don Pasquale”), „Coralia” de Cornelia Tăutu, „Miorița”de Petre Ștefănescu, „Rapsodia I” de George Enescu (selecție de Constantin Sandu; aranjament – Constantin Drăgușin), „Joc din Oaș” de Mihai Moldovan, „Floricică de pe apă” de Tiberiu Brediceanu (din opera „La seceriș”), „Oltule, râu blestemat” de Marin Velea (armonizare), „Diptic maramureșan” prelucrare de Constantin Arvinte, „Lie Ciocârlie” (piesă folclorică) și „Trei valsuri” de Vasile Timiș (versuri: Mihai Eminescu). Soliști au fost Paula Andrei – Sauerborn (Germania), Ana Cebotari, Corina Gatu, Andreea Novac, Andreea Blidariu și Iulia Miulescu.

Au acompaniat la pian Andrei Racu (3,6,11), Magdalena Bulibașa (7) și Bianca Fodor (15), iar percuția a fost asigurată de George Iacob (7). Prezentarea evenimentului a fost făcută de Daniela Greere. Invitații de seamă ai acestui concert aniversar au fost reprezentanți ai UCMR (Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România), ai ANCR (Asociația Națională Corală din România), ai Patriathiei Române (delegat-P.S.Timotei Prahoveanu), Președinta Alinanței Belgo-Române Doamna Ecaterina Evanghelescu venită special de la Bruxelles, dar și un reprezentant din Parlamentul Belgiei.

Au fost prezenți numeroși compozitori (Prof. univ. dr. Olguța Lupu, Cornelia Tăutu, Petre Ștefănescu, Marin Velea, Vasile Timiș și Constantin Arvinte) ale căror piese au fost interpretate în concert. Au mai fost prezenți foști membri ai corului Symbol, din diferite generații, veniți din Elveția, Germania, America și Danemarca. Concertul s-a dovedit a fi viu, plin de surprize, inserat cu intervenții solistice, cu decernări de diplome și cu rularea unui film (clip video) alcătuit din șase episoade ce reflectă întreaga activitatea a corului (geneza, generațiile, premiile și concursurile, episodul special dedicat dirijorului-fondator Jean Lupu,  concertele, turneele, discografia Symbol și culisele activităților de marcă din întreaga viață a corului de 25 de ani). La sfârșit spectatorii au aplaudat îndelung și au ovaționat cu un sincer „La mulți ani!” pe cei care au sărbătorit această frumoasă aniversare, respectiv Corul de Copii și Tineret Symbol, această nestemată a muzicii corale românești ce ne reprezintă atât pe plan național, cât și pe cel internațional cu rezultate dintre cele mai strălucite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*