România ultimului lucru de (des)făcut!

Așa ceva nu ne-am fi închipuit să trăim nici dacă rămâneam blocați acum un sfert de secol pe pervarzul „ferestroicii”! Să primim un ordin rusesc de desființare a unui pilon al suveranități economice naționale chiar prin gura Europei! Și nici măcar nu este vorba de o declarație de război la adresa resurselor noastre industriale. Ci impunerea unei capitulări.

Și este cutremurător că toți guvernanții noștri tac smeriți. Căci, în țara lucrului bine făcut (cel puțin, verbal!), în avântul pe care ni l-am luat, „nemțește”, pentru a pune lucrurile în făgașul lor, să primești o directivă rusească se dezmembrare poate a ultimelor lucruri bine făcute în România, cu multe decenii în urmă, are nivelul ei de umilire. Pe care rușii din spatele fondului austriac care administrează RAFO Onești doar au așteptat să o pună în aplicare.

Încă de când au intrat în joc, rușii infiltrați în spatele industriei petrochimice românești au avut drept scop blocarea oportunitățile noastre industriale în Europa în care ne integram. Acum, deloc întâmplător în contextul războiului din Ucraina, rușii elimină sec toate aceste infrastructuri.

Este adevărat, RAFO nu a mai produs nimic de mult timp. Dar ar putea redeveni, chiar dacă este „învechită”, un punct geostrategic cheie în segmentul petrochimic! De aceea, nu întâmplător acum, rușii au dat directiva de dezmembrare! De tăiere la fier vechi a combinatului din a cărui „valorificare” să se plătească chipurile datoriile către statul Român.

Nemțește ar trebui ca șeful statului să pună piciorul în prag! Una este exploatarea capacităților industriale, altceva este desființarea unei infrastructuri esențiale pentru strategia noastră de independență energetică. Pentru că orice decizie de un asemenea nivel trebuie să ajungă înainte de toate în CSAT. Și oricât de bizar a fost întocmit contractul de privatizare, intervenția Statului în procesul de dezagregare a combinatului este cât se poate de legitimă.

În fapt, fondul austriac ar fi trebuit să notifice ministerul economiei față de intențiile sale. Dar faptul că rușii au dat un ordin de dezafectare, peste capul oricărei autorități românești, reprezintă doar încă o dovadă a speculării slăbiciunilor Statului Român în relațiile sale cu „investitorii”. În plus, permisivitatea autorităților față de asemenea decizii „economice” ar putea crea precedentul prin care și Arpechim, ALRO ori Oltchim sa fie „valorificate”.

Așadar, va continua și sub mandat „nemțesc” procesul de expediere a țării către centrele de colectare a materialelor „refolosibile”? Vom asista, în pragul unui conflict extins în Ucraina, la distrugerea de către ruși a unei rafinării care poate avea un rol strategic militar esențial, mai ales în cazul rostogolirii conflictului în estul Europei?!

De fapt, decizia rușilor poate fi și o dovadă că „primăvara rusească” este mult mai aproape decât am vrut a crede! Sau, mai bine spus, complăcându-ne a crede că agresiunea rusească din Ucraina reprezintă doar un trecător moft țarist!

Pentru că aceasta poate fi cheia amenințării rușilor de a dezmembra rafinăria RAFO! Și nu un joc de intimidare la adresa Autorității de Supraveghere Financiară după decizia acesteia de a dezlista comania de pe piața bursieră!

Oricum, avem încă o dovadă a faptului că protejarea industriei românești de către Statul Român lipsește cu desăvârșire! Și chiar dacă facem un adevărat circ politic din alocarea de procente suplimentare Apărării, nu facem absolut nimic pentru protejarea fabricilor și a combinatelor cu potențial strategic militar. Mai ales în condițiile confictelor de la granițele țării!

2 răspunsuri la “România ultimului lucru de (des)făcut!”

 1. dinu ciobotaru spune:

  Statul Român nu mai apără de mult interesele cetăţenilor săi.
  Unii dintre oamenii politici, ori factori de decizie din România, au fost şi sunt trădători ai intereselor naţionale, pentru faptul că au iniţiat, promovat şi adoptat legile anticonstituţionale de privatizare prin înstrăinare a industriei româneşti – bunuri proprietate publică – bunuri realizate prin efortul tutror cetăţenilor ţării.
  Nu am înţeles dece Statul Român nu a intervenit atunci când s-au făcut distrugerile în industria metalurgică românească de la Câmpia Turzii de către ruşii de la MECEL, iar acum nu se intervine să se stopeze distrugerea industriei petrochimice româneşti de la RAFO Oneşti, întâmplător, tot de către ruşi.
  Legea nr.50 din 29 iulie 1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu completările la zi, republicată în Monitorul Oficial al României nr.933 din 13 octombrie 20043, la Articolul 1 aliniatul 1) precizează faptul că; „Executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai pe bază unei autorizaţii de CONSTRUIRE sau de DESFIINŢARE. Autorizaţia de construire sau de desfiinţare se emite la solicitarea deţinătorului titlului de proprietate asupra unui imobil – teren şi/sau construcţii – ori a altui act care conferă dreptul de construire sau de desfiinţare, în condiţiile prezentei legi”.
  Dece nu se aplică legea străinilor care distrug fabricile, uzinele şi combinatele româneşti, toată industria românească, realizată prin efortul tuturor cetăţenilor ţării. deci bunuri proprietate publică.

 2. cahguru spune:

  Muncitorii ar trebui sa intre si sa ocupe fabrica impiedicand dezmembrarea dupa model Argentinian Guvernul ar trebui sa declare privatizarea ILEGALA si sa NATIONALIZEZE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*