Scrisoare deschisă adresată președintelui României, Traian Băsescu

Conform Constituției României, art.80, alin.2: ”Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului și între stat și societate.”

Având în vedere prevederile Constituției României, ale Legii nr.80/1995 și ale Legii nr.1/1998 și ținând seama de avertismentul pre-electoral pe care l-ați adresat unui posibil candidat la funcția de Președinte al României, cel despre care ați afirmat ulterior, în seara zilei de 13 octombrie a.c. la postul Realitatea TV, că a fost sau este ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe (S.I.E.), m-am adresat cu o sesizare, înregistrată cu nr.4661 din 16 octombrie a.c., la Curtea Constituțională solicitându-i să intervină printr-o decizie care să-i interzică ofițerului acoperit Victor Viorel Ponta să candideze la funcția de Președinte al României. Sesizarea a fost respinsă cu majoritate de voturi. Doi judecători, reprezentanții Dumneavoastră în Curtea Constituțională, au considerat că trebuie solicitate informații și documente de la instituțiile Statului Român. Opinia acestor judecători m-a încurajat să depun o nouă sesizare la Curtea Constituțională, în după-masa zilei de 21 octombrie a.c., înregistrată cu nr.4721, cu referire la șapte dintre candidații la funcția de Președinte al României despre care am aflat că sunt ofițeri activi ai unor Servicii Secrete românești sau străine, care au și cetățenia străină.

În dimineața zilei de 22 octombrie a.c., Curtea Constituțională a respins și această sesizare, sub pretextul că nu are cum și de la cine să afle adevărul despre toți candidații, în ceea ce privește apartenența la Serviciile Secrete și dubla cetățenie.

Conform art.76 din Legea nr.47/1992, Curtea Constituțională poate solicita informații și documente necesare pentru realizarea atribuțiilor sale, iar autoritățile și instituțiile publice au obligația să comunice toate datele cerute de Curtea Constituțională a României. Probabil că, judecătorii Curții Constituționale nu au aflat și nu cunosc toate prevederile din Legea nr.47/1992, care le reglementează activitatea. Ca urmare, se încalcă mai multe articole din Constituția României, inclusiv dreptul fundamental la informație (art.31, alin.1) al cetățenilor de a avea acces la orice informație de interes public, care nu poate fi îngrădit de Guvernul Ponta, printr-o hotărâre, dar nici de Curtea Constituțională, care a refuzat să-și exercite atribuțiile.

Pe cale de consecință, cu încălcarea Constituției, a Legii nr.80/1995 și a Legii nr.1/1998, acum pot candida la funcția de Președinte al României, un număr de șapte, opt sau chiar nouă cetățeni care sunt ofițeri activi ai unor Servicii Secrete românești sau străine, dintre care unii cu dublă cetățenie.

Având în vedere prevederile Legii fundamentale a României și jurământul pe care l-ați depus în Parlament, Vă solicit domnule Președinte să acționați pentru respectarea Constituției și să Vă exercitați funcția de mediere între Stat și societate, iar ofițerilor activi să le fie interzisă alegerea în funcția de Președinte al României. Este neconstituțional și ilegal să fie ales Președinte al României un ofițer activ al unui Serviciu Secret românesc sau un spion străin.

În cazul în care nu le este interzisă continuarea ilegală a campaniei electorale a candidaților – ofițeri activi este posibil să se ajungă la alegerea unuia dintre ei în funcția de Președinte al României, dar Curtea Constituțională nu va putea valida pe viitorul Președinte al României, ales dintre spioni, unii având cetățenia Ungariei, Germaniei, Franței și altor state.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*