Klaus Iohannis n-a aflat că a început campania electorală!

Am fost în Sălaj la graniţa cu judeţul Satu-Mare… Pe întreg drumul, atât la dus cât şi la întors, erau panouri gigantice cu Victor Ponta, candidatul PSD la prezidenţiale. Mai mult, toţi stâlpii de pe marginea străzilor sau şoselelor prin care am trecut aveau lipite afişe marca Victor Ponta, cu zîmbetul său de plagiator. Chiar şi de pe coşurile de gunoi şi de pe privatele din curte privea cu ochii fix de pionier comunist, ucenicul lui Ion Ilici Iliescu. În Sălaj am discutat cu prieteni din Satu-Mare şi Bihor. Şi în aceste judeţe portretele lui Victor Ponta sunt omniprezente. În Cluj-Napoca ai impresia că singurul candidat la prezidenţiale e tot Victor Ponta. Cei care nu se uită la televizor sau pe facebook pot crede că la aceste alegeri avem un singur candidat, ca la partidul comunist: Victor Ponta.

În acest debut de campanie, candidatul opoziţiei Klaus Iohannis nu există. El e ca marmura rece. Un prieten din comuna Floreşti speriat ce roşie a devenit localitatea de lângă Cluj-Napoca a ajuns să creadă că Klaus Iohannis e doar un candidat de faţadă ca să zică americanii că e şi la noi democraţie şi mai candidează doar pe hârtie, cineva din opoziţie. Ceva opoziţie vizibilă pe net, facebook şi TV mai face Elena Udrea, dar ea are vulnerabilitatea faptului că e privită ca „slăbiciunea” lui Traian Băsescu.

Mă întreb retoric: oare nimeni nu a întrebat pe cineva din staff-ul de campanie al lui Iohannis ca să îi aducă la cunoştinţă că a început campania electorală. Neamţul lutheran crede că dacă apare doar la emisiunea „Jocuri de putere” şi îi ridică mingea la fileu jurnalistul Rareş Bogdan va ajunge preşedintele României? Se înşeală amarnic. De asemena, cei care cred că dacă adună like-uri pe net pentru Iohannis a realizat campania greşesc. Campania electorală pe Facebook e încă în ţara noastră ca o revoluţie într-un pahar cu apă. Feisbuciştii comentează enorm să-şi descarce frustrările pe net, dar ei nu merg la vot.

Electorii României sunt pensionarii, ţăranii, bugetarii şi cei care sunt duşi cu operaţiunea „autobuzul” la cabina de vot. Aici, PSD e expert. Dacă lui Iohannis nu-i aduce nimeni aminte că a început campania electorală s-ar putea să nu mai avem turul doi de scrutin. PNL şi PDL nu sunt în stare să-şi mobilizeze oştile, se vede că le lipseşte o locomotivă, un Băsescu ca-n 2004. Rămân la concluzia că altcineva trebuia să fie candidatul ACL la preşedinţie cu şanse de câştig. Teoria unor „acelişti” este că vor trage tare doar în turul doi. Eu văd că se mişcă ca şi melcul în campania electorală, care pentru Iohannis încă nu a început, şi riscăm ca Ponta să mănânce pop-corn doar în primul tur, ca apoi să continue porţia la Palatul Cotroceni vorbind despre măreţele realizări ale fraţilor chinezi şi cum va strânge el relaţiile cu Coreea de Nord, vizitând, ca Ceauşescu în 1971, oraşul Phenian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*