– Stimate domnule profesor, titlul de mai sus spune multe, dar nu spune totul. Mi-aţi spus că anunţul a fost o surpriză totală. Cum anume s-a întâmplat?
– Într-adevăr, anunţul a fost, pentru mine, o surpriză la care nu m-am putut nici măcar gândi vreodată. Cum s-a întâmplat? Pe la începutul lunii mai, mai precis în data de 7 mai a.c., o notă sosită pe internet mi-a adus vestea că „Juriul Premiilor EMINESCU pentru Literatură, Arte Vizuale, Colecţii şi Colecţionari, „TEIUL de AUR” şi „TEIUL de ARGINT” al Editurii GEEA din Botoşani, avându-l în frunte pe conf. univ. dr. Dragoş Pătraşcu, de la Universitatea de Arte Vizuale din Iaşi, a decis ca la secţiunea Literatură, Diploma şi Medalia „TEIUL de AUR” să se acorde Domnului ILIE ŞANDRU din Topliţa”. Eram rugat să confirm acordul şi participarea la manifestările din 14 iunie a.c., la Galeria de Arte Geea din Centrul istoric al municipiului Botoşani. Anunţul era semnat de o oarecare doamnă Elena Condrei. Vă daţi seama că nu puteam refuza o aemenea onoare, mai ales că era vorba de o distincţie legată de numele Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu.
– Şi, totuşi, cum s-a întâmplat ca membrii juriului au cunoscut atât numle dumneavoastră, cât şi activitatea literară?
– Eu cunosc destul de bine oraşul Botoşani, pe care l-am viziat aproape an de an, fiindcă acolo trăieşte un foarte bun prieten, fost coleg de facultate la Iaşi, profesorul Constantin Cojocariu. În primul moment am fost tentat să cred că era „lucrătura” lui. Am aflat însă repede că el nici nu o cunoştea pe respectiva doamnă, care, am aflat, că este director şi proprietar al Editurii Geea, din Botoşani. În cele din urmă aveam să aflu că 1vinovatul” era artistul platic Aurelian Antal, din Dorohoi, fiu al Topliţei şi autorul bustului lui Grigore Vieru din Parcul central al municipiului Topliţa. Prin intermediul său, cei din Botoşani au aflat despre cărţile mele. Între acestea şi monografia istorico-literară dedicată Patriarhului Miron Cristea (apărută în două ediţii, 1998, 2008). Acolo, unul dintre capitole este dedicat Tezei de Doctorat, cu tema „Mihai Eminescu – viaţa şi opera”(Studiu în domeniul literaturii române mai noi), pe care tânărul absolvent al Universităţii Regale din Budapesta – Facultatea de Filologie, Elie Cristea, a susţinut-o, în 1895, în limba maghiară. Acesta este cel dintâi studiu complet asupra vieţii şi operei marelui nostru poet, aşa cum avea să observe şi Antonie Plămădeală: „Tânărului Elie Cristea trebuie deci să i se recunoască meritul celei dintâi exegeze adevărate a operei eminesciene”. În acelaşi timp, trebuie precizat şi faptul că lucrarea şi susţinerea ei, în limba maghiară, la Budapesta, constituie cea dintâi afirmare a lui Mihai Eminescu pe plan european. Pe lângă aceasta, membrii juriului au mai aflat că în 2000, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, eu am tipărit Teza de Doctorat a lui Elie Cristea, tradusă în limba română. Cred că aceste două volume au fost cele care au „cântărit” în acordarea acestui premiu. Dar, desigur, s-au avut în vedere şi celelate aproape 20 de cărţi scrise şi tipărite, între care şi trei romane.
– Cum a fost la Botoşani?…
– A fost foarte frumos şi cu multe emoţii. Manifestarea a avut loc în ziua de sâmbătă, 14 iunie a.c., nu la Galeria de Arte Geea, clădirea acesteia aflându-se în reparaţii capitale, ci la sediul Bibliotecii Judeţene Botoşani, într-o încăpere „tapisată” cu rafturi încărcate cu cărţi, dominată de portretul marelui Eminescu, în prezena unui numers public, peste o sută!, mulţi dintre participanţi fiind nevoiţi să stea în picioare. Aş vrea să mai adaug că, în afară de mine, ceilalţi laureaţi ai acestei ediţii – cea de a XIII-a – a Premilor EMINESCU au fost: la secţiunea Literatură, Mihaela Grădinariu, din Iaşi – Teiul de Argint; la secţiunea Arte Vizuale: Gheorghe Zărnescu, din Bacău – Teiul de Aur; Cristian Nicolae Ungureanu, din Iaşi – Teiul de Argint; la secţiunea Colecţii şi Colecţionari: Gheorghe Vasiliu, din Bărlad – Teiul de Aur; Mihai şi Ana Iacob, din Bucureşti – Teiul de Argint. În mod excepţional, s-a acordat Diploma în rang de excelenţă şi medalia EMINESCU ,,Teiul de Aur” doamnei Maria Toacă-Andrieş, jurnalistă la ziarului „Zorile Bucovinei” din Cernăuţi, preşedinta Societăţii „Mihai Eminescu” din Cernăuţi şi preşedintă a Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi.
Lasă un răspuns