În amintirea Luceafărului…

Pe 15 iunie au avut loc la Ateneul Român manifestările prilejuite de comemorarea poetului national M. Eminescu, la 125 de ani de la trecerea sa în nemurire. Dintre organizatorii lipsă am remarcat Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor şi chiar şi Liga Scriitorilor din România. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, este un cetăţean român de origine ungurească, la USR domneşte spiritul antieminescian căci doar în opinia acestei instituţii Eminescu este scheletul din debara al poporului român, iar Liga Scriitorilor nu are putere financiară nici pentru o revistă! A lipsit şi Institutul Cultural Român, aflat se zice în subordinea Ministerului de Externe – şi nu ar fi trebuit – căci printre invitaţii cu titluri academice au fost şi personalităţi de peste hotare.

La adunarea solemnă au participat academicieni şi din Basarabia, Mihai Cimpoi, şi din Bucovina, Vasile Tărâţeanu, dar şi din Serbia, Adam Puslojic – pe primii doi îi şi cunosc personal! Academia Româna a fost reprezentată de Eugen Simion care în program mai figurează ca Preşedinte al acestui for ştiinţific.

Au fost prezenţi Dan Puric, Gheorghe Zamfir, Nicolae Licareţ, director artistic la Filarmonica George Enescu, pe care, cu săptămâni în urmă, am avut plăcerea să-l cunosc. O prezenţă de excepţie a fost şi soprana Rodica Anghelescu, ovaţionată! Spectacolul omagial a fost încheiat magistral de actorul de Dorel Vişan – şi pe Domnia Sa am avut onoarea să-l cunosc mai acum doi-trei ani la Botoşani, în plină stradă!

Dureros a fost să aflăm că Muzeul Literaturii Române a fost evacuat. Clădirea a fost retrocedată proprietarilor! Suspectez că dacă în Franţa vor ajunge Băsescu, Ponta şi „foştii” din România cu siguranţă ca Versailles va fi retrocedat urmaşilor regilor Franţei!

Nu înteleg cum dispar Institutiile de cultură ale Romaniei şi poporului român! iar intelectualitate – mai are oare România intelectualitate?- tace! Nu se putea oare ca in cladirea Academiei, construita sub domnia celui denumit Odiosul, să-şi aibă loc şi USR, şi LSR, şi Muzeul Literaturii Romane?

Se vorbeşte că actuala clădire care adăposteşte Muzeul de Isorie a României este nesigură şi actualul ministru al Culturii – am mai precizat că-i ungur, intenţionează să mute tezaurul şi ce va mai fi de valoare şi mai cu seamă de aur! Poate că le va gasi loc în muzeele de la Budapesta că doar tot acolo a rămas şi moştenirea Gojdu – cu ajutorul fostului ministru de Externe Razvan Ungureanu, acum candidat la Preşedenţia României! Umblă zvonuri că el ar putea să doneze Apusului mult mai repede decât alţii şi Roşia Montană şi ce o mai fi rămas din bogăţiile României.

Manifestările omagiale de la Ateneu dedicate lui Eminescu au fost organizate de Patriarhia Română, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni în parteneriat cu Fundaţia Alistar, Fundaţia Dignitas, Televiziunea Română, Radio România, Jurnalul Naţional, Muzeul Literaturii Române şi Fundaţia Internaţională Eminescu.

La Monumentul închinat lui M. Eminescu, realizat de sculptorul Gh. D. Anghel şi amplasat în faţa Ateneului Român, au fost depuse coroane de flori în numele gen.(r) Mircea Chelaru, Radu Cârneci, dr. Tudor Nedelcea, Dan Lupescu – scriitor craiovean, Dragolib Firulovici din Belgrad şi din partea Primăriei Sectorului 2. Poate că într-o zi resposabilii cu trecutul istroric şi cultural al României vor avea curaj să treacă în  rândul sfinţilor – nu neaparat în sens religios- eventual al martirilor Neamului Românesc pe cel care a fost denumit Geniul  poporului român!

Mai mult budist decât ortodox Mihai Eminescu a afirmat că în România totul trebuie să fie dacizat! Deştepţi, şi din cale afară de patrioţi, actualii conducători ai României au răstălmacit spusele lui Eminescu zicându-şi că în Romania totul trebuie să fie vândut ! şi au vândut şi ne-au vândut!  “De la Nistru pân’ la Tisa/ Tot românul plânsu-mi-sa”… // „Voi ce-ati îndrăgit străinii/ Mânca-v-ar inima câinii“ …  versuri de suflet eminescian, atât de actuale

Surprinzătoare rămâne şi absenţa Instituţiei Prezidenţiale care consideră ca “succesuri”  distrugerea economiei, îndatorarea României cu peste o sută de miliarde de euro şi cu exodul a milioane de români care-şi cată aiurea de lucru şi adăpost – la îndemn presidenţial – şi desigur distrugerea culturii şi trecutului istoric al poporului român de dragul ideilor globaliste şi antiromâneşti. Mie îmi revine cu obstinaţie în minte discursul public al actualului Preşedinte de Tară care promovează cedarea de suveranitate şi integritate teritorială tocmai după ce ajurat şi pe Constituţie şi pe Biblie să apere Suveranitatea şi Integritatea României! Amfitrion, cunoscutul scriitor Victor Crăciun care a decernat şi medalia comemorativă academicianului Eugen Simion şi actorului Dorel Vişan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*